Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una vacuna contra el Covid-19 d'Astra Zeneca.

La decisió de Govern per arribar a vacunar a tots aquells que encara no ho estan

Salut instal·larà punts mòbils de vacunació cedits pel Banc de Sang i l'empresa Seat, amb què vol arribar a persones en situació de vulnerabilitat | Les vacunes es posaran cada dia de la setmana i sense cita prèvia

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, han presentat aquest dimarts a la tarda una nova estratègia de vacunació. Amb l'objectiu d'accelerar la vacunació de majors de quaranta anys i de persones en situació de vulnerabilitat, s'instal·larà punts mòbils cedits pel Banc de Sang i Teixits i l'automobilística Seat que serviran com a punts de vacunació provisionals.

Estendre la vacunació i portar-la allà on no ha arribat

La iniciativa l'ha presentat Argimon en un acte al barri del Born de Barcelona, on, entre altres, ha descartat una hipotètica tornada del toc de queda, que considera que tindria «un impacte emocional per tothom». El conseller ha explicat que l'estratègia de vacunació, que es farà des de camions medicalitzats, està pensada per a persones a qui no s'ha administrat la pauta completa i per a «grups vulnerables» que no han accedit a la vacunació per culpa de barreres idiomàtiques o socioeconòmiques.


El conseller ha informat que les unitats mòbils se situaran en llocs estratègics de les ciutats i en barris on la taxa de vacunació és menor. S'administrarà la vacuna Janssen, d'una sola dosi, per a facilitar que aquests grups vulnerables obtinguin la pauta completa contra el coronavirus com més aviat millor.


En el moment més àlgid de l'estratègia, la Generalitat preveu disposar de sis unitats mòbils per tot el territori. S'hi podran vacunar fins a un miler de persones al dia quan els camions tinguin quatre posicions de vacunació, i fins a 1.400 en els camions amb sis posicions.


L'estratègia començarà a Barcelona, i s'espera que la setmana que ve s'estengui al Baix Llobregat, a la Regió Metropolitana Nord, a les Terres de l'Ebre i a Girona. Tanmateix, la idea és que els equips «vagin girant» per tot el territori. Així, la ubicació dels centres de vacunació s'anunciarà només a nivell local, «perquè no es tracta de fer una crida generalitzada, sinó d'acostar-nos a la gent que ho necessita més», ha explicat Carmen Cabezas. 

Vacunes d'una dosi, sense cita prèvia, cada dia de la setmana, de matí i tarda



Cabezas també ha explicat que s'ampliarà l'horari d'atenció, que serà des de les deu del matí a les vuit de la tarda. Els professionals que treballaran en els punts de vacunació mòbils seran de l'Atenció Primària, de Seat i del Banc de Sang i Teixits. Cada bus, adaptat per a ús sanitari, comptarà amb un equip de dues infermeres, un tècnic i dos administratius.

S’hi administraran dosis sense cita prèvia, de matí i tarda, els set dies a la setmana i tindrà una capacitat d’administrar vacunes a sis-centes persones de nou del matí a vuit del vespre. 

Argimon destaca la importància de vacunar les persones d'entre 40 i 69 anys

Josep Maria Argimon ha destacat la importància de vacunar tan aviat com sigui possible les persones de la franja d'edat d'entre els 40 i els 69 anys. En el mateix sentit, s'ha referit a les persones que per la seva situació idiomàtica o per dificultats per apropar-se als CAP no ha pogut rebre les dosis.

De fet, el conseller ha recordat que el gruix de gent que més està ingressant a l'UCI per casos de Covid-19 són persones de la franja d'edat esmentada. Argimon ha assegurat que les dues franges més vulnerables són les de 60 a 69 anys amb una sola dosi i la d'entre els 40 i els 49, que ha estat menys vacunada.