Diverses persones fent exàmens en un procés d'oposicions

Les 4 opcions més fàcils per a ser funcionari: Més places i més assequible

Alguns dels processos establerts per accedir a la funció pública són, d'entrada, més assequibles

L'accés a la funció pública és un reclam per a molts espanyols donada la volatilitat del sistema laboral al nostre país. Per això, obtenir un lloc de treball a l'administració pública pot resultar una opció interessant.

I és que garanteix una feina fixa amb unes condicions laborals difícils de trobar en el sector privat. És per això que són molts els espanyols que, any rere any, intenten accedir a places de funcionari per via d'oposicions.

Obtenir plaça de funcionari, una opció que anirà 'in crescendo' en els pròxims anys

Aquesta opció, ja freqüent en els últims anys, podria experimentar, en els pròxims, un increment important. De fet, en 2021, la quantitat de convocatòries està creixent de forma clara. I tot perquè en 2020, no es van poder celebrar a causa de la pandèmia.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Però aquesta situació podria no ser una excepció. El motiu és perquè en els propers anys s'espera la jubilació de fins a una tercera part dels actuals funcionaris. I tot només per una qüestió demogràfica.

I és que la generació del 'baby boom' afronta els últims anys de la seva carrera laboral. Tanmateix, com el seu nom indica, es tracta d'una cohort d'edat molt voluminosa, de manera que quedaran vacants moltes places en la funció pública a Espanya.

Un fet que permetrà l'accés a elles de moltes persones joves, que hauran d'enfrontar-se als processos d'oposició corresponents. Aquestes jubilacions massives que s'esperen en els pròxims anys seran especialment notòries en alguns departaments de l'Administració General de l'Estat.

Tal com explica aquest dimecres, 7 de juliol, 'El Economista', en l'àmbit de la Seguretat Social un 75% dels funcionaris són majors de 50 anys. Això comporta, és clar, la seva jubilació imminent en els anys vinents i la renovació de les places mitjançant oposicions.

Quatre oposicions que són, 'a priori', més assequibles

El procés d'oposició no és per res senzill i requereix un esforç important per part dels candidats. Però assumit això, també és cert que hi ha places sobre les quals l'accés és més complicat i altres en què el procés d'oposició pot resultar més senzill.

Certament, la incorporació en alguns departaments de l'Administració General de l'Estat és més fàcil perquè s'ofereixen més places i el temari a estudiar no és massa ampli.

Així doncs, 'El Economista' recull avui quatre de les oposicions que, segons diversos fòrums i manuals sobre la qüestió, es consideren menys difícils. Les repassem a continuació.

Oposicions a tropa i marineria de l'Exèrcit

Es tracta d'un procés que, evidentment, requereix una certa vocació, ja que resulta de l'ingrés en l'Exèrcit. Però, per a qui vulgui dedicar-se a la carrera militar, fer oposicions a tropa i marineria de l'Exèrcit només requereix tenir el títol d'ESO i superar unes proves físiques senzilles. Aquestes oposicions solen convocar-se cada any.

Oposicions a Correus

També es convoquen regularment oposicions a Correus, que encara que es cataloguen com a senzilles, la gran concurrència de candidats pot complicar-ho. Es demana l'ESO, que s'acredita mitjançant exàmens tipus test, i els temaris a estudiar són més breus que en altres processos.

Oposicions per a ser ajudant a Presons

Es tracta de places amb sous d'entre 1.900 i 2.400 euros, a més de plusos de perillositat, i que precisament ara mateix tenen les convocatòries obertes. A tot Espanya s'han convocat 900 llocs per als quals es faran exàmens en la segona meitat de l'any. L'únic requisit que s'exigeix és el Batxillerat.

Oposicions a auxiliars administratius

Amb sous de 1.100 a 1.500 euros bruts per a auxiliars i entre 1.400 i 1.800 per a administratius. Aquest any s'obriran unes 3.000 places i es concretaran les dates dels exàmens ben aviat. Es considera una de les oposicions més senzilles, però també de les més competides.