La contaminació va provocar la mort de 600.000 nens a tot el món l’any 2016

Així ho indica un informe de l’OMS que també explica que el 93% dels infants del planeta respiren aire contaminat que pot provocar danys neurològics importants

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que l’any 2016 van morir prop de 600.000 nens a tot el món menors de 15 anys a causa de la contaminació. La majoria de les víctimes van patir infeccions en les vies respiratòries provocades per la pol·lució. Així ho indica el nou informe sobre contaminació i salut publicat recentment per aquest ens de les Nacions Unides. 

Segons aquest informe, la raó per la qual els nens són més vulnerables als efectes de la contaminació és que respiren més ràpid que els adults, absorbint més contaminants. També perjudica el fet que estan més a prop del terra per alçada, i aquí és on alguns contaminants concentren el seu màxim,  afectant de ple els cervells dels menors en ple desenvolupament.

El 93% dels nens del planeta estan en perill per la contaminació

Segons indica l’OMS, actualment el 93% dels nens del planeta menors de 15 anys (1,8 mil milions d’infants) respiren aires molt contaminats que posen en perill la seva salut i desenvolupament. De fet, la contaminació pot ser molt perjudicial pels infants a nivell neurològic i de capacitat cognitiva, ja que es poden desenvolupar malalties còniques, asma o càncer que posin en perill la vida dels més petits.

«L’aire contaminat està enverinant a milions de nens i arruïnant les seves vides. Tot infant hauria de respirar aire net per tal que puguin créixer i desenvolupar tot el seu potencial», explica el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

La contaminació de les indústries és una de les principals causants del forat de la capa d'ozó
La contaminació de les indústries és una de les principals causants del forat de la capa d'ozó | Arxiu

 

Problemes per a les dones embarassades

L’informe també determina que les dones embarassades que estiguin exposades a l’aire contaminat tenen més probabilitats de donar a llum de forma prematura amb criatures que pesin i mesurin molt poc. L’OMS també posa èmfasi en el fet que, si tenim nadons i nens petits a dins de casa sovint, la crema de fustes, querosens o calefaccions per tenir escalfor, llum o poder cuinar poden ser perjudicials per a ells.  

L’informe ha estat presentat a la primera Conferència Mundial de l’OMS sobre l’afectació de la pol·lució a la salut. Tot plegat després que l’Agència Europea del Medi Ambient (EEA)  hagi emès un informe propi de qualitat de l’aire en el que adverteix que més de 400.000 persones moren a l’any a Europa de forma prematura per la contaminació de l’aire que respiren.