Els tests d'antígens es dispensen a les farmàcies, de moment, amb prescripció mèdica.

Les farmàcies catalanes reclamen vendre tests d'antígens i s'ofereixen a fer-los

Actualment, els farmacèutics només poden dispensar les proves sota prescripció mèdica; per a que fos possible vendre'ls sense recepta caldria una modificació d'un decret de l'Estat

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya ha reclamat aquest dimecres poder dispensar tests d'antígens sense recepta. Aquesta és una demanda sonada des de fa mesos —després que el febrer ja se'n poguessin fer amb recepta— i que ha persistit, tant des del sector farmacèutic com, també, des de les mateixes autoritats sanitàries.

I és que el mes d'abril, quan ja feia mesos que es demanava fer els tests a les farmàcies, Alba Vergès, exconsellera de Salut, va demanar al ministeri de Sanitat l'autorització l'acceptació d'aquesta possibilitat. La Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya ho veia amb bons ulls ara ja fa tres mesos, i el col·lectiu espera una acció legislativa del ministeri de Sanitat.

De fet, els farmacèutics s'ofereixen no només per comercialitzar i distribuir els tests, sinó també per realitzar-los i registrar els resultats des de les farmàcies. Els farmacèutics ja tenen tests als seus establiments, però només els poden dispensar sota prescripció mèdica. Per fer això, caldria una modificació d'un decret de l'Estat. En aquest sentit, el Consell de Col·legis Farmacèutics ha denunciat que aquesta situació «incomprensible» genera incertesa en la població, que demana poder accedir a aquests tests.

Ja s'han fet proves pilot de cribratge del virus, però cal un canvi legislatiu

Alhora, el col·lectiu mostra també la seva «impotència», ja que es considera una eina clau potencial per detectar i aïllar casos i descongestionar els centres d'atenció primària. Els farmacèutics no només volen dispensar els tests, sinó que també s'ofereixen per realitzar-los i registrar els resultats, el que permetria una detecció precoç de la covid-19 a través d'una xarxa molt important d'establiments. Recorden que ja han participat en programes de cribratge de la Covid-19, que es van fer fa mesos com a prova pilot però que segueixen esperant un canvi legislatiu per poder actuar.La gran demanda actual a les farmàcies és, diu el consell, per part de persones joves que volen assistir a diversos esdeveniments o que han estat contacte estret d’algun positiu però que no poden accedir al CAP perquè la primària està col·lapsada. El cert, en aquest sentit, és que la conselleria de Salut ja ha emprès mesures per descongestionar l'atenció primària: a partir d'aquesta setmana, ja no es faran tests per detectar possibles contagis de contactes de positius que estiguin vacunats i siguin asimptomàtics. Caldrà prendre una decisió cavil·lada i coherent, donades les altes xifres de contagis i la necessitat de donar un cop de mà a la sanitat.

Sanitat té preparat un esborrany de reial decret per permetre la venda dels tests a farmàcies

De fet, la previsió del ministeri de Sanitat és autoritzar la venda dels tests ràpids d'aquí a poques setmanes, a través d'un reial decret que és encara un esborrany. Tanmateix, aquesta s'està allargant, fet que no agrada al sector farmacèutic, ja que el Govern va anunciar fa dos mesos que permetria la venda sense prescripció de les proves.

Els tests d'antígens, un mètode fàcil, ràpid i econòmic d'autodiagnòstic, val entre 7 i 15 euros. Ara per ara, però, el preu no està regulat ni té IVA. Però les receptes per comprar un test d'antigen arriben amb comptagotes a les farmàcies, tot i la demanda a l'alça. Qui porta recepta habitualment és gràcies a un metge privat o a una relació de confiança amb un professional, per la qual cosa molts tests s'acaben quedant sense vendre.