Diners en un caixer automàtic

Les 4 coses que fas al banc i amb què Hisenda et pot investigar

Hisenda posa la lupa sobre moviments amb bitllets de 500 euros i moviments de més de 3.000 i 10.000 €

Els diners en efectiu tenen els dies comptats a Espanya. De fet, la majoria de comerços ja han eliminat l'import mínim per pagar amb targeta. El seu ús és majoritari i ja són molt pocs els que tenen grans quantitats de diners a casa, i cada vegada menys els que en duen a la cartera.

Però... què hi ha darrere aquesta tendència? És només una moda o hi ha alguna cosa més? La resposta és clara: sí, hi ha una voluntat clara de reduir ràpidament l'ús dels diners en efectiu. Tot i això, eliminar els diners en efectiu és una utopia i encara es fan moltes operacions amb diners en efectiu. Però Hisenda és a sobre de molts d'aquests moviments.

Imatge d'arxiu d'una persona pagant amb targeta de crèdit
La nova mesura del Govern que limita la quantitat pots pagar en efectiu | pixabay

Cal preocupar-se?

Un dels elements que cal tenir en compte és que les operacions de pagament amb efectiu s'han limitat a un màxim de 1.000 euros. Si bé és cert que hi ha excepcions per a no residents a Espanya, també ho és que així es redueixen —i molt— els moviments amb diner negre.

La lupa està posada sobre els diners en efectiu. Els bancs han d'avisar l'Agència Tributària sempre que les operacions amb diners en efectiu excedeixin un límit determinat. Tot i això, són molts més els casos en què els bancs hauran d'avisar a l'Agència Tributària, per la qual cosa cal anar amb compte si no desitgeu que Hisenda truqui a la vostra porta.

 

Els quatre casos que investiga Hisenda

Òbviament, aquests casos són cada vegada menys, ja que l'Agència Tributària és a sobre de tots els moviments de diners inusuals. Tot i això, hi ha una sèrie de casos que sempre seran investigats.

  • Treure o ingressar més de 3.000 euros

La línia es marca als 3.000 euros. Tots els moviments econòmics que excedeixin aquesta quantitat seran investigats. Quan passi això, el banc donarà l'alerta a l'Agència Tributària i aquesta posarà la lupa sobre el titular del compte que ha fet aquest moviment. No caldrà que el moviment sigui necessàriament fraudulent, ja que encara hi ha persones que tenen diners en efectiu a casa i els van ingressant regularment. Això sí, sempre que treguin o ingressin més de 3.000€, Hisenda serà avisada.

Imatge d'un caixer de CaixaBank
El banc estudiarà molts dels moviments de diners, sobretot en efectiu | ACN

  • L'ingrés dia a dia

L'ingrés regular de diners en efectiu també és i serà sota la lupa. Els bancs també han d'avisar Hisenda sempre que una persona faci ingressos constants de diners. I malgrat que no és una pràctica fraudulenta, sí que pot oferir indicis d'una situació il·legal. Avui en dia, la totalitat dels grans pagaments (siguin d'ocupació o béns) es realitzen mitjançant transferència. Per això mateix, la recomanació és clara: sempre que es vulgui fer un pagament és recomanable fer servir bizum o una transferència.

  • El moviment de més de 10.000€: sigui d'entrada o sortida

Si compres un cotxe o donem l'entrada d'un pis, ho has de saber: seràs investigat. Els bancs també tenen l'obligació d'avisar les autoritats pertinents sempre que es facin operacions que excedeixin els 10.000 euros. Sempre que hi hagi un 'gran moviment', doncs, els bancs hauran d'estar-hi a sobre.

Primer pla d'una mà traient bitllets de 50 euros d'un caixer automàtic
Els bitllets de 500 euros aniran desapareixent progressivament | EP

  • Els bitllets de 500€: crònica d'una mort anunciada

Comproveu-ho: us costarà trobar un bitllet de 500€. El 2019, el Banc d'Espanya va deixar d'emetre aquests bitllets per la clara relació que tenen amb l'activitat delictiva. De fet, les muntanyes de bitllets de 500 euros és la imatge simbòlica de les operacions contra grups criminals.

Per això mateix, les autoritats van ser contundents i van decidir reduir al màxim l'ús del bitllet. Tot i això, n'hi ha qui encara en té o els conserva a casa. En aquest cas, no cal estar preocupat. Però sí que caldrà tenir en compte que quan decidim moure'l, Hisenda posarà el focus sobre aquest moviment.