Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
diners

Si en 2022 vas guanyar més de 27.000 euros, oblida't del xec per menjar

El Govern el concedeix únicament a les rendes més vulnerables

Els ingressos obtinguts l'any passat serà un dels primers detalls en què reparin a l'hora de concedir el xec de 200 euros. Així és, ja que aquells que hagin cobrat més de 27.000 euros durant l'any passat ja es poden anar acomiadant d'aquesta ajuda.

La proposta que va plantejar el Ministeri d'Hisenda estava pensada per a persones físiques de baixos ingressos i patrimoni. En realitat, es va pensar com una solució per fer front a la imparable pujada del preu dels aliments. Però això no impedeix que els beneficiaris puguin destinar els diners del xec a allò que considerin més oportú.

A través de la pàgina web d'aquest organisme es pot sol·licitar aquest ajut de 200 euros. El termini de sol·licituds va començar el 15 de febrer passat i es prolongarà fins al 31 de març. Per tant, aquells que compleixin tots els requisits disposaran d'un mes i mig per presentar les sol·licituds.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Qui pot demanar l'ajuda i qui no?

El xec per menjar el podran rebre aquelles llars que presentin uns ingressos inferiors als 27.000 euros. A més a més, el patrimoni anual no ha de depassar els 75.000 euros si se n'exceptua l'habitatge habitual. Únicament tindran la possibilitat de reclamar-la les persones que es trobin en aquesta situació.

Per això cal que hagin realitzat una tasca com a assalariats o professionals per compte propi. Així mateix, estarà a l'abast dels perceptors d'una prestació o un subsidi per desocupació.

bitllets de 50 i 20
El xec de 200 euros arribarà a les llars més vulnerables | GETTY IMAGES

Per la seva banda, malgrat complir aquestes exigències econòmiques, hi ha moltes persones que se'n quedaran excloses. És el cas dels qui cobrin una prestació contributiva de la Seguretat Social o els perceptors de l'Ingrés Mínim Vital. De fet, aquests últims ja han vist revaloritzades les pagues d'acord amb l'IPC.

Quins documents l'interessat ha d'aportar?

Aquelles persones que vulguin gaudir del xec de 200 euros no necessitaran aportar cap mena de documentació. Només heu d'emplenar el formulari i introduir el número de compte del titular que sol·licita l'ajuda. El pagament s'efectuarà en un únic ingrés, que trigarà uns tres mesos a rebre's.

Si es denega la mateixa, se li comunicarà al sol·licitant una proposta de resolució denegatòria, amb un termini de 10 de dies per al·legar. L'Agència Tributària s'encarregarà de travessar les dades dels diferents organismes públics per comprovar la situació financera dels usuaris. Per tant, es tractarà d'un procés ràpid i senzill, sense gaire marge per a l'error.

Des del Govern han insistit des del primer dia que aquesta contribució també tenia un altre propòsit. I és que tractava de «pal·liar situacions de vulnerabilitat econòmica no satisfetes per altres prestacions de caràcter social». Per això els que percebin prestacions del Règim General de la Seguretat Social i d'altres règims no hi puguin accedir.

Imatge d'un home comptant diners
Alguns col·lectius, com els jubilats, no es podran beneficiar del xec de 200 euros | Getty Images

S'espera que arribi a més de 4 milions de famílies

Encara és aviat per fer balanços, però les estimacions que fa Hisenda és que el xec arribi a 4,2 milions de llars. Contribuirà a millorar l'economia de moltes famílies ofegades per l'increment dels preus. Sí, perquè des que esclatés el conflicte a Ucraïna la situació s'ha anat agreujant, fins al punt de deixar-ne alguns en un estat crític.

Les pujades més grans s'han experimentat a l'alimentació, encara que l'intent del Govern de posar-lo fre amb la reducció de l'IVA, gairebé s'ha deixat notar aquesta mesura a les butxaques.

L'ajuda dels 200 euros ja porta en funcionament uns quants dies, i la sensació és que el Govern no ho han posat gens senzill per presentar les sol·licituds. Sobretot per l'exigència de disposar d'un DNI electrònic o Cl@ve.