Foto d'un paraigües sota la pluja.

Tornen les pluges a Catalunya a partir de dimarts al vespre

Un front regarà tot el territori fins dimecres amb precipitacions localment intenses. La cota de neu pujarà al Pirineu i la nit serà molt freda, però les temperatures seran més altes a migdia

El temps no dona treva i aquest dimarts tindrem un altre canvi important. A partir del vespre, les pluges arribaran per Lleida i Tarragona i escombraran tot Catalunya fins dimecres amb algunes quantitats destacables. Abans, però, la matinada  de dimarts serà la més freda de la tardor però les temperatures pujaran més a migdia, mentre que el mestral i la tramuntana desapareixeran.

Tot plegat després d’un dilluns marcat pel fort vent que s’ha deixat sentir a gran part de Catalunya amb una marcada sensació de fred però que ha estat especialment intens a l’Ebre, Camp de Tarragona i l’Alt Empordà, on s’han superat en algunes ocasions els 120 km/h i hi ha hagut algunes incidències.

En general, gran part del dimarts estarà dominat pel sol combinat amb bandes de núvols alts i prims arreu que aniran a més  per Ponent i Tarragona a partir de migdia, on quedarà força ennuvolat. Serà a partir d’última hora de la tarda i vespre quan les pluges començaran a caure en aquests punts  i aniran guanyant extensió i intensitat. Hi ha alertes activades en aquest sentit.

Al llarg de la nit i fins dimecres al matí, les precipitacions aniran escombrant tot el país de sud-oest a nord-est i poden deixar acumulacions destacables. On més aigua s’espera és al centre de Catalunya, on localment es poden superar els 40 o 50 l/m², però sobretot a la cara sud del Pirineu on es poden assolir els 100 l/m². Pel que fa al acota de neu, pujarà clarament i es situarà inicialment entre els 1.300 i els 1.500 metres, però es situarà ràpidament als 1.800 metres, més habitual per l’època.

Alerta per pluges fins dimecres

Les pluges que arribaran dimarts al vespre poden ser localment intenses a punts del litoral i prelitoral, mentre que les quantitats poden ser destacables a la cara sud del Pirineu, on hi plourà amb moltes ganes. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ja ha activat diverses alertes.

Pel que fa a la intensitat de pluja, és a dir, xàfecs de 20 l/m² en mitja hora, estan en alerta a partir de la tarda i vespre les comarques de l’Alt i el Baix Camp, el Tarragonès, el Baix i l’Alt Penedès i el Garraf. També hi ha un avís per acumulació de fins a 100 l/m2 en 24 hores a les comarques de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, els dos Pallars, la Cerdanya, Solsonès, Berguedà i Ripollès. També es manté l'alerta per vent de matinada a la Costa Daurada i sud de la costa i prelitoral de Barcelona.

Les temperatures toquen fons abans de recuperar-se

La nit de dilluns a dimarts serà la més freda del que portem de tardor i tocarà abrigar-se molt de bon matí. S’esperen glaçades a l’interior amb mínimes entre -2 i 3º en aquesta zona, entre 1º i 6º al prelitoral i entre 5º i 10º a la costa.  Un ambient de ple hivern atípic per l’època. De dia, però, els termòmetres pujaran més i ja tindrem moltes màximes entre els 12º i 17º, si bé seran un pel més altes a l’Ebre. 

De cara als propers dies, les temperatures aniran normalitzant-se,  tot i que de nit seguirà fent fred. Tot plegat amb precipitacions que, després de la regada de dimarts i dimecres, desapareixeran i deixaran pas a un pont de Tot Sants molt tranquil.