Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Itv 2023

Els 3 trucs abans de la ITV per comprovar si el teu cotxe passarà la prova de gasos

Si creus que el teu cotxe no passarà la prova de gasos, prova aquests 3 trucs infal·libles

Una de les proves més temudes pels conductors és haver de passar la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). Molts conductors temen no superar aquesta prova. Però hi ha una prova que els preocupa més que la resta: la prova dels gasos.

Et mostrem a continuació una guia amb els millors trucs per poder superar la prova dels gasos sense més problemes.

Normativa dels gasos als cotxes

Primer de tot, hem de saber que el control de contaminació de la ITV és diferent per als cotxes dièsel que per als cotxes gasolina. Si el teu cotxe és benzina, ha de realitzar la prova de gasos, en què es mesura el monòxid de carboni. Per a aquells que no ho sàpiguen, aquest gas és conseqüència del procés de combustió, però, de vegades, pot haver-hi una quantitat més gran.

Als vehicles de dièsel, se'ls fa la prova d'opacitat per comprovar el nivell de fum que surt del tub d'escapament. Els cotxes fabricats fa uns anys i de nova fabricació, han reduït fins a un 86% les emissions d'òxids de nitrogen. D'altra banda, han reduït un 99% l'emissió de partícules de diòxid de carboni si ho comparem amb un cotxe de més de 15 anys.

La normativa de les emissions cada vegada són més estrictes. La normativa d'emissions ha anat adoptant diferents models. T'expliquem a continuació algunes de les normes:

- Norma Euro 6d-TEMP-EVAP-ISC: Controls evaporatius (EVAP) + controls d'emissions a cotxes en circulació (ISC)

- Euro 6d-ISC: Controls d'emissions a cotxes en circulació (ISC)

- Norma Euro 6d-ISC-FCM: Controls d'emissions a cotxes en circulació (ISC) + Supervisió del consum de combustible (FCM)

Per a aquells més despistats, la norma EURO limita essencialment les emissions de quatre contaminants potencialment perillosos per a la salut. Aquests són els òxids de nitrogen (NOX). hidrocarburs (HC) i el monòxid de carboni (CO).

Finalment, es troben les partícules que no es cremen completament a la combustió (PM). Aquesta norma s'aplica a tots els vehicles, és igual el tipus que sigui. Poden ser automòbils, motos, camions, tractors i màquines semblants o autobusos.

Els millors trucs per passar la prova dels gasos de la ITV

A la prova que et faran a la teva propera revisió de la ITV, el tècnic introduirà una sonda a través del tub d'escapament. Tot seguit, et demanarà que mantinguis el motor a unes 2.500 revolucions per minut durant uns 30 segons. Durant aquest transcurs de temps, una màquina anirà recopilant les dades de les emissions del vehicle.

Els millors mètodes per poder passar la prova dels gasos de la ITV sense més problemes són:

Foto d'un mecànic i un capó de cotxe
Els millors trucs per passar la prova dels gasos de la ITV | GETTY IMAGES

Escalfar el cotxe abans d'entrar a la revisió

Abans d'entrar a la revisió del nostre vehicle, podem fer un trajecte d'uns 15 o 20 minuts a marxes curtes. Amb aquest simple truc, el que estàs aconseguint és que augmenti la quantitat de combustible que s'injecta als cilindres. També ajuda que el sistema prengui més temperatura i es generi un flux de gasos més gran.

Després, aconseguiràs netejar els filtres i els conductes del cotxe i retirar els residus i la carboneta.

Encendre el sistema elèctric

Els tècnics del taller potser no ho permetin, però si pots encén tots els sistemes elèctrics durant la prova. Pots encendre el climatitzador, la ràdio o els llums del vehicle. Com més accions, millor.

Amb aquest simple truc, estarem forçant l'alternador, que és el component que s'encarrega de generar electricitat al vehicle.

Netejar els injectors

Al mercat, hi ha diversos productes que estan específicament formulats per netejar els injectors, millorar el rendiment del motor i reduir els gasos d'escapament.