Termòmetre

L'onada de calor deixa les pitjors dades de la història, amb centenars de morts

La sufocant calor que ha de suportar el país ja ha provocat més morts que la borrasca Filomena

La primera alerta per onada de calor de què es va avisar a Espanya aquest any, deixava 80 morts els primers tres dies. És una xifra que impressiona, però que, per desgràcia, no és comparable amb les noves dades. Les autoritats no es poden creure que hi hagi hagut tantes morts per les altes temperatures d'aquest darrer mes de juliol, que ja superen les que havien estat registrades altres anys.

Termòmetre
Les altes temperatures estan causant milers de morts a tot el país | EFE

 

Les morts per calor superen tot el que s'ha registrat fins ara

Ja s'acosta el mes d'agost, però juliol deixa enrere l'espantosa xifra de 2.064 morts atribuïdes a la calor. Són els càlculs que ha proporcionat l'Institut de Salut Carlos III. Encara s'han de consolidar, però sens dubte baten el rècord de mortalitat atribuït a les altes temperatures.

Les dades són preocupants respecte a anys anteriors. Fa només un any, el mes de juliol del 2021 registrava 568 morts per aquesta causa, quatre vegades menys que el que ha registrat aquest any. Des que es compten, el mes amb més defuncions per calor va ser el juliol del 2015, amb 1.797 morts, que tot i això no arriben a les 2.064 d'aquest any.

La calor ha vençut el fred

Mai abans un mes de calor no ha superat les morts causades per les baixes temperatures. El dur hivern que assola moltes regions d'Espanya, amb temperatures per sota dels 0 graus, pot ser mortal per a les persones que no tenen accés a la calefacció. Però la mortalitat a causa del fred ha estat superada per les temperatures disparades d'aquest estiu. El gener de l'any passat, en ple temporal causat per Filomena, es van registrar 2.019 defuncions pel fred, rècord que ha batut aquest passat mes de juliol .

Nevada
Filomena va causar 2019 morts pel fred | ARCHIVO

 

Gairebé 3.000 morts en només dos mesos d'estiu

Les 2.064 morts atribuïbles a la calor només són les del mes més calorós des que hi ha registre. Per tenir una visió més general d'aquest estiu anormal cal afegir-hi les defuncions del mes de juny, que són 830.

Tot plegat, hi ha hagut 2.874 morts, que deixen una fatídica estampa estival. Tot i això, caldrà veure com evoluciona aquest mes d'agost, que no sembla que hagi de millorar. Ha estat una sufocant calor que també ha afectat els més petits i els més grans. S'estima que, de tots els morts, 1.321 eren majors de 85 anys i 434 més tenien entre 75 i 84 anys. L'organisme, dependent del Ministeri de Sanitat, també ha comunicat la mort de fins a nou nens menors de 14 anys per aquesta causa durant tot l'estiu.