Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'oli a una paella i una noia fent una creu amb les mans

L'avís d'una experta sobre la trampa de molts bars amb l'oli d'oliva

Denuncien l'estafa creixent de molts locals amb l'oli d'oliva

El preu de l'oli d'oliva puja cada dia més i ja és un maldecap per als consumidors. No es poden permetre el luxe de comprar un oli que pot arribar fins a vuit euros el litre en alguns casos i fins i tot a deu.

El cas és que segons Eurostat, el nostre país és, de tota Europa, el que registra les pujades més importants en l'oli d'oliva. Amb l'arròs i el sucre, l'oli s'ha disparat de manera escandalosa, segons dades de l'IPC. En pocs mesos hem passat de pagar el litre d'oli a quatre euros per arribar a uns límits insospitats.

L'avís important d'una experta sobre l'oli d'oliva: un parany

Els consumidors no tenen cap altre objectiu que buscar les millors ofertes, encara que és força difícil trobar aquelles que estiguin per sota dels vuit euros el litre.

Doctora amb una imatge de fons d'una oliera plena d'oli d'oliva
Una experta ha denunciat les males pràctiques amb l´oli d´oliva | Anna Subbotina, Enrique Cruz B.

El cas és que en aquestes circumstàncies, n'hi ha molts que s'intenten aprofitar de la gent innocent. Emplenen l'ampolla d'oli d'oliva verge extra amb una altra de baixa qualitat o amb oli de gira-sol.

Des de la televisió, en aquest cas 'Equipo de investigación' de La Sexta, s'han centrat a buscar aquells olis que podrien ser rebaixats en la seva qualitat i si hi ha certs establiments que et donen gat per llebre.

En aquest programa, van recollir mostres d'oli d'un cost inferior a vuit euros a diversos restaurants que han estat objecte de reclamacions per part dels consumidors.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Analitzen els olis d'oliva de tres restaurants i el resultat és impactant

En aquest cas, va ser Susana Romera l'encarregada de fer aquesta prova de qualitat. I és que parlem de la directora tècnica de l'Escola Superior d'Oli d'Oliva de València.

Pel que fa a la primera mostra, versava sobre l'oli de 5,99 € per litre i sorprenia que parlem d'un setrill omplert, cosa que no és legal segons l'experta. I és que aquests preus més barats del que costa avui dia l'oli d'oliva podrien aixecar sospites i així n'ha estat el diagnòstic.

«És un oli que cal prendre ràpidament perquè ja es poden detectar uns principis del defecte d'avinat. És un oli que és pla, no té gaire sabor ni aroma. Aquest oli s'ha de conservar bé i ser consumit en breu temps i és un oli d'oliva verge extra justet», sentenciava.

Pel que fa a la segona mostra, es va escollir un bar localitzat en un polígon on l'oli costava 6,73 € el litre. «Això són olives passades, barrejades amb una campanya anterior, estaria al límit», informava.

«Són sabors que em recorden el greix del lubrificant de l'oli, molt plans i amb un picant punxó. Aquest oli és desagradable, amb un defecte d'avinat, un oli d'oliva verge a la línia amb llampant», ha observat.

Compte perquè l'oli d'oliva llampant no el pot consumir l'ésser humà

Sobre l'oli d'oliva verge llampant, Romera té clar que l'ésser humà no el pot consumir per llei. Això sí, no vol espantar la població, ja que en cas que consumís d'oli, «no li pot passar res si no se'l beu a glop net».

Finalment, l'última mostra d'un oli a 7,59 € a una marisqueria, «està a la línia entre verge i llampant, però és un oli defectuós», denuncia.

Després d'aquestes anàlisis, cal posar el focus en aquest frau, com el d'Extremadura amb un oli d'oliva que no era verge extra, tot i que així estava etiquetat. I resulta que l'oli en qüestió era de menor qualitat del que es venia i no era apte per al consum.