Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Cordó policial dels Mossos d'Esquadra

Les 4 bandes llatines més perilloses d'Espanya

Les bandes llatines amb més presència a Espanya són: els Latin Kings, Ñetas, Dominican Don't Play i Trinitarios

Encara que les bandes llatines deixin d'ocupar les portades de diaris a Espanya, l'activitat delictiva d'aquests grups no ha fet més que créixer. Segons la Policia Nacional, el nombre de morts violentes i detencions ha augmentat els últims anys, i la xifra és especialment preocupant a Madrid.


Què és una banda llatina?


Entenem com a banda llatina el grup organitzat la majoria de membres del qual és d'origen llatinoamericà. Alguns d'aquests grups actuen amb finalitats delictives i dins d'una identitat pròpia. A més, els seus membres aprenen codis i pautes de conducta que han de respectar per a continuar sent membres de la banda.

Per norma general, un individu accedeix a una banda llatina mitjançant un familiar o un conegut. En la majoria d'ocasions, el nou membre ha de passar per un ritu d'iniciació amb connotacions violentes. Cada membre ha de complir les ordres dels seus superiors o de la cúpula i, a canvi, aquests obtenen protecció enfront d'altres bandes o recursos econòmics.

Les 4 bandes llatines amb més presència a Espanya

Contràriament al pensament generalitzat, el perfil de 'pandillero' no es correspon al d'immigrant il·legal. La majoria té permís de residència a Espanya i respon a la següent descripció: home d'entre 14 i 25 anys integrat a la banda des de la minoria d'edat.

Molts d'ells han crescut en una família desestructurada, la qual cosa els porta al fracàs escolar. Com a conseqüència, el 95% dels membres de bandes llatines tenen antecedents penals, entre els quals s'inclouen agressions, furt o violència domèstica.


A Espanya hi ha un total de 88 bandes llatines classificades, encara que la majoria d'elles són perfectament legals. Si ens fixem en aquelles que es dediquen a activitats il·lícites o estan relacionades amb el crim organitzat, hem de posar el focus en unes sis: Latin Kings, Ñetas, Dominican Don't Play, Trinitarios, Forty Two i Blood. D'aquestes sis, quatre han ocupat les pàgines de successos amb diversos episodis terribles a Madrid.

1. Latin Kings


Els Latin Kings van néixer durant els anys 50, quan un presidiari cubà va crear el grup en un centre penitenciari de Chicago com a mesura de protecció. Des de llavors, s'han estès per tota Amèrica i part d'Europa, sent una de les bandes delictives amb més implementació a tot el món. Els seus màxims enemics són una altra banda d'origen porto-riqueny: els Ñetas.

L'activitat dels Latin Kings a Espanya comença a mitjans del 2000, ocupant els mitjans de comunicació per la seva rivalitat amb una altra banda emergent en territori espanyol, els Ñetas. Des de llavors, augmenten les notícies sobre accions violentes i batudes relacionades amb el tràfic de drogues.

El 17 de febrer de 2010, la banda pateix un revés considerable amb la detenció de 54 dels seus membres a Carabanchel. Gran part dels detinguts pertanyien a la cúpula de la banda, entre ells el màxim líder a Espanya també conegut com a Inca Suprem de la Sagrada Tribu Amèrica Spain. La detenció es va produir durant la celebració del desè aniversari de la banda a Madrid.

Des de llavors, s'han produït successius desmantellaments de subgrups o 'capítols' dels Latin Kings. L'últim líder a ser portat a judici ha estat Baby White, un català el nom real del qual és Óscar Peralta que va conduir al grup criminal en territori català. Se l'acusa de tràfic de drogues i robatoris.

Operació contra els Latin Kings a Catalunya
Operació contra els Latin Kings a Catalunya | EFE

Amb tot, la banda dels Latin Kings continua sent la que major implantació té a Espanya, protagonitzant desenes d'episodis delictius els últims anys. No obstant això, el seu poder i influència s'han vist reduïts en detriment de bandes com els Trinitarios, amb una major presència a la capital espanyola.

2. Ñetas

Els Ñetas van néixer a principis de la dècada dels 80 com un grup defensor dels drets dels presos al centre d'Oso Blanco (a Puerto Rico). El seu fundador és Carlos Torres Irriarte, el sobrenom del qual és 'la Sombra', mort el març de 1981 a les mans del fundador d'una altra banda. Des de llavors, s'ha convertit en un grup delictiu amb presència a Llatinoamèrica i a Espanya.

Encara que la trajectòria dels Ñetas a Espanya és paral·lela a la dels Latin Kings, mantenen una forta pugna amb els Trinitarios pel control de Madrid, motiu pel qual han protagonitzat alguns successos d'extrema violència. El més conegut va ocórrer el 26 de setembre de 2016, quan un ñeta va apunyalar mortalment un menor de 17 anys.

Sanitaris al lloc on va morir un jove de 17 anys a Vallecas
Sanitaris al lloc on va morir un jove de 17 anys a Vallecas | Emergencias Madrid

Des de llavors, s'han succeït les detencions de membres de la banda per tràfic de drogues i furt. El 2017, van intentar agredir un jove d'una banda rival. La batussa es va saldar amb set detencions.

3. Dominican Don’t Play


Els Dominican Don’t Play (abreujat normalment com DDP) van néixer a principis dels 90 a Nova York, concretament als barris de Brooklyn i el Bronx. La seva presència també és considerable a Espanya. Obeeixen a un codi intern molt estricte, per la qual cosa els seus càstigs per incompliment de les normes són també cèlebres.

Igual que els Ñetas i els Trinitarios, han tractat de fer-se amb el control d'alguns barris de la capital espanyola. El 5 de març de 2016, un menor dels Dominican Don’t Play va apunyalar mortalment un altre noi de 15 anys als voltants de la Puerta del Sol. El mort era un Trinitario.
 

Al juliol del 2018, la Policia va aconseguir accedir a la caserna general de la banda, on els DDP es reunien per a planejar els seus assalts i captar altres joves. Es van produir prop de 40 detencions, la qual cosa va suposar un cop gairebé definitiu al grup criminal a Espanya.

4. Trinitarios


Una banda que ha cobrat força els últims anys és la dels Trinitarios, o 3ni. Originada a les presons de Nova York a principis dels 90, els seus membres són en la seva majoria dominicans. Vesteixen amb els colors de la bandera dominicana i s'inspiren en herois nacionals com Juan Pablo Duarte.

Com hem pogut veure, van estar implicats en les dues batusses més importants pel control de Madrid. La Policia assenyala que, en l'actualitat, es tracta de la banda amb major presència a la capital, amb prop de 250 membres actius. Es concentren en punts com el Pont de Vallecas, Tetuan o Villaverde. Mentrestant, Carabanchel i la Latina continuen sent territori dels Ñetas.