Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de les mans d'una persona utilitzant un mòbil i les lletres de Policia Nacional d'un cotxe

La Policia, en alerta: la trucada molt creïble amb què et roben tots els diners

Avís urgent de la Policia sobre una estafa cada dia més freqüent

La Policia Nacional té per costum estar atenta a les estafes i estafes que proliferen a la nostra societat des de fa un temps. En aquest cas, els ciberdelinqüents cada dia aprofiten més qualsevol tipus de mitjà per fer mal a les víctimes. Per això, tots hem d'estar alerta davant d'aquests fraus.

En aquest cas, parlem d'una estafa coneguda com a 'spoofing' que té com a objectiu els ciberdelinqüents entrar als nostres comptes bancaris i robar-nos els diners.

L'estafa és realment senzilla per això és tan fàcil de caure-hi. I és que si la víctima tecleja la contrasenya al mòbil, l'estafador ja podrà entrar al seu compte amb el que això comporta.

La Policia alerta del frau de l'spoofing a través d'una trucada

Aquesta estafa de 'spoofing' intenta suplantar el número de telèfon real d'empreses privades. Siguin institucions públiques o companyies telefòniques, actuen de manera que les víctimes més innocents no puguin detectar l'engany. Estem parlant d'una tècnica polida, que fa molt complicat per als ciutadans no caure a la trampa.

Muntatge d´una dona en trucada i un lladre amb un ordinador
Una trucada creïble que en realitat és una estafa i poden robar-nos tots els diners | Getty Images Signature, Billion Photos

Pel que fa al procediment d'aquesta estafa, la crida en qüestió comença amb els ciberdelinqüents donant-los la confiança a les víctimes. Amb tot, aquests els expliquen detalladament que hi ha certes qüestions de seguretat sobre el robatori de telèfons mòbils que cal solucionar.

Just aquí els instaran que marquin la clau d'accés a la banca privada al telèfon mòbil. Això, o bé un codi de verificació mitjançant un enllaç enviat a aquest telèfon mòbil per SMS.

A continuació, els ciberdelinqüents registren les pulsacions al telèfon i, des d'aquell mateix instant i gairebé sense esforç, ja saben quines són les teves claus secretes.

Consells de la Policia per no caure en aquest tipus d'estafes

La policia s'ha posat en alerta i ha indicat en primer lloc, com a consell, que les companyies telefòniques no et demanaran mai aquest tipus de gestió. No et demanaran dades privades i recomanen no donar mai informació de documents d'identitat , targetes, nòmines, noms d'usuaris, contrasenyes i claus.

A més, no hem de punxar l'SMS que ens envia la nostra teòrica entitat bancària. Alhora, no hem d'acceptar les ofertes que ens facin via telefònica, ni acceptar cap comprovació en una segona trucada.

Muntatge duna persona utilitzant un mòbil i una rodona amb un lladre
Els amics de l'aliè estan a l'aguait de les víctimes potencials | Getty Images, Monkey Business Images

Per evitar les estafes en primer lloc, cal verificar la identitat dels SMS o correus electrònics. Si veus algun problema a la teva xarxa telefònica, truca a la companyia per aclarir aquesta circumstància. Alhora, has de fer una verificació si és possible gràcies a aplicacions com Google Authenticator.

Heu de mantenir actualitzats els dispositius ordinadors o telèfons, no obrir enllaços sospitosos ni descarregar contingut estrany. Així mateix, és important utilitzar un gestor de contrasenyes amb contrasenyes fortes i diferents per a cada lloc web registrat.

Finalment, quan connectis el teu dispositiu, fes-ho sempre des d'una xarxa segura perquè les xarxes públiques són més perilloses del que pensem.

Passos a fer si ets víctima d'una estafa

La policia també insta a denunciar, en cas que finalment hagi estat víctima d'una estafa. I aquests són els passos que has de fer per denunciar aquesta situació si has caigut al parany.

En primer lloc, t'has de posar en contacte amb la teva companyia telefònica per cancel·lar aquest duplicat de targeta i poder tenir operatiu el telèfon. Truca a la teva entitat bancària per anul·lar les operacions executades de manera fraudulenta.

Així mateix, és important bloquejar els moviments que hi hagi al vostre compte fins que tot torni a la normalitat. Finalment, has de canviar totes les teves contrasenyes i fes un repàs complet de les teves xarxes per veure si t'hi han suplantat la identitat.