Les fortes tempestes esquiven gran part de Catalunya i ja marxen mar endins

Els xàfecs han esquivat les zones més poblades de matinada, quan s'esperava la pluja més important, però han estat forts a zones del nord-est. Aquest dilluns serà més tranquil amb una clara refrescada

ACTUALITZACIÓ 02/09/19 | 06:45H

Les fortes tempestes previstes per la matinada i matí de dilluns han esquivat, finalment, gran part de Catalunya, especialment les zones més poblades. De fet, gran part de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) estava en alerta per aiguats, i no hi ha caigut pràcticament ni una gota i sense incidències. En canvi, alguns xàfecs sí que han estat  intensos entre el nord i nord-est de les comarques barcelonines i l'extrem est de les de Girona, on alguns registres han estat localment importants amb algunes pedregades. Aquest matí, les tempestes ja avancen mar endins,  tot i que no es descarta algun xàfec encara molt local però puntualment intens arran de costa. Aquesta és la imatge del radar a primera hora d'avui: 

Imatge del radar aquest dilluns al matí que mostra com les tempestes marxen mar endins
Imatge del radar aquest dilluns al matí que mostra com les tempestes marxen mar endins | METEOCAT

 

Les tempestes van caure amb forta intensitat diumenge a la tarda a punts de Girona i nord de Barcelona, també a l'extrem sud de Catalunya. Ja de nit i matinada, les més intenses s'han concentrat a l'interior i prelitoral del nord-est i Prepirineu més oriental, deixant un total de fins a 50 al Montseny (Vallès Oriental) o 44 a Muntanyola (Osona) en tot l'episodi amb alguna pedregada puntual. També ha caigut algun xàfec curt però intens entre el Baix Penedès i Garraf, però els ruixats han estat clarament menys extensos i intensos del previst,  ja que totes les alertes i models meteorològics indicaven la mateixa previsió aquest primer dilluns de tornada a la feina per a moltes persones després de les vacances. No obstant, encara es mantenen alertes activades a prop de la costa per algun patac d'aigua sobtat arran de mar fins a mig matí, segons indica el  Servei Meteorològic de Catalunya (SMC): 

Mapa d'alertes per pluja molt forta aquesta matinada i matí de dilluns
Mapa d'alertes per pluja molt forta aquesta matinada i matí de dilluns | METEOCAT

 

Una situació, doncs, que no ha tingut res a veure amb el que estava previst i, ni molt menys, amb altres episodis de fortes tempestes derivats del pas de fronts acompanyats d'aire fred en alçada, com ara els forts aiguats de mitjans d'agost al Garraf que van deixar greus afectacions, especialment a Vilanova i la Geltrú, on l'aiguiat va ser torrencial i a dia d'avui encara es poden observar els seus efectes. Protecció Civil manté  l'alerta del pla Inuncat per aquest dilluns al matí, però el perill de pluja intensa ja va clarament a la baixa. 

Mapa de previsió per aquest dilluns tarda | CATALUNYA MÉTEO

 

Clara millora del temps aquest dilluns

Amb el pas de les hores, el temps anirà tranquil·litzant-se encara més. Els intervals de núvols encara es mantindran entre Girona i Barcelona durant el matí, però a la tarda el sol serà el clar protagonista arreu, tret de punts de les comarques gironines, nord de les de Barcelona i Pirineu, on encara hi haurà bandes de núvols. De fet, encara poden caure alguns ruixats a l'interior del nord-est. De manera local, aquests xàfecs podran ser forts encara a la tarda, així ho remarca el SMC:

Mapa d'alertes per pluja forta aquest dilluns tarda
Mapa d'alertes per pluja forta aquest dilluns tarda | METEOCAT

 

Més fresca i més vent

L’arribada del sistema frontal també ens portarà aire més fred, fent que les temperatures arreu siguin més baixes aquest dilluns. Durant la matinada, el descens ja ha estat entre lleuger i moderat amb ambient fins i tot fresc. Les màximes també aniran clarament a la baixa, amb un descens més marcat al nord de Catalunya. Els termòmetres es mouran entre els 22º i 27º al Pirineu i entre els 25º i 30º a la resta.  Uns valors clarament més confortable a l'espera d'una nit de dilluns a dimarts força més fresca en conjunt, de ple setembre. 

Amb el canvi de temps, també està previst que arribi vent. Com la majoria dels casos, el vent bufarà amb ganes als dos extrems del litoral, és a dir, a la Vall de l’Ebre i a l’Empordà. Així doncs, la tramuntana es mantindrà durant tot el dia amb cops forts i alguns de molt forts, mentre que el mestral bufarà fins a mitja tarda i novament al final del dia, també amb cops forts.

Sortida de sol des del Moianès
El sol i el bon temps tornaran a partir de dimarts | @MeteoMoià

 

Millor temps a partir de dimarts

La bonança i la tranquil·litat tornaran a partir de dimarts, deixant enrere aquest episodi d'inestabilitat. El sol tornarà a guanyar protagonisme en una setmana que es presentarà sense grans canvis pel que fa al temps. Només hi haurà algunes nuvolades més importants de cara al dijous amb algun ruixat anecdòtic a la tarda. De cara el cap de setmana el temps tornarà a calmar-se.

Les temperatures es mantindran a ratlla, amb un ambient més fresc i normal per l’època de l’any, sense calorades a la vista. Fins i tot, a partir de dijous, arribarà una nova massa d’aire fred que encara farà baixar més els termòmetres, amb una bona refrescada i una temperatura que se situarà molt per sota de la normal.

També et pot interessar...