Imatge d'una sortida de sol a Llafranc, Baix Empordà

Cap de setmana de tranquil·litat, amb sol i calor moderada, ideal per gaudir de l’aire lliure

El sol serà el clar dominador del cap de setmana, amb un lleu ascens dels termòmetres, però amb calor moderada i suportable. De cara el diumenge a la tarda, arribaran alguns canvis

Aquesta passada matinada del dijous, s’ha presentat moguda amb ruixats, tempestes i algunes gotellades  que han afectat el litoral, sobretot del Tarragonès i del Baix Penedès, deixant fins a 18 l/m2 a Torredembarra, dels quals n'han caigut 2,4 en un sol minut, gairebé 7 l/m2 al Vendrell, i algunes altres gotellades com a Roda de Berà, acompanyat, tot plegat, amb un bon nombre de llamps i trons.

Són situacions complicades de gestionar i de predir. Els models no s’acaben de posar d’acord, ja que la línia entre que plogui al mar o a terra és molt fina, tot depèn de fenòmens molt locals que, en la majoria de les situacions, els models no són capaços de recollir amb fiabilitat i precisió. Tant pot ser que en una actualització marquin que caurà un aiguat a Torredembarra, per exemple, com a la següent actualització fan desaparèixer la precipitació i la col·loquen tota sobre el mar.

I és el que acaba passant en la majoria de casos reals. Els vents locals acaben determinant si la pluja afectarà alguna població o quedarà restringida al mar. A més, són situacions on, en poca estona, poden caure quantitats molt importants de precipitació. Així doncs, fa que sigui doblement difícil gestionar-ho, ja que per una banda són casos difícils de concretar i precisar, però que a la vegada, si passen, poden generar situacions complicades o amb moltes incidències, com és el cas de fa poc amb Vilanova i la Geltrú.

En tot cas, aquest dijous, a partir de les primeres hores del matí, la nuvolositat ha minvat ràpidament, però també s’han anat formant nuvolades a punts de muntanya del país, sobretot al prelitoral, on fins i tot han descarregat algun ruixat. Les temperatures, en ascens arreu, encara s’han mantingut moderades, amb la calor a ratlla, a l’espera que s’incrementi de cara el cap de setmana.

Divendres, sol i més calor

La jornada de divendres es preveu amb més tranquil·litat, i és que la inestabilitat que ha deixat ruixats a la nit i durant el migdia d’aquest dijous, se’n va per donar pas a un temps més estable. El dia tornarà a anar acompanyat per un temps assolellat, amb el permís d’alguns núvols matiners a la Costa Brava. Al centre de la jornada, tan sols creixeran alguns núvols a zones de muntanya de Catalunya, com són el Pirineu, el Prepirineu i el prelitoral, de moment, sense pluja.

La temperatura serà una micamés alta, recuperant, cada cop, valors més propis per l’època de l’any. La màxima, per tant, se situarà entre els 26º i 31º al litoral, al Prepirineu i al Pirineu, mentre que a la resta es mouran entre els 29º i 34º. Les mínimes es mantindran sense grans canvis, amb una nit que es podrà descansar novament, amb valors que quedaran entre els 19º i 24º al litoral i entre els 14º i 20º a la resta, puntualment més baixes a les valls del Pirineu.

Cap de setmana amb pocs canvis importants

S’espera un cap de setmana assolellat a totes les comarques, amb l’arribada d’alguns canvis a partir de la tarda del diumenge. Així doncs, el panorama serà de cel serè arreu i alguns núvols alts i prims durant diumenge. També podran formar-se alguns núvols d’evolució durant la tarda de dissabte al Pirineu, sense pluja. De cara el diumenge, però, les nuvolades en aquest sector a la tarda seran més abundants i gruixudes, ambalgunes pluges que, de moment, semblen poc importants.

Les temperatures seran més altes els pròxims dies, sense patir cap calorada. Els termòmetres arribaran a valors normals, amb calor moderada i suportable a l’interior de Catalunya. S’esperen temperatures que es mouran entre els 31º i 34º a l’interior del país, essent les més altes a Ponent i Vall de l’Ebre. A la costa quedaran entre els 28º i el 31º, amb xafogor també moderada. Les mínimes, també seran una mica més altes, però es podrà descansar bé arreu.

També et pot interessar...