Els científics criden a la prudència sobre la nova soca del coronavirus. Se sap que és una nova variant que es propaga amb més facilitat, però no està confirmat que sigui més letal. No obstant això, sí que existeix un perill potencial. Això és el que té preocupades a les autoritats, que intenten impedir per tots els mitjans que s'estengui.
Però quan la nova soca va ser detectada al sud-est del Regne Unit ja havia sortit cap a altres països d'Europa on han confirmat la seva existència. A Espanya, les autoritats sospiten de tres llocs on ja estaria circulant.
Qui fora exsecretari de Sanitat, José Martínez Olmos, ha assegurat a la cadena SER que la nova soca del coronavirus ja circula per Espanya, concretament «a Balears, Canàries, la Costa del Sol, Gibraltar o la Comunitat Valenciana, que és on més ciutadans britànics han pogut arribar».
Olmos, professor de l'Escola Andalusa de Salut Pública a Granada, creu que «la resposta del govern espanyol és insuficient en l'exigència de PCR a persones procedents del Regne Unit» i per això «segurament aquesta soca ja estarà circulant». Per aquest motiu ha assenyalat els llocs on aquesta nova variant podria estar ja en moviment.
L'expert també ha parlat sobre l'informe emès per les autoritats sanitàries britàniques: «Crida l'atenció que el govern hagi alertat, i el Centre de Control de Malalties Infeccions hagi assumit la situació en què una mutació podria ser molt més contagiosa».
La noticia de la aparición de una nueva cepa de COVID-19 requiere redoblar la prudencia y valorar nuevas restricciones. Hay que investigar desde la ciencia si está circulando y sus efectos. Prevenir mejor que curar, se hace ahora más necesario. Sigo recomendando autoconfinamiento
— Pepe Martínez Olmos (@PmOlmos) December 20, 2020
Motiu suficient, en la seva opinió, per a preocupar-se. «La preocupació que pot generar no és per la seva gravetat, sinó per la seva capacitat infecciosa en una població que la majoria és susceptible d'infectar-se». El professor recorda el 90% de la població que no és immune segons l'últim estudi de seroprevalença: «Això ens portaria a més infeccions, més ingressos i més morts, a més de la pressió assistencial».
La seva preocupació augmenta de moment en el que arriba aquesta notícia, a les portes de Nadal. «Cal plantejar-se la possibilitat d'incrementar les mesures de confinament i adoptar una resposta europea», ha dit l'expert, en la línia de molts altres que criden l'atenció sobre la necessitat de mantenir baix control la nova soca fins que no es conegui més sobre el seu perill real.
Fracàs de coordinació a Europa
Precisament sobre un pla europeu de control de la nova soca, els estats membre de la Unió Europea han tornat a fracassar en el seu intent de coordinar una resposta conjunta. Durant les últimes hores s'han produït tancaments unilaterals de fronteres en una desena de països, l'últim d'ells Espanya, després de la reunió del gabinet de resposta a la crisi de la Covid-19 que es va reunir d'urgència durant més de tres hores.
Els primers països que van tancar van ser França, Països Baixos, Bèlgica, Irlanda, Itàlia i Àustria. A aquesta hora ja són 17 els països que han tancat, inclosos Alemanya, Dinamarca, Suècia, Finlàndia, Estònia, Letònia, Lituània, Croàcia, República Txeca, Espanya i Portugal.
❗El Gobierno de España, de manera concertada con Portugal, suspenderá desde mañana las entradas en territorio español de ciudadanos procedentes del Reino Unido, salvo nacionales o residentes en nuestro país.
— La Moncloa (@desdelamoncloa) December 21, 2020
Se reforzará también el control fronterizo en Gibraltar. pic.twitter.com/PxzIBBVAD3
No obstant això, no hi ha hagut una coordinació en els estats membre. Bèlgica ha suspès la connexió amb Regne Unit entre 24 hores i dues setmanes, Països Baixos almenys 10 dies i Espanya i Portugal indefinidament. La falta d'una resposta coordinada condemna Europa, de nou, a una situació de caos i incertesa.
Situació preocupant de Madrid
Per part seva, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar ahir que no tenen constància de l'entrada d'aquesta nova mutació a Espanya. Tanmateix, va admetre que això no vol dir que no hagi entrat ja al nostre país. «De moment no hem seqüenciat aquesta nova soca, la qual cosa no vol dir que no estigui», va assegurar.
El professor José Martínez Olmos també s'ha referit a la situació epidemiològica a Madrid i el polèmic concert de Raphael. En la seva opinió, són coses que s'haurien d'evitar, ja que «Madrid està pitjor del que sembla en incidència acumulada i totes les mesures de control per part de les autoritats són necessàries». «Jo no hauria anat», assegura.
Sobre l'ús de test d'antígens en la Comunitat de Madrid, l'expert assegura que «la interacció social és més alta a Madrid que en altres llocs perquè s'usen tests ràpids d'antígens que poden donar falsos negatius, per això la incidència és més alta de la que es reflecteix».