Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´oficina del SEPE amb mà amb bitllets

L'avís del SEPE que preocupa molts aturats: et poden treure l'atur

Els aturats han de complir una sèrie d'obligacions per mantenir la prestació

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha enviat una seriosa advertència als aturats. De no complir amb una sèrie d'obligacions s'enfronten a una possible pèrdua de les prestacions.

Aquestes ajudes són essencials per a aquells que s'hagin quedat sense feina i que presentin problemes per reincorporar-se al mercat laboral. Gairebé totes estan limitades a un període de temps determinat, però contribueixen a cobrir les despeses essencials per molt baixes que en resultin les quantitats.

Igual que cal seguir unes pautes per sol·licitar aquestes retribucions, caldrà fer el mateix per mantenir-les. Al SEPE solen ser força estrictes en aquest sentit i de no complir les normes, el beneficiari s'arrisca a perdre-les.

De totes les ajudes disponibles, la més popular és la prestació contributiva per desocupació, també coneguda com a atur. Hi tenen accés aquelles persones que hagin exercit una tasca professional com a assalariat.

Com a condició bàsica s'exigeix la cotització d'un mínim de 360 dies durant els últims sis anys. Quan s'esgoti hi haurà la possibilitat de recórrer a altres alternatives com pot ser el subsidi per a majors de 52 anys. També està disponible la Renda Activa d'Inserció (RAI).

Però la funció del SEPE va més enllà d'oferir una ajuda econòmica mensual als aturats. També n'han de facilitar la reincorporació al mercat de treball.

Per això posen a la seva disposició una àmplia varietat de cursos de formació perquè ampliïn coneixements i puguin reciclar-se en alguns casos. Tampoc cal oblidar-se de les ofertes de feina que es van actualitzant diàriament i que abasten tota mena de sectors.

Dues dones assegudes al sofà i una està animant i sostenint l'altra que està trist i una imatge de diners al costat dret
El SEPE et pot retirar una prestació si no comuniques la teva nova situació laboral | Getty Images

Per què em poden retirar l'atur?

La concessió de qualsevol ajuda sempre queda condicionada al compliment d'una sèrie de normes i, en el cas de la prestació contributiva per desocupació no seria menys. Una de les condicions bàsiques per mantenir-la és l'obligació de comunicar al SEPE l'alta en una nova feina.

En general, la majoria entén que aquest tràmit correspon a l'empresa que el contracta. Però, també el treballador té una responsabilitat que, de no complir-la, pot comportar conseqüències negatives.

De manera personal també ha de notificar a l'organisme públic la seva situació laboral estrenada. N'han d'informar aquells que es trobin cobrant algun tipus de subsidi.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

El conflicte es produirà quan aquests trobin una ocupació i no ho adverteixin al servei d'ocupació. Incideixen que la comunicació esmentada pot arribar a aquesta entitat per altres vies, però el beneficiari compta amb unes obligacions.

Un jove llegint els cartells informatius exposats en unes oficines del SEPE
Al SEPE són molt estrictes amb el compliment de les normes | Europa Press

Si no ho fas sempre et podries exposar a una forta sanció. En aquest cas consistiria en la pèrdua d'aquesta ajuda, publica el diari La Provincia  Suposaria, en alguns casos, un contratemps dur, ja que sol tractar-se de la principal font d'ingressos del beneficiari.

Com he d'informar del meu nou estat?

La nova situació es pot comunicar de manera molt senzilla i simple. Quan s'hagin signat els contractes amb la companyia serà el moment de posar-ho en coneixement del SEPE.

Aquest tràmit és possible realitzar-lo a través del web del SEPE, emprant el certificat digital, el DNI electrònic o contrasenya Cl@ve. Els que tinguin menys habilitats per desenvolupar-se a l'univers digital també ho poden fer per telèfon o de manera presencial.

Serà tan fàcil com anar a l'oficina d'ocupació que es trobi més propera a casa nostra. Això sí, prèviament caldrà sol·licitar cita prèvia. És essencial fer aquesta gestió de manera correcta per continuar percebent l'ajuda i no donar raons al SEPE perquè ens la suprimeixi.