Primer pla d'un sismògraf

Moviments de mobles, figures al terra i més d’un ensurt pel terratrèmol a Catalunya

El sisme ha estat de 4,2 amb epicentre a la Ribera d’Urgellet, a l’Alt Urgell, i la tremolor ha arribat a tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona i al Camp de Tarragona

Gran part de Catalunya ha tremolat aquest dimecres a la tarda per un terratrèmol de 4,2 graus a l’escala de Richter amb epicentre a la Ribera d’Urgellet, a l’Alt Urgell, cosa que ha obligat Protecció Civil a activar la Prealerta del Pla Especial d’Emergències Sísmiques (SISMICAT). El sisme ha tingut lloc a les 17:29h i s’ha sentit a gran part del Pirineu, tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Camp de Tarragona, gran part de les comarques de l’interior i de Lleida i en alguns punts de Girona, com ara a la mateixa capital o Figueres, tot i que de forma més dèbil. Tot plegat ha provocat més d’un ensurt entre la població pel moviment de mobles i la caiguda d’alguna figura decorativa. 

Immediatament, molta gent ha començat a comentar per les xarxes socials que havia notat la tremolor a casa seva, a la feina o pel carrer. De fet, molts dels nostres seguidors a les xarxes ens heu fet arribar una allau de missatges explicant les vostres experiències amb el terratrèmol.

Des de poblacions com ara El Vendrell, Barcelona ciutat, Sabadell, Tarragona, Lleida o la Seu d’Urgell, entre moltes altres poblacions, moltes persones ens han explicat que han sentit com el sofà o el llit, on es trobaven en aquell moment, s’havien mogut durant uns segons. També les cadires s’han bellugat a molts municipis, com ens explicaven des de Lleida ciutat.

Destaquen alguns casos concrets com ara a Cornellà de Llobregat, on un veí ha vist com la televisió es movia de banda a banda quan estava mirant un programa, o a diversos punts de l’àrea de Barcelona les copes de les vitrines de moltes cases han trontollat. «Quin ensurt que m’he endut!», ens comentava un usuari des del Baix Llobregat.

També algunes figures decoratives mal col·locades o situades al límit dels prestatges han caigut, provocant més d’un ensurt. Moltes persones amb mascotes també ens han explicat que els seus gossos o gats han reaccionat amb moviments nerviososo quedant-se quiets de sobte quan han notat el sisme. Aquests són els comentaris que molts de vosaltres ens heu fet arribar a través del Facebook: 

Les plantes altes dels edificis, on més s’ha notat el terratrèmol

Si en una cosa coincideixen la majoria de persones que ens han explicat que han notat el sisme és que moltes d’elles es trobaven en plantes altes d’edificis. Ja fossin domicilis o oficines, els escriptoris, els mobles i les cadires han trontollat especialment a les zones més elevades, sobretot a l’àrea metropolitana. A més, a la zona de l’epicentre i les seves rodalies la tremolor ha estat força notable, ja que, per exemple, des de la Seu d’Urgell ens explicaven que la sensació ha estat forta, així com a Andorra.

Es dona la circumstància que els sòls argilosos i sedimentaris amplifiquen les vibracions dels terratrèmols, cosa que explicaria que s’hagi notat el sisme a tants punts de Catalunya. No obstant, els terrenys compactes de roques volcàniques no noten tant la vibració, com ara a la Garrotxa. Destaca el fet que el terratrèmol s’ha sentit fins a la Costa Daurada i litoral de Barcelona, força lluny de l’epicentre. 

Trucades al telèfon d’emergències però sense danys materials i dues rèpliques

Segons informa Protecció Civil, no consta cap d’any material a causa del terratrèmol, però el telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 42 trucades relacionades amb el sisme, la meitat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, mentre que l’Institut Cartogràfic I Geològic de Catalunya (ICGC) ha rebut més de 300 enquestes de percepció de la tremolor. Per la seva part, els Bombers de la Generalitat no han hagut de fer cap sortida. Posteriorment, hi ha hagut dues rèpliques a la Ribera d’Urgellet i a les Valls d’Aguilar, de 0,9 i 2,7 graus respectivament. 

Segons informa l’Institut Geogràfic Nacional d’Espanya, el sisme ha tingut lloc a 5 quilòmetres de profunditat, tot i que l’ICGC el situa a tan sols 1 quilòmetre de la superfície terrestre, cosa que explicaria que s’hagi sentit a tants punts. No hi havia un sisme d'aquesta magnitud des del 29 d'octubre de l'any 2015 a l'Alt Empordà. Casualment, el terratrèmol d'avui ha coincidit just amb el dia més plujós a tot Catalunya des de fa mesos. Una coincidència sense més explicació.