Els presos durant la primera vista del judici de l'1-O

52 diputats francesos demanen la fi de la «repressió» contra els polítics independentistes

Entre ells es troben els líders del partit de centre liberal UDI, Jean-Christophe Lagarde, o de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon

Un grup de  52 diputats francesos reclamen la fi de la «repressió» i les «mesures arbitràries» contra els líders independentistes catalans  empresonats i que són fora de Catalunya. En una tribuna al setmanari 'Le Journal du Dimanche', els parlamentaris expressen la seva «preocupació» i «reprovació» pel que consideren un «atac contra les llibertats fonamentals i l'exercici de la democràcia».

«El respecte per les regles institucionals és una cosa,  però considerem que  el debat polític no s'ha d'aturar amb repressió, amb atacs als drets de les persones amb una espècie de delicte d'opinió», asseguren els signants, que apel·len a una «rebaixa de les tensions».

Empresonats per les idees polítiques

Els diputats asseguren que la situació dels polítics independentistes catalans empresonats o a l'exili «continua des de fa mesos», i admeten que han esperat que s'haguessin acabat les cites electorals a l'Estat per «expressar-se». 

melenchon
El líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, és un dels signants | Catalunya Diari

 

«Per les seves tries polítiques, per haver volgut organitzar una votació, diputats electes han estat empresonats, exiliats  i s'arrisquen a una condemna de dures penes de presó», lamenten els diputats. «Com nombroses veus a Espanya i fora, nosaltres apel·lem que es rebaixi la tensió i es posi fi a les mesures arbitràries que afecten el dret de sufragi dels electes», conclouen. 

Importants figures de l'esquerra i el centre francès

Entre els signants del manifest hi ha el president del partit de centre liberal UDI Jean-Christophe Lagarde, el secretari general del partit comunista francès, Fabien Roussel, o el  líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon. També hi ha exministres d'esquerra com Marie-George Buffet, que ha estat candidata presidencial pels comunistes, o Sylvia Pinel, que va ser al govern d'Ayrault. 

El manifest arriba després que el mes de març 41 senadors francesos de diversos partits signessin un altre manifest per reclamar el «respecte pels drets i llibertats fonamentals a Catalunya» i denunciessin les «repressions» dels polítics catalans. En aquell text, també advertien que la situació és un «veritable atac contra els drets i les llibertats democràtiques». 

L'escrit va causar polèmica amb l'Estat espanyol, i el ministre Josep Borrell va denunciar el que considerava «l'alarmant nivell de desinformació»  dels senadors. El govern francès va haver d'emetre un comunicat assegurant que no li correspon a França interferir ni valorar en afers espanyols.

També et pot interessar...