Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Monedes i bitllets d'euro

Els 2 complements de la jubilació que et poden fer guanyar 36.000 euros de cop

Tots els detalls sobre la jubilació demorada i el complement per reduir la bretxa de gènere

L'encariment de la vida fa que la quantia d'una pensió sigui més important que mai. El preu de l'electricitat, la benzina i els aliments continua pujant i a molta gent li costa arribar a final de mes. El govern espanyol ha apujat les pensions un 8,5 %, però de vegades continua sent insuficient.

En aquests casos, els complements de la jubilació són fonamentals per sobreviure a l'època de crisi. La Seguretat Social ofereix dues classes de complements per afegir a la pensió fins a un total de 36.000 €. Cadascun d'aquests extres té característiques i requisits concrets.

La condició bàsica per als dos complements és haver cotitzat el mínim per accedir a una pensió contributiva de jubilació. Per tant, només els podran sol·licitar els treballadors que hagin cotitzat un mínim de 15 anys. Coneix tots els detalls de la jubilació demorada i l'ajuda per fills.

L'edat de jubilació i la cotització és clau

Les pensions a Espanya són en un moment crucial. El govern espanyol ha impulsat una profunda reforma del sistema públic de pensions per garantir-ne la sostenibilitat en el futur. L'envelliment de la població i la manca de cotitzacions fa que les pensions del futur estiguin en dubte.

Imatge d'un home comptant diners
Aquestes són les opcions per augmentar la teva pensió. | Getty Images

Una de les claus és el retard de l'edat legal de jubilació, que ara és als 65 anys si has cotitzat un mínim de 37 anys i 9 mesos. Si no tens aquest mínim, l'edat són 66 anys i quatre mesos. El primer complement de la pensió és precisament endarrerir l'edat de jubilació.

L'altre problema és el de les cotitzacions, ja que cada cop caldrà haver cotitzat més i més alt per tenir una bona pensió. Tanmateix, el govern espanyol també és conscient d'obstacles com la maternitat, que perjudiquen les carreres. El segon complement, el de la bretxa de gènere, hi té a veure.

Jubilació demorada: fins a 36.000 €

La jubilació demorada és un complement a la pensió de jubilació creat recentment per incentivar que els treballadors es retirin més tard. La Seguretat Social ofereix un ingrés extra a la pensió com a «premi» per jubilar-se més tard i s'aplica de tres maneres diferents.

Una opció és aplicar un augment de la pensió del 4 % per cada any que es retarda la jubilació. Una altra opció és cobrar una quantitat per cada any cotitzat, des dels 5.000 € als 12.000 €. La tercera opció és combinar les dues, amb un tant per cent i una part en efectiu.

Foto d'uns bitllets de 50 i 100 euros damunt d'un caixer automàtic.
Així pots augmentar la quantia de la teva pensió. | Getty Images

Un treballador que retarda tres anys la jubilació podria arribar a rebre 36.000 € de cop com a bonificació. Si la jubilació demorada és un «premi», en canvi, l'anticipada es pot entendre com un «càstig». Des d'ara, jubilar-se abans d'hora suposa perdre poder adquisitiu.

Complement per reduir la bretxa de gènere: 30 € al mes

Moltes dones arriben a l'edat de jubilació amb les seves carreres professionals marcades per tenir cura dels fills. Per corregir aquesta injustícia, el govern d'Espanya ha introduït aquest nou complement. Poden sol·licitar-la les dones o els homes quan acreditin que van ser perjudicats.

En el cas de dues dones cònjuges, pot sol·licitar-ho només una de les dues (la que tingui la pensió més baixa). En el cas d'un home i una dona, generalment es concedeix a les dones. Només serà concedit a l'home quan s'acrediti que la seva trajectòria professional va resultar més perjudicada.

Aquest complement consta de 28 € al mes per un fill, 56 € al mes per dos fills, 84 € al mes per tres fills i 112 € al mes per quatre o més fills. Pots sol·licitar aquest complement a la Seu Electrònica de la Seguretat Social o per telèfon trucant al 901 166 565 o al 915 421 176.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!