Imatge d'un xàfec a Verges, Baix Empordà

Alerta per pluges fortes a gran part de Catalunya aquest dimecres

Les precipitacions més importants cauran durant la matinada i matí a la Costa Daurada, litoral de Barcelona i a la cara sud del Pirineu, coincidint amb l’entrada a escoles i feines

El temps no dona treva i ja tenim aquí un nou temporal de pluges que afectarà tot Catalunya des del vespre de dimarts fins dimecres. Les precipitacions més importants cauran entre la Costa Daurada i la de Barcelona de matinada i matí de dimecres amb algunes tempestes localment intenses. A la cara sud del Pirineu es poden acumular més de 100 l/m² en tot l’episodi. 

Les precipitacions començaran el vespre de dimarts a les comarques de Tarragona i Lleida i, amb el pas de les hores, aniran avançant de sud-oest cap a nord-est cap a les de Barcelona i Girona. El temporal anirà acompanyat també de fort vent de sud al litoral i a les cotes altes de les muntanyes, així com de mala mar a tota la costa. 

El plat fort de les pluges s’espera de matinada i al matí de dimecres entre Tarragona i Barcelona, just coincidint amb l’entrada a les feines i escoles d’una gran part de la població. Per tant, tocarà agafar el paraigua i tenir paciència a les carreteres. Molt de compte també amb els rius i rieres, ja que poden créixer de forma sobtada.

A punts del litoral i prelitoral barceloní i tarragoní es podrien superar els 50 o 60 l/m² amb facilitat.  De cara a la tarda, s'obriran força clarianes per Ponent i Tarragona, mentre que quedaran algunes pluges entre Girona, Barcelona i el Pirineu que poden mantenir-se, ja de forma més feble, durant la Castanyada.  Pel que fa a la neu, la cota pujarà fins els 1.800 o 2.000 metres, amb gruixos que als cims del Pirineu poden assolir el mig metre de neu nova. 

Alertes per pluges, vent i mala mar

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat diverses alertes de cara a l’enèsim temporal del mes d’octubre. Pel que fa a les pluges, hi ha alerta groga per acumulacions de 20 litres en tan sols mitja hora fins dimecres al migdia a totes les comarques de Tarragona i les de Barcelona, excepte el Berguedà, i a la Selva.

A més, també hi ha una alerta per acumulacions d’aigua de 100 l/m² o més en tot l’episodi a les comarques del Pirineu i Prepirineu, concretament a l’Alt Urgell, els dos Pallars, l’Alta Ribagorça, Solsonès, Berguedà, la Cerdanya i el Ripollès. Pel que fa al vent, hi ha una alerta fins a migdia al litoral de Barcelona i Costa Daurada i zones altes del Montseny i del Pirineu per ventades d’entre 60 i 80 km/h de component sud. Pel que fa al mar, hi ha avisos per onades de 2,5 metres d’altura o més, especialment al sud de la Costa Brava.

Per la seva banda, Protecció Civil ha activat la prealerta dels plans Inuncat, Ventcat i Procicat de cara al temporal, i dona consells de prevenció per evitar tenir ensurts a causa de les possibles riuades i aiguats.

El temps es calma de cara al pont de Tots Sants

Pel que fa a la previsió de cara al pont de Tots Sants, dijous tot plegat ja serà història i tindrem un dia festiu molt més tranquil amb força sol i restes d’alguns núvols, sense descartar algun xàfec feble encara fins a primera hora. Divendres podrien reaparèixer alguns ruixats poc importants, mentre que dissabte faria bon temps amb vent als dos extrems del país i diumenge tornarien alguns plugims a Girona. Tot plegat amb temperatures que remuntaran i les màximes seran més normals per l’època, movent-se entre els 15º i els 20º.