Un agent de trànsit en un control de carretera

La multa que la DGT ha posat a més de 42.000 conductors en només una setmana

La DGT ha intensificat les campanyes de control a causa dels múltiples desplaçaments

Quan arriba l'estiu, una de les coses que augmenten són els desplaçaments per carretera. Aquest any s'ha notat un increment considerable degut a l'absència de restriccions per la pandèmia. Per això, la DGT ha engegat un dispositiu especial.

Tot i que l'organisme fa campanyes de control al llarg de totes les temporades, aquest any sembla haver-los reforçat. Així, hem vist campanyes sobre l'ús del cinturó, els controls d'alcoholèmia o els controls sobre els transports de mercaderies, entre d'altres.

En aquesta ocasió, una de les campanyes que ha cobrat més força amb motiu dels viatges d'estiu ha estat la del control de la velocitat. I la raó és que aquest factor és present en més de la meitat dels accidents de trànsit que es produeixen amb morts.

La DGT revela la multa que més conductors s'han endut

Al llarg de la segona setmana de juliol, la DGT ha col·locat 2.274 punts de control de velocitat a totes les carreteres a nivell nacional. Això ha fet que es puguin controlar 747.303 vehicles durant la quinzena.

Un guàrdia civil de trànsit demanant la documentació a un conductor
Molts conductors tenen una sanció per un motiu sorprenent | Europa Press

Aquest 2022 s'han incrementat els accidents de trànsit a autopistes i autovies. Per això, l'organisme ha decidit fer el 54,4% de les proves de velocitat en aquest tipus de vies. Gràcies a això, hem pogut conèixer que, en general, els que agafen el cotxe condueixen més ràpid que el 2021, fins i tot malgrat la nova Llei de Trànsit.

En trets generals, un 5,6% dels conductors que han estat controlats per la DGT han passat davant del velocímetre sense respectar el límit de velocitat. A conseqüència, s'han emès 42.202 multes relacionades amb aquesta infracció des que va començar la campanya.

Ja no hi ha marge per avançar en carreteres convencionals

Tot i que les autovies i autopistes estan al punt de mira de la DGT a causa de l'augment dels accidents de trànsit, l'organisme tampoc descuida les carreteres nacionals. En aquest sentit, el percentatge de multes per excés de velocitat en aquest tipus de vies convencionals puja al 6,2%.

Aquesta dada encaixa amb l'eliminació del marge per avançar recollit a la nova Llei de Trànsit. Actualment, ja no està permès superar l'excés de velocitat en 20 km/h per avançar un altre vehicle, cosa que només es podrà fer respectant el límit de 90 km/h.

Alguns dels usuaris que la DGT ha multat, davant la justícia

Cal destacar a més que, dels 42.202 conductors que la DGT ha denunciat per superar el límit de velocitat de cada tipus de via, cinc s'hauran de presentar davant la justícia per via penal.

Imatge d'un guàrdia civil de trànsit.
Un petit tant per cent s'haurà d'enfrontar a la via penal| Guàrdia Civil

Això és perquè han superat en 80 km/h la velocitat màxima permesa a la via, per la qual cosa serà un jutge qui determini les penes a les quals hauran d'enfrontar-se, a més de la multa corresponent.

L'import actual de les multes per velocitat

Les multes per excés de velocitat són elevades, almenys això creuen molts conductors. Aquest tipus de multes es castiguen amb un import que pot anar des dels 100 fins als 600 euros, depenent de la velocitat a què fossin els conductors, així com del límit establert a la via i per quants km/h l'hagin superat.

D'altra banda, a més de diners, aquest tipus d'infraccions es penen restant de 2 a 6 punts del carnet de conduir, també depenent de cada cas concret. Tot i això, aquest tipus de controls és necessari perquè els conductors recordin els seus límits i respectin el reglament. D'aquesta manera, es poden evitar mals més grans.