Imatge d'una dona d'esquena mirant per la finestra mentre escolta música amb uns auriculars

Les 20 millors cançons antiestrès per relaxar-se i dormir

La ciència revela que la música és eficaç per combatre l’ansietat, l’estrès i l’insomni

Avui dia, qui pot dir que no hi ha moments que necessiti una mica d’ajuda per relaxar-se? Després d’un dia estressant o si estem travessant un període d’insomni, escoltar música és una de les millors maneres de calmar el nostre cos i la nostra ment.

Per ocasions així hem preparat aquesta llista amb les 10 millors cançons antiestrès segons una investigació científica. Aquests temes són ideals per relaxar-nos i agafar el son en qualsevol moment.

10 cançons per relaxar-se i dormir millor

A continuació us parlarem de 10 de les cançons més relaxants que existeixen, segons un estudi liderat pel doctor David Lewis-Hodgson, director d’investigació del Mindlab International, un centre d’investigació del Regne Unit.

Els investigadors fan referència al fet que aquests temes van reduir la pressió sanguínia i la freqüència cardíaca en els subjectes experimentals, 40 dones en què les seves respostes fisiològiques es van mesurar amb sensors després que realitzessin una tasca estressant (completar puzles dins d’un límit de temps).

1. Weightless, de Marconi Union

'Weightless’ significa ‘ingràvid’ en anglès. Es tracta d’una cançó tocada amb piano, guitarra i altres instruments tradicionals, però que inclouen també sons específicament dissenyats per a la relaxació segons principis científics. El trio Marconi Union va crear aquest tema en col·laboració amb experts a musicoteràpia.

Segons l’estudi del Mindlab, el descens de ritme que té lloc a mesura que la cançó avança fa que els batecs de l’oient també es realitzin, fins al punt de reduir l’ansietat al 65% de les participants. De fet, Lewis-Hodgson no recomana escoltar ‘Weightless’ al volant perquè pot produir somnolència.

2. Electra, d’Airstream

El tema més conegut d’Airstream és Electra, una cançó chill-out electrònica molt relaxant; dels seus sons s’ha dit que recorden als batecs d’un cor, a la pluja o al vent – una cosa molt encertada si tenim en compte que el nom d’aquest grup es tradueix com a ‘Corrent d’aire’.

Electra té un ritme regular i tranquil, encara que amb un cert grau d’animació que fa que la nostra atenció se centri en la melodia. Un gran exemple de com la música creada per mitjans digitals pot tranquil·litzar-nos i ajudar-nos a meditar.

3. Mellomaniac (Chillout Mix), de DJ Shah

De nou, ens trobem davant d’un tema electrònic d’estil chill-out que pot contribuir a regularitzar la nostra freqüència cardíaca. En aquest cas els instruments principals són els teclats i la percussió, que li atorga a la cançó un cert matís tribal.

El ritme i la intensitat de Mellomaniac ('Melòman') augmenten a mesura que transcorren els seus gairebé sis minuts de durada, però segueixen sent relaxants durant tota la cançó.

4. Watermark, d’Enya

La cantant i compositora irlandesa Enya és coneguda mundialment tant pels seus àlbums com per la seva participació en la banda sonora La comunidad del anillo, la primera pel·lícula de la trilogia El señor de los anillos.

La cançó Watermark (Marca d’aigua) es troba dins del disc homònim publicat en 1988, el més popular d’Enya. Es tracta d’un tema instrumental per a teclat que prescindeix de la veu etèria de l’artista i es basa en una melodia recorrent de senzillesa i predicibilitat reconfortants.

5. Strawberry Swing, de Coldplay

Segons una enquesta de ‘Travelodge’, Coldplay és el grup preferit pels britànics per agafar el son. L’estudi del Mindlab afirma que el tema més relaxant de Coldplay és Strawberry Swing (‘Gronxador de maduixa’); altres cançons d’aquest grup que poden ajudar-te a dormir són Paradise, Clocks i Yellow.

La lletra de Strawberry Swing descriu la sensació dolça i nostàlgica de recordar la infància des de l’edat adulta; concretament, el narrador parla d’un moment en què es gronxava al costat del seu primer amor. D’altra banda, aquest tema compta amb un videoclip molt original i elaborat, basat en dibuixos fets amb guix i gravat mitjançant la tècnica d’animació ‘stop motion’.

6. Please Don’t Go, de Barcelona

Please Don’t Go (‘Si us plau no te’n vagis’) basa la seva melodia en el piano i una veu masculina molt suau i xiuxiuejada, que recorda a l’estil d’alguns temes de Radiohead o al dels ja esmentats Coldplay.

La música d’aquesta cançó té un component trist que reflecteix el contingut amb la seva lletra, focalitzada a les emocions del compositor respecte a una mor no corresponent.

7. Pure Shores, d’All Saints

El tercer ‘single’ del grup de pop femení britànic All Saints és un tema molt propi dels anys 90. El títol Pure Shores es tradueix com a ‘Costes tranquil·les’. Tot i que la seva melodia no és especialment relaxant, almenys en comparació amb la resta de temes d’aquesta llista, els sons de fons li donen a la cançó un tret atmosfèric especial.

8. Someone Like You, d’Adele

Sens dubte, Someone Like You (‘Algú com tu’) és la cançó més famosa de la llista. Va ser inclosa al 21, el segon disc de la cantautora Adele, una de les sensacions musicals més grans durant aquest segle, coneguda també per temes com a Rolling in the Deep o Set Fire to the Rain.

