Imatge de l'UCI de l'hodpital Moisès Broggi de Sant Joan Despí.

El 'boom' de la Covid és un fet: 7.100 nous contagis a Catalunya

El darrer balanç del Departament de Salut registra una xifra rècord de contagis en tota la pandèmia | Els indicadors continuen escalant punts i multipliquen les xifres de fa unes setmanes

El Departament de Salut ha declarat 7.100 nous casos de Covid-19 en les darreres vint-i-quatre hores. Xifra rècord de contagiats en el nou 'boom' de contagis iniciat a mitjan mes de juny. Els indicadors continuen pujant fins a xifres astronòmiques, auspiciades pels milers de contagis detectats en les últimes jornades. De fet, aquest matí s'han conegut vint-i-cinc nous brots sorgits en discoteques. Mentrestant, les hospitalitzacions segueixen notant lleugerament aquest mateix augment de casos, i tanmateix, no han entrat més pacients a les UCI.

Xifres rècord de contagiats; la mitjana d'edat és de 26 anys

Aquestes són les línies mestres del balanç Covid-19 d'aquest dimecres del Departament de Salut. Amb els nous contagis, el nombre de casos detectats en tota la pandèmia ascendeix a 746.915 casos. Durant l'última setmana analitzada s'han fet 123.732 PCR i 74.878 tests antígens, dels quals el 15,26% ha donat positiu. El percentatge és bastant multiplica el valor de l'interval anterior (6,21%). La mitjana d'edat de les persones positives continua a la baixa, i se situa en els 26,60 anys.


Pel que fa als indicadors, l'Rt continua pujant, aquesta vegada més lentament, nou centèsimes, i se situa ara en 3,39. El risc de rebrot, que baixava dels 100 punts en començar la segona quinzena de juny, és l'indicador que creix amb més rapidesa. Continua clarament amb la tendència dels darrers dies: després de créixer 299 i 303 punts respectivament, puja 179 punts, fins als 1.460. La incidència acumulada a 14 dies, que en la franja de població jove ha estat d'un positiu per cada cent persones, passa de 401,51 a 445,14.

L'increment de casos es comença a notar als hospitals

Amb tot, atenent les xifres i l'evolució dels últims dies, el creixement de l'última jornada ha mantingut la mateixa línia, però amb un punt menys d'exacerbació. Tanmateix, els indicadors són mostres numèriques de l'evolució dels contagis expressades segons criteris diversos. Precisament, l'increment tan accelerat de contagis els ha fet augmentar fins al punt on es troben actualment, i tot i que fins fa uns dies els contagis no tenien efectes en la pressió hospitalària, els darrers dies els llits s'han anat omplint amb més pacients contagiats.

Els pacients ingressats a planta són 610, 35 més que en el darrer balanç i 152 més que fa una setmana. Mentrestant, els crítics a l'UCI es mantenen en 133. Tampoc s'ha notificat cap mort en les darreres 24 hores, la qual cosa deixa el total des de l'inici de la pandèmia es manté en 22.274. Sense comptar els contagis dels darrers dies, en el període del 27 de juny al 3 de juliol n'hi va haver 28.475, una xifra molt superior a l'interval anterior, quan se'n van declarar 6.056. En el mateix interval, s'han registrat vuit defuncions.


En aquest sentit, més enllà de l'afectació que està patint principalment l'atenció primària, el grup de recerca BIOCOMSC preveu que aquesta setmana arribin als hospitals els casos greus de la setmana de Sant Joan, amb la incògnita dels efectes de la variant delta. Així mateix, actualment l'increment d'hospitalitzacions és lleuger, gràcies a l'edat dels contagiats i a la vacunació, que el dilluns era del 55% amb una dosi mínima.

El Govern ja ha plantejat i aplicat mesures per frenar el 'boom' i per mantenir el ritme de vacunació

De fet, aquest dimarts el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat la instal·lació de diversos punts mòbils de vacunació per arribar a grups i zones on la penetració de la immunització ha estat menor. Una mesura que ve acompanyada de novetats als CAP, on es vol alleugerir la feina de detecció de casos per tal de mantenir el ritme de vacunació, i del tancament provisional, durant dues setmanes, de l'oci nocturn.