Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de dos homes grans, possiblement jubilats i pensionistes, asseguts en un banc i al costat dret una cartera tancada

Més de 3.200 €: la pujada de la pensió que tindran molts jubilats el 2024

Les revisions que es faran a finals d'any elevaran les pensions màximes fins a 3.200 €

Encarem la recta final de l'any i molts ja ho fan amb la mirada posada en el 2024. És el cas, per exemple, dels jubilats, que sempre romanen pendents a les possibles actualitzacions de les seves pensions. Si tot continua com fins ara, les previsions indiquen que alguns podran arribar a cobrar més de 3.200 € mensuals.

Ens trobem amb el que seria l'import més alt històricament d'aquesta prestació. La revaloració està vinculada a l'IPC del darrer any, concretament, al període que va des del desembre de 2022 fins al novembre de 2023.

D'aquesta manera es garanteix que cap pensionista no perdi poder adquisitiu i els seus ingressos s'ajustin a l'evolució dels preus. El 2023 ja van experimentar una pujada del 8,5 %, fet que va suposar un important desemborsament per a les arques de l'Estat.

Millora gradual de les pensions més baixes

La reforma de les pensions que planteja el govern espanyol també inclou una millora de les pensions mínimes. L'objectiu que es marquen consisteix a incrementar-les al 60 % de la renda mitjana d'Espanya. Els beneficiaris principals serien aquells que rebessin menys de 1.080 € per part de la Seguretat Social.

Aquest tipus de prestacions es milloraran a partir de 2024. Serà per disminuir un 20 % la diferència entre la jubilació amb cònjuge a càrrec i el llindar de la pobresa de la llar amb dos adults. A més a més, el 2025 hi haurà un augment del 30 %, davant del 50 % de 2026 amb l'ànim d'acabar completament amb la bretxa el 2027.

Muntatge amb les mans d'una persona gran subjectant bitllets d'euro i un cercle amb un jubilat amb cara de pensatiu
Els jubilats veuran millorades les seves pagues. | Getty Images, Studioroman

Quan es coneixerà la pujada de les pensions?

Aquells treballadors que aspirin a retirar-se amb la pensió màxima de jubilació han de saber que exigiran el compliment de condicions. Han de tenir cotitzats a la Seguretat Social un mínim de 36 anys i 6 mesos. A més, es demanarà que durant els últims 25 anys cotitzessin a la base màxima.

Els que ja es trobin retirats tenen especial interès en conèixer el percentatge que augmentaran les seves pensions, però encara hauran d'esperar uns mesos. No serà fins al 14 de desembre quan hi hagi una confirmació de la revaloració, publica el diari As.

Caldrà estar atents a l'evolució de la inflació fins al novembre. Tot i que s'esperava una caiguda més gran durant aquest any, l'augment dels combustibles i d'alguns aliments l'ha frenat.

Aquest any es van depassar per primera vegada els 3.000 €

La revisió del 8,5 % de començament d'aquest any va permetre que les pensions de jubilació escalessin per primer cop per sobre dels 3.000 €. En concret es van situar als 3.059 € o 42.829 €, distribuïts en 14 pagues.

Muntatge amb dues persones grans parlant i un cercle amb bitllets d'euro
Els pensionistes reben bones notícies. | Getty Images

La previsió és que es tanqui l'exercici amb una inflació propera al 4,7 %, sempre pendent de possibles canvis. Fins a final de 2023 encara hi pot haver variacions, la qual cosa faria que s'incrementés la jubilació fins a 3.002 €. És a dir, la millora per a aquests pensionistes seria de 143 € al mes. A l'any ingressarien 44.841 €, que suposarien 2.012 € més respecte del 2023.

La decisió del govern espanyol d'ajustar aquestes prestacions a les pujades de l'IPC tenen el suport de la ciutadania. Tot i això, sempre sorgeixen veus crítiques que no comparteixen aquest model d'actualització. Una és el Banc d'Espanya, que proposa pujades inferiors i altres sistemes de revaloració menys lesius per a les arques estatals. Recorden que cada punt percentual d'increment a les pensions implica un desemborsament addicional de 1.800 milions.

Per tant, hi ha motius de preocupació per l'enorme despesa que això suposa. Tanmateix, caldrà seguir amb atenció l'evolució de la inflació durant els pròxims mesos.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!