Part inferior de darrere d'un cotxe groc amb fum negre

El motiu pel qual molts cotxes ja no poden circular per tot Espanya: ho prohibeixen

Els vehicles sense aquesta etiqueta no podran circular ni accedir a aquestes ciutats

Aquest 2023 ha entrat en vigor la nova llei de Zones de Baixes Emissions (ZBE) a Espanya. Aquesta llei prohibeix la circulació dels vehicles sense etiqueta mediambiental al nucli urbà d'algunes ciutats.

Aquesta nova norma respon a la Llei de canvi climàtic i transició energètica aprovada pel govern espanyol. Implica que les ciutats de més de 50.000 habitants hagin de restringir les zones urbanes per a vehicles contaminants. A les ciutats, d'almenys 20.000 habitants, que superin els nivells màxims de contaminació, també se'ls aplicarà aquesta norma.

Quin és l'objectiu de les ZBE?

Les ZBE a Espanya intenten reduir la contaminació als nuclis urbans. Ja estan en funcionament a ciutats com BarcelonaMadrid i Pontevedra. Tot i això, hi ha alguns municipis espanyols que encara no l'han implementat i esperen fer-ho els pròxims mesos, per exemple: Toledo, Conca o Palma de Mallorca.

El gran objectiu del govern espanyol és que les ciutats defineixin uns objectius per al 2030 que siguin «mesurables i quantificables»  per dissenyar unes ciutats baixes en emissions i en gasos amb efecte d'hivernacle. A finals de l'any passat, es va aprovar el Reial decret que regula les àrees d'emissions lliures, on es contemplen les directrius que han de seguir els territoris per poder implantar-les. L'objectiu és establir un transport net i sostenible a les grans ciutats l'any 20230 i el 2050.

L'objectiu de tot això està plantejat per al 2030. Tanmateix, es preveu que el 2050 hi hagi un parc de cotxes i vehicles lleugers sense emissions directes de diòxid de carboni. A l'Acord de París de 2015 es van fixar aquests objectius mundials de descarbonització.

La gran pregunta és: a quins vehicles afecta aquesta nova norma?

Les grans preguntes que es fan molts conductors són: A quins vehicles afecta aquesta norma? Què passa si accedeixo a aquestes zones amb el meu vehicle? T'expliquem senzillament les claus d'aquesta nova legislació ambiental:

A l'entrada de les grans ciutats, podràs trobar un senyal vertical on s'inclouen també les etiquetes ambientals permeses. Ja els pots trobar a Madrid i Barcelona. Afecta les ciutats amb més de 50.000 habitants, aproximadament una suma total de 149 municipis repartits per tot Espanya. Com explicàvem abans, a les ciutats d'almenys 20.000 habitants que superin els nivells màxims de contaminació, també se'ls aplicarà aquesta norma. Afecta nuclis de població on viuen més de 25 milions de persones, aproximadament un 53% de la població espanyola.

Imatge de les quatre etiquetes adhesives que s'han de dur obligatòriament al cotxe
Aquestes són les etiquetes mediambientals per accedir a les grans ciutats. | CatalunyaDiari

A més, afectarà els vehicles sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT). Per conèixer si disposeu de l'etiqueta o no, la DGT ha posat en marxa un apartat a la seva pàgina web per poder-ho consultar. T'enumerem a continuació les etiquetes de contaminació:

- Etiqueta 0 emissions

- Etiqueta ECO

- Etiqueta C

- Etiqueta B

- Sense etiqueta (o etiqueta A)

Possibles sancions si accedeixes a una ZBE sense l'etiqueta mediambiental

Les càmeres de les grans ciutats poden detectar els vehicles que no poden accedir a una determinada zona del nucli urbà. En cas que s'incompleixi la norma, s'imposarà una sanció al titular del vehicle. L'accés a la ZBE es considera una infracció greu i tindrà una multa de 200 €.

Si no vols rebre una sanció, hauràs de tenir l'etiqueta ambiental i saber els horaris permesos d'accés. Una altra opció és fer ús d'un pàrquing dins la zona delimitada i conservar el resguard de pagament.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!