Una infermera, de cara, rep un pacient en una carpa per realitzar una prova PCR

L'explosió de casos arriba als hospitals: més atencions a Urgències i més ingressats

La cinquena onada està impactant ara com ara en la primària, amb la incògnita dels casos greus per la variant delta

L'augment explosiu de casos de Covid-19 a Barcelona comença a tenir efectes als hospitals, sobretot a Urgències, segons indiquen diversos centres consultats per l'ACN. Alguns dels centres sanitaris també comencen a registrar un lleuger increment dels pacients ingressats, com l'Hospital del Mar o el Vall d'Hebron. Actualment hi ha 544 pacients ingressats a Catalunya, mentre que en la darrera setmana de juny hi havia 476.

Aquesta cinquena onada del coronavirus està impactant sobretot en l'atenció primària —que també ha assumit el rastreig i la vacunació massiva—, ja que la majoria de casos són lleus o asimptomàtics. En aquest sentit, el grup de recerca BIOCOMSC preveu que aquesta setmana arribin als hospitals els casos greus de la setmana de Sant Joan, amb la incògnita dels efectes de la variant delta.

A l'Hospital Vall d'Hebron han arribat en els darrers dies més pacients a Urgències, persones no vacunades o amb una sola dosi, tot i que fonts del centre indiquen que ara com ara es tracta d'una situació controlada. Aquest augment es tradueix en un «lleuger increment» d'ingressos a planta i a les UCI. Hi ha 17 persones a l'UCI, mentre que divendres passat n'hi havia 10.

La majoria d'ingressats per Covid-19, persones sense vacunar

A l'Hospital del Mar, des de fa uns dies estan notant un lleuger augment de pacients amb sospita de Covid-19 que arriben a Urgències i aquest increment es comença a traduir en més ingressats a planta. Actualment hi ha 20 persones hospitalitzades per covid-19. D'aquestes, 17 tenen menys de 45 anys. Set, menys de 40. La majoria són persones que no estaven vacunades o amb una dosi. Divendres passat, hi havia 19 persones a planta i 13 a les UCI.

A l'Hospital Clínic, també hi ha un augment del nombre de pacients que arriben a Urgències respecte a fa dues setmanes, si bé la majoria no es queden ingressats ara com ara. Davant de la situació epidemiològica actual a Barcelona, l'hospital ha fet marxa enrere en la normativa de visites a familiars ingressats a unitats no Covid i cada pacient només pot rebre ara un visitant, que ha de ser sempre el mateix, una hora al dia.

A l'Hospital de Sant Pau, hi ha 38 persones ingressades, set de les quals a les UCI —persones grans amb patologies prèvies. Durant el cap de setmana, s'han atès 38 persones a Urgències i sis han passat la nit a l'hospital. Aquesta xifra, ara com ara, significa un lleuger repunt respecte als casos de la setmana passada. L'hospital manté la planta Covid i una zona de llits extra per si calgués tornar a fer-los servir.