Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una persona traient diners d'un caixer automàtic i imatges de bitllets

Les 3 comissions que cobren els bancs per fer transferències a la tardor a Espanya

Abans de fer-ne cap, és essencial informar-te sobre les condicions

Una de les operacions més comunes que fa qualsevol client d'un banc són les transferències. Això sí, abans d'executar-les, potser t'interessaria conèixer les condicions que imposa la teva entitat. En cas contrari, aquesta tardor podries haver de fer front fins a tres comissions diferents.

Per mitjà d'aquest procediment serà possible enviar diners a altres comptes, siguin de la mateixa entitat o d'una altra. Les companyies financeres distingeixen entre les transferències SEPA i les internacionals.

Les primeres són les que s'efectuen entre països de la Unió Europea, però també inclouen uns altres nou estats o territoris més: Noruega, Suïssa, Andorra, el Regne Unit, Islàndia, el Vaticà, Mònaco, San Marino i Liechtenstein. Quan la transacció es faci amb altres països diferents, la transferència adquirirà la condició d'internacional.

Què passa quan es fa una transferència internacional?

Indiquen que, quan l'ordenant i el beneficiari es trobin a la zona SEPA, el tràmit tindrà el mateix cost que un pagament nacional. Tanmateix, hi ha la possibilitat que un banc corresponsal hi intervingui. Si això passa, l'empresa ordenant ha de comunicar al client l'opció que aquell li carregui les seves pròpies despeses, recull La Información.

Des del Banc d'Espanya també recorden què pot passar quan la transacció té com a origen o destí un país extracomunitari. L'arribada dels fons al compte del beneficiari es podria demorar. A més, independentment del tipus de transferència, sempre hi ha la possibilitat que et cobrin una comissió per només prestar-te el servei. Cada vegada és més freqüent entre les grans entitats, que des de fa anys apliquen aquesta mesura als seus clients per a les operacions en finestreta.

Muntatge amb una imatge d'una mà traient bitllets d'un caixer i un cercle amb un primer pla d'una persona fent servir el mòbil
Algunes entitats arriben a cobrar un percentatge pel servei. | España Diario TIPS, Getty Images

Les comissions que hauran de pagar els clients

Cal aclarir que aquestes comissions «són lliures», exceptuant els casos en què hi hagi una limitació legal i apareguin al contracte. Per tant, perquè el banc pugui cobrar aquesta quantitat caldrà que amb anterioritat es notifiquin les condicions. A més, l'usuari ha d'acceptar-ho expressament o tàcitament.

Hi ha la possibilitat que li carreguin al titular una comissió. Sol ser un percentatge de la quantitat que es transfereixi amb un mínim per operació. Seria el primer recàrrec que els bancs podrien cobrar al client aquesta tardor.

La segona es produirà en cas que tinguis excessiva pressa i vulguis fer-la immediatament. Els fons s'ingressaran al compte de destinació en menys de 20 segons. Aquest procediment es pot fer qualsevol dia de l'any durant les 24 hores, i la quantitat que cal abonar per aquest servei serà fixa.

Finalment, cal destacar una tercera comissió que sol originar-se per un error de l'emissor dels diners. Sempre hi ha l'opció que cometem un error a l'hora de fer aquesta transacció. Un cop s'accepta el tràmit, els fons ja han sortit del compte i no es podrà fer marxa enrere.

Mà esquerra d'una persona sostenint un bitllet de 20 euros i dos bitllets de 50 euros, en un caixer automàtic
Abans de confirmar l'operació, cal comprovar que tot estigui correctament. | GTRES

Per això és tan important revisar-ho tot correctament abans d'aprovar la transferència, apunten des del Banc d'Espanya. Si hi hagués algun tipus d'anomalia amb la quantitat o el destinatari, tindríem al nostre abast dues possibles solucions.

D'una banda, fer una segona transferència correctora o sol·licitar al beneficiari que ens torni la quantia rebuda al compte. Tot i això, hi ha la possibilitat que es negui i, si això passa, hauríem de recórrer a la via judicial.

Tanmateix, hi ha algunes transferències que triguen encara un temps a executar-se des que reben l'ordre. Són casos excepcionals que permetran al client anul·lar l'operació, tant a través d'un gestor personal com per l'aplicació de la banca en línia.