Muntatge d´un policia nacional i l´app Whatsapp

Els 2 consells dels Mossos d'Esquadra per evitar que et buidin el compte bancari

Comprovar la pàgina web de l'establiment i les opinions dels consumidors abans de fer alguna compra, t'evitarà algun disgust

Els Mossos d'Esquadra alerten sobre nous casos de phishing i aconsellen utilitzar el sentit comú abans de caure al parany. Ho han fet a través d'un tuit, on han llançat dues advertències abans de fer compres en línia.

I és que els estafadors suplanten portals molt coneguts i tota mena d'establiments per sostreure diners del compte bancari. Aprofiten èpoques en què el consum és més gran.

Per això cal anotar-se una sèrie de consideracions i evitar aquest tipus de pràctica fraudulenta ara que alguns productes estan rebaixats. El primer consell és que en cas de rebre l'oferta mitjançant un enllaç al correu electrònic, no hauràs de fer clic. El que és aconsellable és dirigir-te a la web de l'empresa.

El segon consell dels Mossos és que si es tracta d'un portal on diverses empreses anuncien els seus productes, és millor consultar les opinions d'altres usuaris. Amb aquesta informació assegures l'existència del producte i la validació d'altres consumidors. Si creus que has estat víctima d'una estafa, els Mossos aconsellen denunciar.

Pugen els casos de phishing

Coneixem com a phishing l'ús de tècniques informàtiques que els ciberdelinqüents utilitzen per suplantar la identitat d'una persona, empresa o organisme públic. En molts casos, els estafadors imiten pàgines de webs conegudes i tota mena d'establiment en línia.

Ho fan mitjançant un correu electrònic per tal de sostreure diners del compte bancari. A través d'aquest enllaç sol·liciten informació confidencial al receptor del correu. Si es fa atenció en alguns casos és possible identificar que es tracta d'una estafa.

La companyia de programari de ciberseguretat ESET assenyala com a indicis "les faltes d'ortografia, la gramàtica o el missatge amenaçador". Aquesta pràctica ha anat creixent en els darrers anys fins a convertir-se en una cosa habitual i cada cop s'utilitzen tècniques més enginyoses.

Per això en molts casos és difícil de detectar si es tracta d'una estafa o és verídica. El 2023 i segons dades d'Avast, companyia especialitzada en intel·ligència d'amenaces, els casos de phishing van créixer un 40%.