Imatge de la roda de premsa de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós

Una alcaldessa plega per depressió a Catalunya

Montse Venturós deixa l'alcaldia de Berga i vol normalitzar la salut mental

Montse Venturós, alcaldessa de Berga, ha deixat l'alcaldia per depressió. Durant una roda de premsa aquest dimarts, 6 de juliol, de ha explicat que la decisió és «difícil i complexa», ja que tenia la voluntat d'acabar el mandat.


La membre de la CUP ha pres aquesta determinació després de cinc mesos de baixa mèdica. Durant aquest temps s'ha especulat els motius de la seva incapacitat temporal. Aquest dimarts ha fet pública la renúncia del seu càrrec en una intervenció pública, que serà l'última fins que es recuperi.


«Em va costar assumir que jo, Montse Venturós, estava malalta i amb baixa mèdica, però encara més assumir el meu diagnòstic: pateixo depressió», declara durant la roda de premsa envoltada dels seus.


Ara al capdavant de l'Ajuntament de Berga quedarà com a alcalde en funcions Ivan Sánchez. Aquest també forma part de la CUP i està previst que l'investeixin durant les pròximes setmanes.


L'estigma de la depressió i malalties mental encara perdura


Venturós ha reivindicat fer «un crit contra l'estigma en matèria de salut mental» per tal de prendre consciència. També ha fet una reflexió sobre el que suposa patir aquest tipus de trastorns: «Partim d'un estigma molt arrelat que fa que les persones amb malalties de salut mental siguem vistes com a persones febles, que no hem estat valentes, que alguna situació ens ha sobrepassat».


L'alcaldessa de Berga recalca que la seva situació i la d'altres s'hauria de normalitzar i no tenir la necessitat de reivindicar. A més, posa èmfasi en el fet que l'estructura social no ajuda a donar visibilitat: «En un sistema com el capitalisme més ferotge i putrefacte, aquestes persones se silencien i l'únic que conta és la productivitat i l'individualisme».


No ho veu com una derrota cedir el càrrec per depressió. «La meva voluntat era acabar el mandat, però no m'ho prendré com un fracàs perquè, en tot cas, el fracàs és estar malalta o tenir una malaltia i ara toca assumir-ho per responsabilitat col·lectiva», puntualitza.


Primer càrrec públic detingut per delicte de desobediència


L'alcaldia de Venturós va iniciar-se l'any 2015 quan va guanyar les eleccions de manera sorprenent. Contra pronòstic van igualar nombre en regidors a CiU. Això va permetre a la CUP investir-la alcaldessa i substituir l'antic govern convergent.


Els Mossos d'Esquadra van detenir-la de matinada el novembre de 2016. El jutjat número 1 de Berga la va citar per no despenjar l'estelada de l'ajuntament en diverses eleccions. Com que no va presentar-se, la van arrestar per desobediència. Així es va convertir en el primer càrrec detingut per aquest delicte. A més, va ser inhabilitada durant 6 mesos i a pagar una multa.


L'any 2019 va presentar-se altra vegada a les eleccions i va guanyar gairebé amb majoria absoluta.