Fruits secs

El fruit sec que hauries de menjar cada dia: redueix l'estrès i prevé l'Alzheimer

Malgrat alguns mites populars, aquest fruit sec aporta molts beneficis per a la salut, relaxa i protegeix el cervell

Sabem que els fruits secs són opcions nutritives ideals dins d'una dieta variada i equilibrada, perquè proporcionen nutrients essencials i poden ser molt saludables. L'aliment sobre el qual et parlarem ajuda a reduir l'estrès i a prevenir l'Alzheimer.

Procedent d'Àsia occidental i Àsia central, el festuc és un aliment sec que es pot consumir tant sense cuinar com rostit i que es caracteritza per la seva resistent closca protectora.El seu sabor deliciós i la seva textura cruixent el fan apte per a una gran varietat de plats dolços i salats, postres, amanides i salses.

A més de ser saborós, aquest aliment és nutritiu, ja que conté proteïnes, fibra, greixos saludables, antioxidants, magnesi i vitamina B6. Malgrat els seus avantatges nutricionals, el festuc ha estat rebutjat per alguns consumidors a causa de les falses creences que l'envolten.

El festuc ajuda a reduir l'estrès?

El magnesi és un dels nutrients imprescindibles que es troben als festucs i pot contribuir a disminuir els nivells d'estrès i ansietat, per això són ideals per millorar la salut mental.És un mineral fonamental per al funcionament del sistema nerviós i muscular, i intervé en més de 300 reaccions enzimàtiques en l'organisme.

Plat de pistatxos.
Els festucs són una gran font de proteïnes i fibres. | Getty Images

També té un efecte relaxant sobre els músculs i els vasos sanguinis, cosa que millora la circulació i l'oxigenació dels teixits. Així mateix, participa en mecanismes que ens ajuden a relaxar-nos, reduir l'ansietat i mantenir el cervell sa.

Se sap que influeix en l'activitat de GABA, el principal neurotransmissor inhibitori al cervell que està implicat en l'ansietat. També participa en la síntesi de serotonina, un neurotransmissor que regula l'estat d'ànim, el son i la gana.Els festucs són una bona font de magnesi, ja que proporcionen uns 120 mil·ligrams per cada 100 grams.

És beneficiós contra l'Alzheimer?

Els festucs contenen greixos saludables que són essencials per al benestar del cervell i poden reduir el risc de malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer.Aquests greixos inclouen principalment àcids grassos omega-3, que són crucials per mantenir l'estructura i la funció de les neurones.

Els àcids grassos omega-3 també promouen la producció de neurotransmissors com ara la dopamina i la serotonina, que controlen l'estat d'ànim, la memòria i l'aprenentatge. A més, tenen propietats antiinflamatòries i antioxidants que protegeixen el cervell del dany causat per radicals lliures i toxines.

S'ha demostrat que una dieta alta en greixos saturats pot disminuir ràpidament un compost químic important al cervell anomenat apolipoproteïna E (ApoE), que ajuda a eliminar aquestes plaques. D'altra banda, una dieta rica en greixos insaturats com els proporcionats pels festucs pot mantenir els nivells d'ApoE i prevenir o endarrerir el desenvolupament de l'Alzheimer.

Imatge de diversos fruits secs: nous, ametlles, festucs i avellanes
Els fruits secs passaran a ser el teu aperitiu preferit. | CatalunyaDiari

Altres beneficis únics dels festucs

Els festucs són molt nutritius i beneficiosos per a la salut, ja que aporten diversos nutrients essencials per a l'organisme. Són rics en antioxidants com la vitamina E, el seleni i els polifenols, que combaten l'envelliment. També són una bona font de proteïnes vegetals, fibra i àcid fòlic. A més, contenen greixos monoinsaturats i poliinsaturats que ajuden a regular el colesterol i la pressió arterial.

Els festucs també són bons per a la pell, ja que contenen coure, luteïna i zeaxantina. Aquests nutrients ajuden a mantenir l'elasticitat i fermesa de la pell i protegeixen contra els rajos UV. Així, els festucs també enforteixen el sistema immunitari gràcies al seu contingut en vitamines A, C i E i zinc. A més, prevenen l'anèmia perquè són una bona font de ferro.

Finalment, els festucs milloren el rendiment cognitiu gràcies al seu contingut en fòsfor i vitamina B6. Aquests nutrients intervenen en el metabolisme energètic del cervell i en la síntesi de neurotransmissors com la serotonina i la dopamina.

 

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!