Imatge d'un xàfec a Verges, Baix Empordà

Avisen per risc de noves pluges aquesta tarda en 14 comarques: mitja hora i intenses

Des del Servei Meteorològic de Catalunya alerten d'una situació de perill per precipitacions en fins a 14 comarques

Diuen que després de la tempesta sempre arriba a la calma. Doncs bé, a Catalunya i a ple estiu, aquesta dita sembla que queda obsoleta. Si bé és cert que els ruixats i les altes temperatures han donat una petita treva en els últims dies, també ho és que el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès una nova alerta per pluges prevista per aquesta tarda en 14 comarques. 

En concret, les 14 comarques afectades seran el Segrià, la Noguera, l'Urgell, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, la Segarra, el Solsonès, el Pallars Jussà, les Garrigues, el Pla d'Urgell, el Pallars Sobirà, el Ripollès i el Berguedà. La possibilitat de precipitacions és de 20 mm per 30 minuts

Així mateix, el Meteocat també ha avançat que, de cara al dimecres 3 d'agost, s'esperen alertes per les altes temperatures al Pallars Jussà, la Noguera, el Pla d'Urgell i el Segrià. En aquesta línia, Servei Meteorlògic de Catalunya ja avança que l'agost serà especialment càlid. 


L'alerta per pluges ja havia estat desactivada

Va ser ahir mateix, diumenge 31 de juliol, que Protecció Civil va desactivar el pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (Inuncat). El pla havia posat en alerta per les intenses pluges que han caigut a la Catalunya central i que han superat els 60 litres per metre quadrat en 30 minuts a Orís (Osona). 

L'Inuncat queda en fase de prealerta fins a mitjanit d'avui dilluns, 1 d'agost, davant de la previsió de més pluges al centre i oest del país, especialment a l'Anoia i la Segarra

Per tant, no es descarta que aquesta tarda Protecció Civil actuï davant el nou període de ruixats previstos en 14 comarques de Catalunya. 

▶️ Les platges catalanes, plenes de gent gràcies a les altes temperatures dels últims dies

Una situació inestable

El Servei Meteorològic de Catalunya ha advertit que podien caure forts ruixats al Berguedà, el Bages, el Moianès i Osona, on la situació era de «perill màxim». 

A banda dels 60,6 litres per metre quadrat d'Orís, Castellar de n'Hug (Berguedà) n'ha acumulat 31 en mitja hora i la pluja ha provocat retencions a la carretera C-16 entre Cercs i la Nou de Berguedà.