Rússia ha hagut de recórrer a la mobilització de l’exèrcit per intentar controlar els incendis que cremen a la regió de Sibèria. Avions i helicòpters militars d’arreu del país s’han desplegat per anar a lluitar contra els incendis forestals que ja han arrasat uns 3 milions d’hectàrees (una superfície equivalent a tot Catalunya).
Greenpeace ja ha qualificat aquests incendis de “catàstrofe ecològica” i activistes mediambientals russos asseguren que es tracta del pitjor foc de la història del país des que hi ha registres. La magnitud de les flames és tan gran que fins i tot el President dels Estats Units (EUA), Donald Trump, ha ofert l’ajuda del seu país per lluitar contra el foc que està afectant l'extensa regió forestal.
The area of forests fires in Siberia in Russia is comparable to the territory of Belgium.
This is gross. Our government does nothing because extinguishing the fire is economically unprofitable.#SaveSiberianForestspic.twitter.com/JavBHzpXJO— ⁿᶦⁿᵃ (@likedatsun) July 29, 2019
L’agència russa de protecció forestal aèria, Avialesokhrana, ha reconegut que la majoria dels focs s’estaven estenent sense fer-hi res. De fet, el governador de Krasnoyarsk, Alexandr Uss, va dir el dilluns passat que la lluita contra els incendis «era inútil i que, fins i tot, contraproduent», ja que es tracta d’una situació normal a l’estiu, igual que les tempestes de neu durant l’hivern.
La gran extensió de les flames
El principal problema en què es veuen els professionals a l’hora d’atacar l’avançament de les flames, és l’enorme extensió i les grans distàncies que hi ha a la regió siberiana, ja que molts dels focus arrenquen en zones remotes i de difícil accés. Segons les últimes xifres oficials, hi ha 246 focus actius (113 a Yakutia, 73 a Irkutsk i 60 a Krasnoyarsk), que comprenen quasi 3 milions d’hectàrees de bosc. Segons Greenpeace, la situació és pitjor, ja que calculen que les flames s’estenen fins a 4 milions d’hectàrees.
Fins i tot, l’avanç de les flames es pot arribar a observar des de l’espai. Imatges publicades per la NASA mostren com el fum dels incendis ha arribat fins als Estats Units i el Canadà. L’agència russa Avialesokhrana, ha explicat que també està treballant per sembrar núvols per induir les precipitacions a la zona dels incendis. I per altra banda, els xamans siberians han dit que s’hi uniran per intentar convocar la pluja i demanar als déus que ajudin a sufocar els incendis forestals.
Long plume of smoke from central & eastern Siberia #wildfires extends across Eurasia as far as Bering Strait in #Copernicus Atmosphere Monitoring Service aerosol optical depth data https://t.co/tSQuOR0zLr following highest July fire activity since before 2003. pic.twitter.com/M3Xdp2wQXW
— Mark Parrington (@m_parrington) July 31, 2019
Fins ara no s’han informat de ferits ni d’evacuacions a causa dels incendis. Les autoritats han declarat l’estat d’emergència a tot Krasnoiarsk i Irkutsk, una zona de la mida de l’Europa Occidental, que s’estén des de Mongòlia fins a l’oceà Àrtic.
Si no s’aconsegueix dominar les flames amb urgència, podria sorgir un altre problema, apunten els experts. Els incendis podrien estendre’s a la torba del subsòl, passant així a ser incendis subterranis i fent que les tasques d’extinció sigui encara més complicades. D’aquesta manera, podrien arribar a durar mesos cremant, fins a l’hivern.
Uns incendis que vénen de lluny
Molts d’aquests incendis ja s’havien declarat al juny, però els governadors locals no van fer res al respecte perquè creien que la despesa per extingir-los era superior al dany que podrien produir en àrees molt remotes de difícil accés i pràcticament despoblades.
Tot i això, ara s’ha començat a comprendre que la magnitud del desastre és enorme i que, si no s’apaguen els incendis, hi haurà conseqüències que podrien ser irreversibles per l’ecosistema, incloent-hi la intensificació del desgel àrtic. A més, el fum ja rodeja moltes localitats i les seves partícules són un perill per a la salut de la població.
I like when our government and the Ministry of Emergencies talk about the fires in Siberia. "The region was not ready enough, the whole problem is in very dry and hot weather".
Yes guys, summer is hot weather time. Amazing right? It seems like someone needs to finish school. pic.twitter.com/bdp0KWeAyZ— Aurumfer (@aurumfer) August 1, 2019
Experts de Greenpeace asseguren que les cendres acceleren el desgel de l’Àrtic i el de la capa de gel permanent, alliberant gasos que augmenten l’escalfament global. Segons les seves paraules, «l’efecte dels incendis al clima és molt elevat, és comparable a les emissions de les grans ciutats». En altres paraules, com més agreujat es vegi el canvi climàtic, més favorables seran les condicions perquè es produeixin nous incendis.
El Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (CEPMPM) del Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) va advertir, el mes passat, que els incendis que estan tenint lloc al Cercle Polar Àrtic, no tenen precedents a la història, ni per la seva duració prolongada ni per l’extensió afectada. El centre científic atribueix aquest nou fenomen al canvi climàtic i a les condicions més seques i caloroses del clima.