Imagen del Dorian, huracán categoría 1, cruzando Puerto Rico

La tempesta tropical Dorian es converteix en huracà i amenaça Florida

Després de deixar almenys un mort al Carib, l'huracà s'encamina cap a Florida aquest cap de setmana com a categoria 3 amb vents que podran arribar als 178 km/h

Segons el Centre Nacional d’Huracans dels Estats Units (NHC en anglès), Dorian ha passat de ser una tempesta tropical a convertir-se en un huracà de categoria 1 (sobre un màxim de 5), i s’enfila aquest cap de setmana cap a Florida on podrà arribar sent categoria 3. El seu pas pel Carib, especialment a la República Dominicana i Puerto Rico, ha deixat un mort malgrat que han esquivat els pitjors efectes de la tempesta.

Aquest cap de setmana, l’huracà avançarà pel nord-est del Carib, amb vents màxims sostinguts de 130 km/h i amb una tendència a enfortir-se amb l’ajuda de les aigües càlides del mar. Així doncs, s’espera que dilluns arribi a Florida com a categoria 3 amb vents superiors als 178 km/h. Davant aquesta situació, el governador d’aquest estat ja ha declarat l’estat d’emergència a 26 comptats.

Les illes del Carib esquiven la tempesta

L’illa de Puerto Rico és la que ha rebut els principals efectesde la tempesta, amb pluges abundants i un mort a causa del vent. Malgrat que la part més intensa ha esquivat l’illa, es van tancar escoles, es va donar l’ordre als funcionaris de quedar-se a casa i es van desviar creuers.

Després del devastador Huracà Maria el 2017, Puerto Rico va prendre mesures enfront d’aquests fenòmens tan destructors, i és que aquell any el cicló va deixar més de 3.000 víctimes mortals.  Segons Wanda Vázquez,  governador de Puerto Rico, actualment l’illa està més ben preparada que quan va passar Maria.  A l’illa veïna de Martinica, la tempesta ha deixat col·lapsades les carreteres i ha desbordat rius deixant vehicles atrapats al seu pas.

La pols sahariana, clau en la formació dels huracans

Els vents que arrosseguen tones de sorra des d’Àfrica fins a Amèrica tenen una influència decisiva en el desenvolupament dels ciclons tropicals, tal com explica Jason Dunion, expert en l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA en anglès).

D’acord amb el científic, la pols sahariana que s’escampa per l’Atlàntic va ser una de les principals causes per la qual l’actual huracà Dorian no comencés a guanyar intensitat fins aquest dimecres. I és que segons els meteoròlegs i les dades enregistrades des de satèl·lit, les altes temperatures que hi ha ara mateix a les aigües del Carib haurien d’haver desenvolupat i convertit la tempesta tropical Dorian en huracà molt abans que creués a prop de Puerto Rico.

Imatge de satèl·lit on es mostra en vermell i groc la pols sahariana a l'Atlàntic | NOAA

La densa capa de pols del Sàhara va fer disminuir la humitat de l’atmosfera, ingredient importantíssim a l'hora de desenvolupar els sistemes tropicals. «Aquest aire més sec a nivells mitjans ha contribuït a limitar la intensitat de Dorian» explica Dunion. Tot i això, a mesura que la pols sahariana disminueix cap al nord de l’Atlàntic, els models indiquen que Dorian s’intensificarà abans de l’arribada als Estats Units.

De fet, aquest dimecres la tempesta Dorian ja va intensificar-se fins a convertir-se en huracà de categoria 1 perquè va començar a sortir de la influència d’aire calent que generava la pols sahariana. «A mesura que Dorian es mogui més cap al nord-oest, sortirà de la capa de pols del Sàhara cap a un ambient tropical més humit. Es mourà en un entorn amb vents més favorables i aigües més càlides, que afavorirà la seva intensificació a nivell 3», assenyala.

També et pot interessar...