Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Los incendio en la Amazonia se han multiplicado en este último año

Crema l’Amazones, el pulmó verd del planeta en estat d’emergència pels greus incendis

Més de 10.000 incendis forestals i fins a 68 reserves protegides cremen sense control a la selva amazònica Els focs s’han incrementat un 60% més respecte anys anteriors

Los incendio en la Amazonia se han multiplicado en este último año
Els incendis a l'Amazones s'han multiplicat en aquest darrer any | Loren McIntyre

 

Després de més de 16 dies cremant,  Brasil ha decretat l’estat d’emergència pels incendis forestals a la selva amazònica, un dels principals pulmons del planeta Terra. I és que des de la frontera amb el Perú, fins a Veneçuela, l’Amazones es crema amb uns incendis que es multipliquen a un ritme de vertigen.

Segons les últimes dades obtingudes a partir de les imatges per satèl·lit de l’Institut Nacional d’Investigacions Espacials de Brasil (INPE), s’han produït, des de principis d’any, fins a 33.000 incendis forestals. Aquesta xifra representa un 60% més que la mitjana dels últims 3 anys. 

Només a Brasil, els incendis s’han incrementat un 83%, batent-se rècords. Des d’inicis d’any, ja porten més de 70.000 focus detectats, la xifra més alta des del 2013 quan es van començar a divulgar-se aquestes dades. No és casualitat que aquestes xifres coincideixin amb nivells molt alts de desforestació que, segons aquests actors mediambientals i experts, tenen a veure amb la falta d’interès en la protecció mediambiental de l’actual govern brasiler.

Deforestación ilegal localizada por Greenpeace
Desforestació il·legal localitzada per Greenpeace | Greenpeace

 

Els incendis ja han afectat unes68 reserves protegides per motius ambientals o pels indígenes que hi viuen.  Són diversos els estats brasilers afectats. Els incendis forestals també han augmentat a Mato Grosso i Parà, dos estats on la frontera agrícola de Brasil ha entrat a la conca de l’Amazones, eix del bosc tropical més gran del planeta amenaçat, no només, pel canvi climàtic.

L’origen dels incendis

Els incendis forestals són comuns durant l’estació seca, però l’augment sense precedents coincideix amb l’inici del mandat de Jair Bolsonaro, l’actual president de Brasil, que en assumir el càrrec, va prometre desenvolupar la regió amazònica per a l’agricultura i la mineria.

Així doncs, els incendis són provocats deliberadament per agricultors que desforesten il·legalment terres, segons denuncien organitzacions ambientalistes de la regió. Alberto Setzer, investigador de l'INPE, nega que es pugui culpar a l’estació seca o als fenòmens naturals per si sols dels incendis. Afegeix que «l’estació seca crea condicions favorables per a la propagació del foc, però el seu inici és obra dels humans, sigui deliberadament o per accident».

Deforestación ilegal localizada por Greenpeace
Desforestació il·legal localitzada per Greenpeace | Greenpeace

 

Els resultats seran catastròfics per al Brasil i per al planeta, segons va advertir Carlos Nobre, autoritat sobre el canvi climàtic que va rebre el premi Nobel de la Pau el 2007: «al ritme actual de desforestació, en 20 o 30 anys, al sud i est d’Amazònia, estem parlant d’un 50% o 60% de la selva actual, quedarà convertida en sabana degradada i serà irreversible» assegura.

La desforestació va caure al Brasil de forma radical, més del 80%, entre el 2003 i el 2012, durant els governs de Luis Inacio Lula da Silva, però ha anat creixent des de llavors i en aquests moments tot indica que s’accelera la destrucció forestal en aquesta regió del planeta.

També et pot interessar...