Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.

Les 5 beques que pots sol·licitar pel curs 2023-2024: quanties i requisits

El 30 de març s'obre el termini per sol·licitar les beques del Ministeri d'Educació i Formació Professional

El Ministeri d'Educació i Formació Professional ha aprovat les noves beques per al curs 2023-2024. El govern espanyol destinarà aquest any 2.500 milions d'euros a les beques d'estudis, un 18 % més que el curs anterior. Entre les novetats, hi ha l'augment d'algunes beques i una nova ajuda.

El 30 de març s'obre el termini fins al 16 de maig per demanar les beques 2023-2024. Les noves beques beneficiaran sobretot els alumnes que estudien lluny de casa i els estudiants amb necessitats especials. Les beques 2023-2024 van destinades als estudis següents:

 • - Batxillerat
 • - Grau i Màster
 • - Formació Professional de Grau Mitjà i Superior
 • - Formació Professional de Grau Bàsic
 • - Ensenyaments Artístics professionals i superiors
 • - Ensenyaments esportius
 • - Estudis religiosos
 • - Ensenyaments d'idiomes a escoles oficials
 • - Cursos d'accés a formació professional o cicles formatius
 • - Cursos d'accés a la universitat per a majors de 25 anys

Una altra novetat és l'avançament dels terminis, ja que les sol·licituds es resoldran entre l'agost i el setembre. L'objectiu és que, en plena crisi econòmica, els beneficiaris puguin començar a cobrar les ajudes a la darreria del 2023. Aquestes són les cinc beques d'estudis que pots demanar.

Foto d'una classe universitària
S'obre el termini per sol·licitar les beques d'educació. | GETTY IMAGES

Les 5 beques i les quanties

Els grans beneficiats seran els alumnes que estudien fora i els estudiants amb necessitats especials. S'augmenta la quantia per a la beca de residència i se'n crea una nova per a estudiants amb necessitats específiques. Aquestes són les 5 ajudes que pots començar a demanar.

1. Beca bàsica

El decret de les noves beques reconeix una ajuda bàsica de 300 € per a estudiants no universitaris. En el cas dels becaris que cursen cicles formatius de grau bàsic, aquesta quantia serà de 350 €. En funció de la nota i dels ingressos familiars, hi ha una quantia variable de 60 €.

2. Beca general

La beca de caràcter general, vinculada a la renda del sol·licitant, puja a 1.700 €. Aquesta ajuda va destinada tant a estudiants universitaris com no universitaris. En aquest cas, tal com recull el text del decret, és una quantia fixa lligada a la renda del sol·licitant.

3. Beca de residència

Aquesta és una de les grans novetats, ja que augmenta la quantia fins als 2.500 € per estudiar fora de casa. La intenció és donar suport als alumnes de l'àmbit rural que han d'anar-se'n fora per estudiar. És una quantia fixa lligada al cost de residència, però que en cap cas no pot superar la quantitat establerta.

Caixer
El govern espanyol augmenta les quanties i les ajudes dirigides als estudiants. | GETTY IMAGES

4. Beca d'excel·lència

Les beques d'excel·lència van des dels 50 € fins als 125 €, en diferents rangs en funció de la nota mitjana. Entre 8 i 8,49, s'assigna una beca de 50 €; entre 8,50 i 8,99, de 75 €; entre 9,00 i 9,49, la beca és de 100 €; i entre 9,50 i 10, s'atorguen 125 €.

5. Ajuda de 400 €

L'altra gran novetat és l'ajuda de 400 € per a alumnes d'estudis no universitaris amb necessitats especials. Els sol·licitants han d'acreditar una discapacitat del 33 % o superior. O, en tot cas, trastorns greus de conducta, de la comunicació o del llenguatge o espectre autista.

Requisits per demanar les beques

Pots sol·licitar una beca per al curs 2023-2024 si ets espanyol o amb nacionalitat d'un Estat membre de la Unió Europea. No pots tenir estudis superiors al rang pel qual sol·licites la beca. En el cas dels estudis universitaris, has de tenir matriculats un mínim de crèdits.

 • - Estudiants de primer curs: s'han de matricular de 60 crèdits.
 • – Estudiants de segon curs i successius: com a mínim, el mateix nombre de crèdits que el curs anterior. En Enginyeria i Arquitectura se n'exigeix un 65 %; en Ciències de la Salut, un 80 %; i en Ciències Socials i Jurídiques, Arts i Humanitats, un 90 %.

A més, hi ha uns requisits econòmics que estableixen un llindar d'ingressos i patrimoni. La suma del valor del patrimoni del sol·licitant no pot superar els 42.900 € i els ingressos, els 155.500 €. Superar els llindars establerts vol dir perdre el dret a les beques.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!