Encara que no estem gairebé d’acord que pugui considerar-se Someone Like You com una cançó relaxant, no deixa de ser una expressió molt maca i esperançadora de la superació del desamor. A més, destaquem especialment la gran veu d’Adele.

9. Canzonetta Sull’aria, de Wolfgang Amadeus Mozart

Canzonetta Sull’aria (‘Cançó sobre l’ària’) és considerada la composició més relaxant de la música clàssica. Forma part de la coneguda òpera ‘Les Bodes de Fígaro’, composta per Mozart.

Es tracta d’un duet amb dues veus femenines. La música va ser concebuda per ser tocada amb oboè i fagot, amb l’acompanyament d’instruments de corda.

10. We Can Fly, de Rude du Soleil

La darrera cançó de la llista és We Can Fly (‘Podem volar’), del grup Rue du Soleil. Forma part de l’àlbum Café del Mar. La música inclou instruments de vent i guitarra elèctrica combinats amb música electrònica i sintetitzadors. Una cançó ideal per transportar-nos a llocs llunyans i que transmetin bones vibracions.

Més música relaxant i antiestrès

A més de les cançons utilitzades a l’estudi anteriorment esmentat, existeixen milers de cançons que poden ajudar-nos a disminuir el nostre nivell d’activació, així com compositors i gèneres musicals específics per a aquesta finalitat.

A continuació, presentem altres 10 cançons relaxants que gràcies als seus ritmes pausats poden afavorir la disminució de la tensió i l’estrès.

11. For Emma, de Bon Iver

For Emma és una de les cançons presents a For Emma, Forever Ago, l’àlbum debut de la banda d’indie folk estatunidenc Bon Iver, i publicat per primer cop l’any 2007.

El cantautor del grup, Justin Vernon, es va retirar a una cabanya després de la seva ruptura amb la banda anterior. Allà, va compondre algunes de les cançons d’aquest àlbum, com For Emma. Segons el mateix Vernon, durant el temps que va estar allà es va dedicar a recopilar els seus pensaments i amb ells va compondre aquestes cançons.

12. Middle Names, de Devendra Banhart

Devendra Banhart va tornar l’any 2016 amb Ape in Pink Marble, després de tres anys sense treure cap disc nou. En aquest àlbum combina cançons silencioses i relaxants amb números una mica més excèntrics.

En el cas de la cançó de Middle Names podem escoltar la suau veu de l’artista amb un lleuger eco, acompanyat d’una música suau i agradable.

13. Our own roof, de Nils Frahm (BSO Victoria)

Our own roof és una de les cançons que el pianista Nils Frahm va compondre per l’aclamada pel·lícula de Sebastian Shipper, Victoria (2015).

El compositor berlinès s’ha guanyat una sòlida reputació per les seves íntimes i commovedores composicions per a piano. Tot i això, aquesta banda sonora, combina elements elèctrics i més experimentals.

14. The blower’s daughter, de Damien Rice

L’any 2002, Damien Rice va llançar el seu primer disc sense fer gairebé entrevistes per promocionar-lo o parlar d’ell, cosa per la qual va deixar que la imaginació dels oients interpretessin de manera lliure la lletra d’aquesta relaxant i emotiva cançó.

15. Nocturnes, Op. 62: No. 1, Andante in B Major, de Fréderic Chopin

Encara que aquesta peça es va compondre entre els anys 1945 – 1946 pel famós compositor Fréderic Chopin, en aquest cas fem referència a la flamant interpretació feta pel pianista James Rhodes per al seu àlbum Fire on all sides (2018).

16. Horizon, d’Aldous Harding

Aldous Harding és una cantant i compositora nascuda a Nova Zelanda i que, tot i tenir ja dos àlbums de gran prestigi, encara es troba en procés de donar-se a conèixer a Europa.

A Horizon, cançó que pertany al seu segon disc anomenat Party (2017), podem veure la curiosa veu d’aquesta cantautora acompanyada d’una suau música amb piano inclòs.

17. Sweet heart fever, de Scout Niblett

Sweet heart fever és una de les cançons que podem trobar a l’àlbum amb el mateix nom, crear per Scout Niblett i publicat l’any 2001. Aquesta cantant i compositora multi-instrumental d’origen anglès es caracteritza per la seva música relaxant d’estil minimalista. Gran part de les seves cançons consisteixen a senzilles i suaus veus acompanyades d’una guitarra o d’una bateria.

18. Début, de Mélanie Laurent

Si bé a Mélanie Laurent la coneixem millor per les seves interpretacions com a actriu de cinema, així com el seu treball impecable donant vida Shosanna Dreyfus a la pel·lícula de Tarantino, Malditos Bastardos, aquesta actriu d’origen francès també llueix amb excel·lents interpretacions de piano i creades per ella mateixa.

19. The poet acts, de Philip Glass

Creada per a la pel·lícula Las horas (2002), The poet acts és una de les composicions més reconegudes del guardonat compositor estatunidenc Philip Glass. Una cançó harmònica, relaxant i perfecta per acabar el dia escoltant-la.

20. Stang Al Laedound, de Yann Tiersen

I per acabar aquesta llista de cançons i música relaxant o antiestrès, presentem Stang Al Laedound, del músic i compositor francès Yann Tiersen; conegut mundialment per crear la BSO de la coneguda pel·lícula Amelie.

(*) Aquesta notícia ha estat traduïda originalment del castellà d''EspañaDiario.tips'