Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'estació de Ferrocarrils del Tibidabo, a Barcelona

Els Ferrocarrils entre Barcelona i Sant Cugat passaran cada 2,5 minuts a partir del 2021

La companyia assoleix un rècord de viatgers durant el 2018 i s'apropa als 90 milions d'usuaris

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ampliarà les freqüències entre Barcelona i Sant Cugat a un tren cada 2,5 minuts i a 5 minuts entre Sabadell i Terrassa amb la capital catalana, segons ha anunciat aquest dijous el seu president, Ricard Font. Actualment, la freqüència de pas se situa entre els 7 i 11 minuts en funció de l'hora i amb aquesta millora FGC espera assolir els 90 milions de passatgers a la línia Barcelona-Vallès de cara el 2022 davant els 64,10 milions de viatgers del 2018, xifra que representa un 3,4% més respecte al 2017.

En total, la companyia va sumar 87,2 milions de passatgers (+3,4%) durant l'any passat incloent les línies de Llobregat-Anoia i Lleida-La Pobla, una xifra «rècord», segons ha destacat Font, que ha afegit que FGC també ha obtingut valors màxims en puntualitat i valoració. De cara al futur la companyia també invertirà 300 milions d'euros en manteniment entre aquest any i el 2021, a raó de 100 MEUR anuals. En el període acumulat des del 2017, la xifra s'enfila fins al 500 MEUR.

Per fer front a aquest augment de l'oferta, Ferrocarrils de la Generalitat comprarà 15 nous trens i, segons el president de la companyia,  s'aconseguirà un «carrusel continu» de combois cap als «dos àmbits metropolitans amb un major creixement de la demanda de mobilitat dels darrers anys», en referència a Sabadell i Terrassa. A partir del 2021, està previst que els trens surtin cada cinc minuts d'aquestes dues ciutats i que al seu pas per Sant Cugat del Vallès la freqüència de viatge cap a Barcelona sigui de 2,5 minuts.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

Actualment, en la línia Barcelona-Vallès, hi circulen 32 trens en les hores punta (amb una freqüència de pas de 112 segons), que permeten treure 178.000 vehicles al dia, principalment de la C-58. Pel que fa a la línia Llobregat-Anoia, que combina el transport de viatgers i mercaderies, va registrar unes xifres de 23 milions de passatgers (+3,3%) i 534.953 tones transportades –la majoria de potassa (411.572 tones, un 8,2% més i que ha permès estalviar el viatge de 29.398 camions a la C-16 i C-55)-. La freqüència de pas, en aquest cas, és de 15 trens en hora punta, que treuen 64.100 vehicles diaris de la carretera.

  

Així mateix, per al 2021, FGC també s'ha marcat com a objectiu tenir la xarxa «100% renovada i robusta» per garantir «els nivells de fiabilitat actuals», segons Font que ha recordat que en el darrer any l'empresa també ha assolit els màxims històrics en la valoració d'usuaris i de puntualitat, amb un 99,52%. Les actuacions consten, per exemple, de la renovació de la catenària, de les vies, dels sistemes de comunicació entre el tren i el centre de comandament o del balast, entre d'altres.

 

La línia 8 entre Plaça Espanya i Gràcia, a punt el 2025

El president de FGC, Ricard Font, també ha explicat que la unió entre Plaça Espanya i Gràcia, la futura línia 8, està previst que quedi enllestida el 2025.  La setmana passada el Departament de Territori i Sostenibilitat ha encarregat a Infraestructures.cat la redacció del projecte constructiu i les obres començaran a partir del 2021. El nou tram serà de quatre quilòmetres i les tres noves estacions seran Hospital Clínic, on es podrà fer l'intercanvi amb la línia 5 de metro; Plaça Francesc Macià, on es podrà enllaçar amb el Trambaix; Gràcia, on es podrà connectar amb la línia Barcelona-Vallès. A Plaça Espanya comportarà la remodelació del vestíbul de l’estació d’FGC existent i de l’intercanviador amb l’L1 i l’L3 de metro.

Una demanda de 4 milions de viatgers en alta velocitat entre Catalunya i Occitània

Davant la pròxima liberalització del transport de viatgers en alta velocitat, Font ha explicat que els agradaria participar-hi en un servei que permetés unir Lleida i Tolosa de Llenguadoc i Montpeller -passant per Tarragona, Reus, l'Aeroport del Prat, Barcelona, aeroport de Girona, Girona, Figueres, Perpinyà i Narbona - però que primer caldria fer una proposta al Govern perquè decideixi fins a quin nivell s'hi implica. En aquest sentit, ha assegurat que tenen detectada una demanda de 4 milions de passatgers a l'any. 

  

«Els primers estudis que hem fet sobre la possible taxa de cobertura indiquen que el dèficit d'explotació seria de 4 milions d'euros», ha comentat Font, que considera que és una xifra baixa i que «es pot millorar» i per tant un mercat que ofereix una «oportunitat».  «La liberalització aeroportuària va marcar una fita, en el món ferroviari amb les seves realitats diferents pot ser una situació molt equivalent», ha afegit el president de FGC.

D'altra banda,  sobre les obres del corredor mediterrani a Martorell, Font ha deixat a porta oberta a reforçar el servei dins de les possibilitats de la companyia davant les restriccions que patirà l'R4 de Rodalies durant algunes setmanes d'aquest estiu, tal com va assenyalar la setmana la presidenta d'Adif, Isabel Pardo de Vera.

També et pot interessar...