Sol enterbolit al Delta de l'Ebre

Clara i transitòria millora del temps dijous amb sol i ambient fresc

La nit serà força més freda. De nit encara pot caure algun ruixat al nord de Girona i del Pirineu amb neu a tan sols 400 metres. A la tarda hi haurà algun xàfec feble al nord-est

Les precipitacions han caigut a pràcticament tot Catalunya aquest dimecres, en general febles, però localment intenses i acompanyades de tempesta i alguna calamarsada a punts de Barcelona, Girona i a l’Ebre. Els registres més importants s’han quedat entre 5 i 15 l/m² en general al nord-est i Pirineu, tot i que en algun punt s’han acumulat fins a 30 litres de forma excepcional al Prepirineu. A la resta, dècimes o no s’ha arribat ni als 4 litres. La nevada ha anat baixant de cota i s’ha situat per sota dels 1.000 metres. La notícia de la jornada, però, ha estat el terratrèmol de 4,2 a l’Alt Urgell que s’ha sentit a gran part de Catalunya i que ha provocat nombrosos ensurts.

Les pluges de les últimes hores seran història aquest dijous perquè el temps millora de forma clara amb sol en conjunt i restes d’alguns ruixats tan sols a l’extrem nord de Catalunya. Una situació que serà transitòria perquè divendres arriba un altre front. No obstant, fins la nit encara pot ploure entre Barcelona, Girona i al Pirineu.

El cel estarà força serè en conjunt, però encara de matinada i fins a primera hora del matí poden caure alguns ruixats a l’extrem nord de Girona i a la cara nord del Pirineu amb una cota de neu de tan sols 400 metres.  Hi ha una alerta en aquest sentit per part del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per nevades que deixin fins a 10 centímetres a partir dels 900 metres a l’Alt Empordà, Garrotxa i Vall d’Aran durant la nit.

Mapa d'avisos per neu per la matinada de dijous
Mapa d'avisos per neu per la matinada de dijous | METEOCAT

 

En conjunt, però, el sol dominarà arreu dijous, si bé quedaran restes d’alguns núvols al Pirineu, Girona i en fondalades interiors. A la tarda creixeran nuvolades a punts de muntanya però tan sols s’escaparà algun ruixat o gotellada al nord-est  amb una cota de neu que puja als 900 metres.

Pel que fa al vent, bufarà fins a migdia el mestral moderat a les comarques de Tarragona i sud de Lleida,  per acabar desapareixent. La tramuntana matinal a l’Empordà també acabarà marxant. A la tarda s’imposarà el garbí amb algun cop fort a la costa, especialment a la de Tarragona.  

Sol enterbolit al Delta de l'Ebre
El sol s'imposarà arreu aquest dijous | Maria José Piorno

 

Ambient fresc a gran part de Catalunya

Les precipitacions de les ultimes hores han vingut acompanyades d’una baixada de les temperatures, especialment a les comarques del nord de Catalunya, on la cota de neu s’ha desplomat. L’embossament d’aire fred provinent del nord d’Europa farà que, malgrat el sol, l’ambient sigui fresc amb la majoria de màximes entre els 13º i 18º, les més altes al sud. Entre 8º i 13º al Pirineu i de 10º a 15º al Prepirineu.

Pel que fa a les mínimes, seran moderadament més baixes en general amb fred arreu i les glaçades arribaran a molts punts de l’interior, però també al prelitoral. Valors entre -3º i 2º al Pirineu, de -2º a 4º a l’interior, entre 0º i 5º al prelitoral i de 3º a 8º tan sols a la costa.

Més pluja entre divendres i dissabte

L’arribada d’un front atlàntic el divendres a la tarda portarà una jornada de força núvols amb precipitacions que arrencaran per Ponent i el sud de Catalunya a la tarda i vespre. Els ruixats aniran avançant i poden caure a qualsevol punt del territori fins dissabte amb temperatures que es mantindran a ratlla amb petites pujades i baixades.