Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Noi sorprès i persona ficant un bitllet en una guardiola en forma de porquet

Els 20 trucs fàcils que més et serviran per estalviar a final de mes

Aquests consells poden fer-te la vida més senzilla i que no tinguis problemes a final de mes

Estalviar és un repte gairebé impossible que intenten dur a terme tots els ciutadans mes rere mes. Amb el preu dels aliments i carburants disparats, és gairebé una quimera aconseguir mantenir alguna part del nostre sou quan s'acosten els últims dies del mes.

En un món on els preus semblen elevar-se constantment, el desig d'estalviar ha esdevingut una prioritat per a moltes persones. Sigui per fer front a despeses imprevistes, assolir fites financeres o simplement tenir un matalàs de seguretat.

No obstant això, cada cop resulta més difícil estalviar a causa dels creixents costos en diferents aspectes de les nostres vides. L'augment dels preus del transport, l'habitatge i altres béns i serveis són una realitat que afecta directament les nostres butxaques.

Més d'un terç dels espanyols tenen dificultats per estalviar

Segons una enquesta realitzada per l'Institut DYM, el 35% dels espanyols tenen dificultats per aconseguir arribar a final de mes i, per tant, per estalviar. És un percentatge important, ja que representa més d'un terç de la població espanyola.

Per regla general, comparar preus a diferents establiments (o supermercats si es tracta de menjar) és una de les millors opcions que es poden prendre per intentar estalviar alguna cosa a final de mes.

Noia amb les mans al cap i gest de preocupació i de fons un home amb un carretó de la compra
L'alimentació és un dels sectors on més s'ha notat la pujada de preus | Getty Images Pro, Tharakorn Arunothai

Un expert financer de Banqmi, Antonio Gallardo, desgrana en un article publicat al web de 20 minuts un total de 20 consells per estalviar en 5 categories diferents, que són en el que més es gasten els diners.

Com estalviar en alimentació i llar?

Per estalviar a la cistella és important que, abans d'anar al supermercat, es faci una llista per evitar coses innecessàries i capricis impulsius.

Evitar anar acompanyat al supermercat i no fer-ho amb l'estómac buit ajuda a resistir la temptació de comprar productes no planificats. A més, comparar el preu d'unitats soltes amb els 'packs' al supermercat permet avaluar si realment s'està obtenint un estalvi significatiu.

Comparar preus entre diferents cadenes de supermercats pot revelar diferències en els costos de productes com ara iogurts, llet, carn o fruites. Això pot resultar en un estalvi significatiu a llarg termini.

Comprar a botigues de barri, com fruiteries, peixateries o carnisseries locals, pot ser una opció per estalviar diners, ja que solen oferir productes frescos sense tants intermediaris.

En qüestió de la llar, un truc és reduir el consum d'energia a la rentadora i el rentaplats en utilitzar programes eco, rentats ràpids i temperatures baixes. També és important regular la temperatura del frigorífic, mantenint la nevera entre 3 i 7 graus i el congelador a -18 graus.

A més, aprofitar la calor residual en apagar el forn o el foc uns minuts abans de finalitzar la cocció permet estalviar uns minuts. Aïllar bé la casa et pot permetre estalviar en aire condicionat o calefacció.

Persona apagant el foc de la vitroceràmica i mans amb moneder i bitllets
Aprofita la calor residual i estalvia! | Pexels, Aliaksandrbarysenka

Així mateix, cal prendre precaucions fent teletreball per evitar un augment excessiu del consum d'energia, com ara apagar l'ordinador durant l'hora de dinar i, també, en finalitzar la jornada laboral.

Com estalvio en serveis bancaris, oci i transport?

- Evita comissions innecessàries: Coneix els teus productes i negocia amb l'entitat per evitar comissions imposades sense consultar.

- Mantingues estalvis actius: Cerca comptes d'estalvi remunerats o inverteix en fons per obtenir rendiments.

- Arrodoneix compres i posa't metes financeres: Aprofita l'arrodoniment de compres i estableix metes d'estalvi, com el mètode 50-30-20 o el mètode Kakebo per assignar els teus ingressos a despeses, capritxos i estalvis.

- Utilitza aplicacions per controlar despeses: Estableix límits de despesa i utilitza aplicacions per mantenir un seguiment de les teves finances.

- Pel que fa al lleure, estalvia evitant despeses petites que s'acumulen i busca ofertes culturals per gaudir sense gastar en excés.

- Evita llocs de moda i busca menys freqüentats per evitar preus alts a causa de la popularitat. A més, intenta prescindir de despeses innecessàries, com el cafè a mig matí si realment no ho necessites.

Quant a l'estalvi en transport i viatges, utilitza el transport públic per anar a la feina i considera el cotxe compartit com a opció per estalviar en viatges llargs.