Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez, de peu, parlant des del seu seient al Congrés dels Diputats

Pedro Sánchez aclareix si valora recuperar el toc de queda

Diverses veus, entre elles la consellera de Sanitat de Castella i Lleó, han demanat que es torni a imposar aquesta mesura per lluitar contra l'augment de contagis de la cinquena onada

L'augment de contagis de Covid-19 en els últims dies a Espanya ha disparat totes les alarmes. Els experts ja parlen directament d'una cinquena onada que sembla molt més explosiva que les anteriors.

En tot just dues setmanes, les incidències acumulades s'han duplicat en la majoria de territoris. En altres s'ha disparat de tal manera que les autoritats ja han començat a fer marxa enrere amb la desescalada de restriccions.

Catalunya, Navarra, Balears i Cantàbria, en diferents graus, han pres mesures per frenar els contagis. Altres s'ho estan plantejant, i n'hi ha algunes que creuen que les mesures han de ser dràstiques i d'aplicació nacional.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

En aquest últim grup es troba Castella i Lleó, on la incidència entre els joves ja és la tercera més alta d'Espanya. La seva consellera de Sanitat, Verónica Casado, va demanar obertament al Govern que torni a imposar un toc de queda nacional.

L'horari d'aquest nou toc de queda seria d'1:00-06:00 per frenar especialment les reunions de joves. Aquest col·lectiu és actualment el focus de gairebé tots els contagis, amb la incidència en aquest tram d'edat disparada.

A Castella i Lleó, per exemple, la incidència acumulada a dues setmanes entre els joves de 20 a 29 anys és de 1.267,74 casos. En canvi, a la franja de 30 a 39 anys la incidència és de 269 casos. Mentre que de 40 a 49 baixa fins a 135.

És a dir, la cinquena onada està afectant els col·lectius que encara no estan vacunats. I, per evitar que els joves puguin seguir reunint-se i fent festes abans de vacunar-se, Castella i Lleó demana un toc de queda.

Sanitat i Pedro Sánchez descarten restriccions estatals

Sanitat va descartar ahir qualsevol mesura que s'aproximi a un confinament nocturn i també limitacions generals a l'oci nocturn. Això últim ho havien recomanat els experts de la Ponència d'Alertes, però Sanitat no ho considera oportú.

Pedro Sánchez també apunta en la mateixa direcció. El president del Govern ha descartat un toc de queda nacional, així com qualsevol altra mesura que s'hagi d'imposar des de Sanitat.

Sánchez ha explicat que ara mateix són les comunitats autònomes les que han de fer front a la cinquena onada. Per a això, assegura, tenen eines suficients i amb cobertura legal.

El president ha explicat que «el sistema descentralitzat de sanitat» està en «mans de les comunitats». En aquest sentit, el Govern només pot «compartir amb elles les decisions».

Afegeix que «en el consell interterritorial, en funció de l'evolució, hi ha una sèrie de respostes que poden donar les comunitats». Sánchez creu que «no cal aprovar res més del que està acordat entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats».

Augmenten les restriccions en algunes comunitats

Davant la situació del tret de contagis, diverses comunitats ja han pres decisions sobre les restriccions vigents. La més dura ha estat Catalunya, que també està sent la més afectada per la cinquena onada de moment.

La incidència acumulada general a la comunitat és més de 40 punts diaris mentre creix encara més entre els joves. Dilluns, la IA era de 439 casos; dimarts ja estava en 492. I el divendres, fa tot just cinc dies, la incidència a Catalunya marcava 296 casos.

És a dir, en cinc dies la incidència ha pujat gairebé 200 punts i s'ha duplicat. Per això, la Generalitat ha decidit fer marxa enrere a la seva desescalada i la primera víctima ha estat, una altra vegada, l'oci nocturn.

Els pubs i discoteques hauran de tancar les portes durant 15 dies des de divendres, 9 de juliol. Solament els festivals de música i els locals a l'aire lliure podran mantenir la seva activitat. Això sí, amb obligació de fer una prova diagnòstica a tots els seus clients i amb horari limitat fins a la 01:00.

Navarra també ha limitat l'oci nocturn, encara que de forma parcial. En aquesta regió s'ha avançat el tancament a la 1:00 durant dues setmanes, fins al 20 de juliol.

A Cantàbria, tots els municipis que superin el risc mitjà d'alerta per coronavirus hauran de tancar de forma perimetral. I a les Balears, les zones més turístiques tindran restriccions d'horaris i aforaments, especialment en els locals d'oci.