Muntatge amb metge escrivint i cercle vermell amb ploma en un paper

Els CAP i hospitals de Catalunya també podran fer testaments vitals

La signatura d'un sanitari servirà d'aval i substituirà la figura del notari, a més tampoc no serà necessària la presència de tres testimonis

Els Centres d'Atenció Primària (CAP) i els hospitals de Catalunya podran tramitar els testaments vitals dels pacients que així ho sol·licitin. Un canvi que ja ha demanat diverses vegades l'associació Dret a Morir Dignament.

La reforma impulsada pel PSC, JxCat i els Comuns ha estat aprovada aquest dimecres al Parlament per tots els grups polítics. El PPC i Ciutadans hi han votat en contra.

Aquesta nova llei pretén agilitzar els tràmits burocràtics que en aquest cas beneficiaran el testador per diversos motius. El sol·licitant, això sí, haurà de ser més gran. A partir d'ara, el pacient no haurà de recórrer a un notari, ni tampoc caldrà la presència de tres testimonis.

Beneficis de la nova Llei

El primer benefici és que un metge o una infermera, com a representants de l'equip sanitari, podran avalar el tràmit signant el document vital. Representants de la plataforma han manifestat que en la majoria d'ocasions el pacient no disposa de diners per fer front als costos.

Malgrat això, qui ho desitgi podrà recórrer al fedatari, com s'ha fet fins ara. El segon motiu, és que en molts casos el testador ha perdut la xarxa de contactes i no pot reunir tres persones.

Aquesta simplicitat en les gestions pretén atorgar una autonomia més gran en els pacients. A Catalunya, el percentatge de Documents de Voluntats Anticipades atorgades és inferior a altres comunitats. Un 14,15% per cada 1000 habitants. L'associació criticava que aquest fet es justificava tenint en compte que els tràmits eren complexos.

El mes de setembre passat, la presidenta de la Plataforma, Cristina Vallés, pressionava les administracions perquè alleugessin els tràmits. Ho feia en un acte celebrat el Dia Mundial de l'Alzheimer.

La portaveu justificava que aquests canvis eren “absolutament imprescindibles” en malalties quan el pacient no disposava de les seves plenes facultats. És el cas de les “malalties neurodegeneratives”, assenyalava.

Les darreres voluntats del pacient podran consultar-se a La meva Salut. En el cas que la persona no disposi de les facultats per expressar els seus darrers desitjos, podrà designar un representant que actuï com a interlocutor.