El huracán Dorian a vista de satélite

L’huracà Dorian puja a categoria 5 i encarrila el seu camí cap als Estats Units

Està previst que arribi aquest dilluns a les costes de Florida i canviarà el seu rumb cap al nord, afectant també Geòrgia i les Carolines, amb vents sostinguts de 285 km/h

El monstruós huracà ha passat aquesta tarda de categoria 4 a categoria 5, al màxim de l'escala Saffir-Simpson,  i segueix el seu rumb cap als Estats Units. Tot semblava indicar que inicialment l’estat de Florida seria el més perjudicat, però les darreres actualitzacions han fet un gir inesperat i ‘perdonarà’ en gran manera aquest estat i tocarà de ple també els estats veïns, Geòrgia i Carolina del Nord i del Sud.

Segons el Centre Nacional d’Huracans dels Estats Units (NHC en anglès), el recorregut de l’huracà ha canviat i ja no impactarà directament de ple a Florida, sinó que recorrerà tota la costa sud-est dels EE.UU. Dorian, ha aprofitat les aigües càlides de l’Atlàntic per seguir el seu procés d’enfortiment, arribant ja a vents sostinguts de 285 km/h i amb onades que poden passar dels 6 metres.

Primer tast, les Bahames

Al llarg d'aquest diumenge està previst que l'huracà passi per les Bahames, a una velocitat de desplaçament força lent,  afavorint així que els efectes devastadors del cicló siguin majors. El seu camí per aquestes aigües molt càlides, que és el seu ‘major combustible’, ha fet afavorir un enfortiment addicional, posant-se al límit com a categoria 5.

«S’espera un període prolongat de marea ciclònica potencialment mortal i vents huracanats devastadors  a gran part del nord-oest de les Bahames, particularment a les illes Abaco i la Gran Bahama» apunten des de l’NHC. Un cop passi l’arxipèlag, canviarà de rumb cap al nord abans de tocar terra a Florida, impactant posteriorment les costes de Carolina amb un lleu desgast.

El NHC adverteix que les marees ciclòniques podrien fer  pujar el nivell del mar fins als 5 metres al nord-oest de les Bahames. A més, les intenses pluges poden provocar greus inundacions, que complicaria encara més amb la previsió de l’augment del nivell del mar. Segons els serveis meteorològics de la regió elshabitants haurien d’estar preparats per a danys catastròfics. 

«Semblava que havia de ser només una tempesta tropical, però ha acabat sent un huracà devastador», comenta Lucy Worvoys, habitant de la capital de les Bahames. «La gent té molta por a la pujada del mar perquè les illes són molt planes» afegia. El retorn a l’escola després de les vacances estava previst per aquest dilluns, però les autoritats ho han posposat fins al dimecres pel pas del fort huracà.

Els preparatius per l’arribada de l’huracà

Malgrat del canvi de rumb de Dorian i que no impactarà de ple a Florida, està previst que els seus efectes puguin afectar  a milions de persones a Orlando.  Precisament Donald Trump, president dels Estats Units, va destacar que es tracta d’un huracà extremadament perillós i va demanar als residents que segueixin atentament les instruccions  dels dirigents i autoritats locals.

Les autoritats federals ja concentren bona part dels esforços en els estats de Florida, Geòrgia i Carolina del Nord i del Sud, on està previst que Dorian hi arribi a mitjans de setmana. A Florida segueixen vigents diverses ordres d’evacuació  i el governador Ron DeSantis, va insistir als ciutadans de no abaixar la guàrdia malgrat les darreres  prediccions, ja que encara hi ha opcions que toqui terra en aquest estat.

Supermercados bajo mínimos en Merrit Island (Florida), ante la llegada del huracán
Supermercats sota mínims a Merrit Island (Florida), davant l'arribada de l'huracà | EFE

 

I és que tal com va dir DeSantis, «un petit canvi de moviment cap a l’oest en el camí de Dorian i, de cop i volta, estarem davant un escenari completament diferent. Per tant, qualsevol que es trobi dins la possible trajectòria de l’huracà necessita estar preparat».

També et pot interessar...