Comprar un cotxe nou sempre comporta certs riscs. Actualment, un dels temes més comentats, i també més controlats, és el de la contaminació, a causa dels problemes que aquesta causa al medi ambient.
En aquest sentit, s'acaba de publicar un nou estudi per part del Consell Internacional del Transport Net (ICTT) en què es plasmen diverses dades escandaloses. Avui dia, fins a 19 milions de cotxes dièsel podrien estar circulant amb distorsionadors d'emissions.
Aquest és l'escàndol que afecta milions de vehicles
El Consell Internacional del Transport Net va ser el mateix que, l'any 2015, va contribuir a destapar el disselgate. Ara sembla que el problema continua existint i que milions de vehicles tenen nivells d'emissions d'òxid de nitrogen o NOx «sospitoses».
Sobretot aquests vehicles pertanyen al grup Volkswagen. 209 dels models de dièsel Euro5 i Euro6 tenen nivells d'aquestes emissions que es poden qualificar com «extremes». D'acord amb els investigadors, podrien estar relacionades amb els distorsionadors.
Des del 2020, Europa va prohibir l'ús d'aquest tipus de tecnologia, però també va obligar els fabricants a retirar-la dels vehicles que ja la tinguessin instal·lada.
Així pots saber si el teu cotxe està entre ells
Tres anys més tard d'aquesta iniciativa, aquest estudi ofereix dades reveladores. Per fer-ho, s'han utilitzat proves de cinc governs i altres entitats independents. Ara, s'ha descobert que poden ser moltes les marques que fan servir aquest tipus de tecnologia.
A més, els distorsionadors es continuen utilitzant en vehicles de després del 2015, any en què es va destapar l'escàndol. Usant les dades d'ICCT, ON ECONOMIA ha publicat un cercador amb què pots saber si el teu cotxe n'és un.
A través del mateix, pots conèixer quantes proves ha passat, així com en quins ha emès nivells de NOx sospitosos o per sobre del que s'esperava segons el motor.
Aquests són els vehicles més afectats
Pel que fa als vehicles que van passar més tests per sobre dels nivells extrems d'emissions NOx permeses, en primer lloc, hi ha el Volvo XC90 D4 de 2 litres de dièsel Euro6. També el Jeep Grand Cherokee de 3 litres dièsel Euro5.
Tots dos van superar aquests nivells en 24 i 22 tests respectivament. Mentrestant, en 28 i 23 casos, van continuar per sobre del nivell sospitós. És a dir, en tots dos casos, hi va haver uns 50 tests en què van mostrar nivells per sobre dels permesos.
Altres vehicles que estan al rànquing són l'Opel Mokka 1.600, el Chevrolet Cruze 2L, el Chevrolet Orlando 2L, el Suzuki SX4 1,6L, així com el Volvo V40 1L. De nou, torna a aparèixer el Jeep Grand Cherokee 3L a la llista en la seva versió Euro6.
Els models analitzats van vendre més de 54 milions de cotxes a Europa
La majoria, les proves d'emissions es van dur a terme entre els anys 2016 i 2019. Tot i això, els models analitzats van vendre 54 milions de cotxes a Europa entre els anys 2009 i 2019.
De tots ells, 24 milions van tenir emissions «sospitoses» i 16,3 milions emissions «extremes», segons l'estudi. És a dir, entre tres i quatre vegades per sobre dels nivells permesos.
Dels 40 milions de vehicles que són sospitosos, 19 milions segueixen en circulació, segons l'estimació que fa l'estudi. En aquests casos, l'informe qualifica com «gairebé segur» que els fabricants hagin emprat distorsionadors il·legals des del 2020.
La conclusió de l'informe
Pel que fa als cotxes amb emissions qualificades com «extremes», l'estudi afirma que un cas així «és molt improbable que sigui degut a una causa diferent de la presència d'un dispositiu de desactivació».
Tot i això, avisa que no es pot dur a terme una acusació concloent de causa-efecte. Com afirma l'informe, es tracta d'un cas «gairebé segur» d'utilització d'aquests dispositius, però tampoc no es poden eliminar opcions com el mal mesurament.