Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
50 euros

Dos trucs per cobrar una pensió si ets mestressa de casa i no has cotitzat prou

Les cotitzacions fictícies i les llacunes de cotització permeten arribar al mínim exigit

El Govern espanyol recentment va impulsar una nova legislació per protegir el sector de les mestresses de casa. Fins fa poc, aquestes empleades cotitzaven pel Règim especial de mestresses de casa i no cotitzaven per a la pensió. Tampoc per a la prestació i els subsidis per desocupació.

Amb la nova legislació, aquestes treballadores poden cotitzar a la Seguretat Social i adquirir el dret a una pensió o una prestació. El problema és que durant anys no ha estat així, i moltes treballadores no n'han cotitzat el mínim. La Seguretat Social ofereix una solució per a aquestes empleades.

Les empleades domèstiques poden cotitzar a la Seguretat Social a partir d'ara, però els anys enrere no computen. Per accedir a una pensió de jubilació, l'organisme competent ofereix diverses fórmules. Així poden accedir aquestes treballadores a una pensió de jubilació més avantatjosa.

Requisits per a la pensió

Per accedir a la pensió contributiva de jubilació, les treballadores domèstiques han de complir els requisits de la Llei general de la Seguretat Social. Cal tenir un mínim de 15 anys cotitzat. D'aquests, almenys dos han d'estar dins dels darrers quinze anys abans de la jubilació.

Imatge d'una persona netejant.
Les mestresses de casa ara cotitzen a la Seguretat Social | Getty Images

El mínim exigit per poder jubilar-te als 65 anys són 38 anys i nou mesos cotitzats. Si teniu menys cotitzat, l'edat de jubilació a Espanya aquest 2023 és de 66 anys i quatre mesos. Les empleades de la llar que volen accedir a la pensió han de tenir com a mínim 15 anys cotitzats.

Per calcular el còmput no compten els anys cotitzats sota el Règim especial de mestresses de casa. La fórmula per accedir a la pensió de jubilació passa per fer servir les cotitzacions fictícies i llacunes de cotització per arribar al mínim. Aquesta és la manera de cobrir els anys que et queden per a la pensió.

Cotitzacions fictícies

Les cotitzacions fictícies són els períodes d'inactivitat laboral que reconeix la Seguretat Social per a la pensió de jubilació. Per exemple, donar a llum, ja que per cada part se sumen 112 dies de cotització (126 si és múltiple). També la cura dels fills, que cotitza fins a un màxim de 270 dies.

En tercer lloc, el servei militar, que pot afegir fins a un any de cotitzacions a la pensió. Sumant aquest temps en cada cas es poden anar emplenant els buits per arribar fins al mínim exigit. Si tot i així resulta insuficient, també es poden utilitzar les llacunes de cotització.

Llacunes de cotització

Les llacunes de cotització són els períodes en què un treballador no ha cotitzat a la Seguretat Social. Per exemple, per haver treballat sense estar donat d'alta a la Seguretat Social. Això permet a les treballadores de la llar emplenar els buits de les cotitzacions i arribar al mínim exigit.

Els primers 48 mesos sense cotització s'integren amb la base mínima entre totes les existents. Si hi ha més de 48 mesos sense cotitzar, la resta de mensualitats s'integren amb el 50% de la base mínima. A les persones amb la legislació anterior se'ls integra aquestes llacunes amb la base mínima.

Quanties: quina pensió et toca

La pensió de jubilació es calcula amb la base reguladora i els anys cotitzats. La base es calcula sumant la base reguladora dels darrers 25 anys i dividint entre 350. Després cal aplicar el percentatge que depèn dels anys cotitzats, per exemple amb 15 anys té dret al 50%.

Imatge d'una persona amb guants verds i una baieta netejant una vitroceràmica
Les empleades de la llar ara tenen noves condicions | Getty Images

Una empleada de la llar amb una base reguladora de 1.400 euros amb 16 anys cotitzats té dret a una pensió de 735,28 a 14 pagues (10.293,92 euros anuals). Sigui quina sigui la suma, mai no es pot cobrar per sota de la pensió mínima. Aquesta són les pensions mínimes per llei:

  • - Amb cònjuge a càrrec: 966,19 euros mensuals
  • - Amb cònjuge no a càrrec: 743,22 euros mensuals
  • - Sense cònjuge: 783,04 euros mensuals

Com accedir a una prestació per desocupació

Les treballadores de la llar poden cobrar l'atur si tenen almenys 360 dies cotitzats quan acabi el contracte. Això els dona accés a una prestació contributiva per desocupació amb les mateixes condicions que la resta de treballadors.

Amb menys cotitzat, poden sol·licitar un subsidi.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!