Imatge d'una benzinera

Les benzineres de tot Catalunya, d'enhorabona després de confirmar-se el més esperat

Contra tot pronòstic, aconsegueixen uns resultats molt positius

Les benzineres espanyoles estan rebent molt bones notícies aquest començament d'any. Tot feia indicar que l'augment dels preus i la delicada situació de les llars espanyoles els passaria factura. Però, s'acaba de comprovar que no ha estat així.

Al llarg de l'últim any, el proveïment a les estacions de servei s'ha encarit de manera considerable. De fet, l'estiu passat es van depassar els 2 euros el litre de combustible i va arribar al màxim històric. Des que va esclatar el conflicte a Ucraïna la situació es va agreujar de forma important.

La solució plantejada pel govern va ser aprovar una sèrie de descomptes als carburants, que van arribar fins als 20 cèntims per litre. A això s'hi van sumar les companyies petrolíferes, que també van contribuir amb les seves bonificacions.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Darrere d'aquesta notable pujada dels preus del combustible, sempre es va responsabilitzar de la guerra. Però, aquest argument queda en dubte, com recull El Periódico. Sobretot després de donar-se a conèixer els resultats de les benzineres al llarg de l'últim any.

Augmenten de manera important els ingressos

Les principals estacions de servei van incrementar les vendes diàries fins a assolir els 27,7 milions euros d'ingressos. Suposa una pujada important si tenim en compte que l'exercici passat van recaptar de mitjana 23,4 milions. Així ho recull el butlletí de vendes diàries del Ministeri d'Hisenda.

Imatge d'una persona omplint el dipòsit
Les estacions de servei han obtingut més ingressos | GETTY IMAGES

Al llarg del febrer s'ha mantingut aquesta tendència a l'alça i ha arribat als 32,7 milions d'euros al dia. El 2022 s'havien obtingut el mateix mes 28,6 milions. Suposen 4 milions més al mes.

Indiquen que això és una bona prova que a les benzineres no els ha anat gens malament en aquest escenari econòmic. Tot i que la inflació és imparable, es continua consumint molt de combustible.

 

Situació d'incertesa al mercat

Els responsables de les principals benzineres d'aquest país no tenen gaire clar què pot passar en qüestió de setmanes. Després del veto de la Unió Europea al dièsel rus, que es va començar a aplicar el 5 de febrer, tot feia indicar que els carburants patirien un repunt important. Però, finalment, no va ser així, ja que es va experimentar una lleugera caiguda dels preus.

A finals de febrer es tornava pràcticament a la normalitat després que el gasoil tornés a tenir un preu més econòmic que la gasolina. Tot i això, el panorama pot variar en qualsevol instant.

És cert que les companyies petrolíferes han fet un amuntegament de carburant des de començaments d'any perquè eren conscients que a partir del febrer se'ls tallaria el subministrament de dièsel procedent de Rússia. Però, en algun moment, s'esgotaran aquestes reserves, i quan arribi aquest dia, el conductor ho acabarà pagant a l'hora d'anar a repostar.

Imatge d'una gasolinera Repsol.
Repsol oferirà descomptes de 20 cèntims als seus millors clients | EP

Les estacions de servei es veuran obligades a recórrer a altres mercats. Alguns països actuaran d'intermediaris i adquiriran el combustible de Rússia, per després vendre'l a Europa. Una estratègia que farà que el preu a abonar resulti més gran.

 

L'ajuda de 20 cèntims de Repsol

Després que al desembre finalitzés l'ajuda dels 20 cèntims de l'Estat, la majoria de benzineres van optar per mantenir els descomptes. La majoria s'elevaven fins als 10 cèntims, però només per als clients amb targeta o que paguessin a través de les seves aplicacions.

Al final de març conclourà aquesta campanya. Però, en el cas de Repsol, ja s'ha posat fil a l'agulla. Anuncia una nova proposta que permetrà un estalvi de fins a 20 cèntims per als clients.

Per això caldrà tenir contractats amb la companyia els serveis de gas, electricitat o butà. Com més contractes hi hagi, més gran serà el descompte a aplicar.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!