L'elevat preu de l'oli d'oliva continua provocant maldecaps a la població, que està acostumada a fer servir l'anomenat or líquid. El preu de l'oli d'oliva és inassumible per a moltes famílies. I és que ha arribat un punt que s'ha acostat als 10 euros després d'una pujada vertiginosa en els darrers temps.
El debat continua obert i moltes tertúlies de ràdio i televisió intenten explicar com és possible que l'oli d'oliva estigui tan car. El cas és que hi ha diversos punts de vista per raonar per què hem arribat a aquesta situació.
En aquest cas, els últims dies ha aixecat la veu un home que treballa com a gerent d'olis Alguijuela, Toribio Doblado. Aquest gerent d'una empresa productora d'oli d'oliva va visitar fa uns dies un programa de calat com és 'La Sexta Xplica'.
Un expert alerta del que podria passar si el preu de l'oli baixa a 4 euros
Amb tot, el convidat del programa presentat per Jose Yélamo va posar els punts sobre les is. Va rebutjar aquella teoria promulgada per alguns que l'oli pot baixar en un temps prudencial. Un dels que va portar la contrària al convidat va ser Gonzalo Bernardos, economista de capçalera de LaSexta.
En aquest cas, Doblado va posar el focus als costos de producció com a gran raó perquè hagi pujat tant l'oli d'oliva. I veu perillar el negoci de molts productors d'oli d'oliva si torna a baixar el preu, per exemple, a uns quatre euros.
«Si portem dos anys amb uns costos de producció que, en molts casos, s'han incrementat un 300%, no podem tornar a tenir l'oli a quatre euros. Si el tornem a tenir a quatre euros, directament, trulls i agricultors tancaran».
«No podem dir que han pujat els beneficis quan els ha baixat un 60% la producció»
Amb tot, ha concretat que no parla que es vengui a deu euros, però creu que «no és possible que baixi una altra vegada» a preus ja vistos. A més, aquest ha tret la cara pels agricultors. «No podem dir que han pujat els beneficis quan els ha baixat un 60% la producció. Estem dient que ha pujat el preu dels 50 cèntims als 85 cèntims, però la producció ha baixat».
Mentrestant, al mateix programa de La Sexta, Gonzalo Bernardos opinava de manera diferent del convidat de dissabte. Per a Bernardos, el problema rau en la fluctuació de les collites. «El que cal tenir en compte és que normalment, a una collita bona, la segueix una dolenta», va exposar.
Bernardos té un altre punt de vista sobre la situació del preu de l'oli
Així i tot, la collita de la temporada passada, d'octubre fins al maig, va tenir un rendiment més que pobre. «La collita 22-23 ha estat molt dolenta, ha baixat la producció un 55%. Aleshores la 23-24 serà una excepció a la regla i també serà dolenta», ha dit.
Al seu torn, aquest va explicar que quan la producció cau, el producte és menor i el preu s'eleva. Per això, «s'està pagant un 52,5% més que l'any passat. I no té perspectives a curt termini d'abaixar el preu de l'oli d'oliva perquè per baixar hauria de ser la collita bona i no s'espera».
«Si plou el que és normal, previsiblement tinguem la millor collita de la història i els preus que ara estan per sobre de vuit euros estaran per sota de quatre». Un discurs molt diferent del productor d'oli d'oliva. Aquest va veure molt complicat que baixi tant l'oli d'oliva, ja que suposaria el caos per als productors.