Foto del puny d'un home i una dona espantada.

Els 5 tipus de violència de gènere (i 4 preguntes bàsiques)

Descobreix les claus d'aquest fenomen polèmic i de rigorosa actualitat

Les dades són reveladores: des de 2003, més de 950 dones han mort a les mans dels seus marits a Espanya. Aquesta veritable xacra va acompanyada d'una expressió recurrent: «violència de gènere». Ho sentim a les tertúlies en la tele i a la ràdio, a les converses al carrer, als discursos oficials…

Ara bé, sabem realment què és la violència de gènere? Quins són els factors per a considerar que una agressió respon al patró de la violència de gènere? Quins tipus de violència de gènere existeixen?

Què és la violència de gènere?

La violència de gènere és tota aquella violència o agressió exercida de manera física o psicològica sobre una altra persona a causa del factor diferencial del gènere (home/dona). A més d’aquesta definició, amb les següents 4 preguntes hi aprofundirem més tot seguit.

1. La violència de gènere només l'exerceixen els homes?

La violència de gènere també s’anomena violència masclista perquè la seva particularitat és que està exercida per un home sobre una dona. Aquest aprofita la seva superioritat física així com la idea tradicional que l'home és superior a la dona i té dret sobre ella. Per tant, la violència de gènere s'emmarca en un àmbit social de desigualtat de la dona respecte de l'home.

Llavors, quan una dona maltracta o assassina a un home és també violència de gènere? Tot i que les xifres de dones que assassinen a homes són marginals, en aquest cas s’anomena violència domèstica.

Imatge d'un puny d'home en primer pla amb una dona asseguda en segon pla
la violència de gènere s'emmarca en un àmbit social de desigualtat de la dona respecte de l'home. | Pixabay

2. Quines són les causes de la violència de gènere?

Les causes de la violència de gènere poden ser variades, des de la gelosia i el control, fins a l'alcoholisme i les drogues. Tanmateix, totes se subordinen a una causa principal: les relacions tradicionals de dominació de l'home sobre la dona derivades d'un sistema social basat en el patriarcat (autoritat del grup exercida per l'home).

3. Com podem saber si es tracta 100 % de violència de gènere?

Tal com veurem més endavant, hi ha diversos tipus de violència de gènere. N’hi ha una àmplia varietat d'accions que en són característiques, que poden ser de menor gravetat —com ara pressió psicològica i l'insult—, i d’altres més greus quan es tracta de maltractament físic i assassinat. Sempre que la víctima s'hagi sentit agredida que hagin vulnerat els seus drets i la seva llibertat, a causa d’una relació de dominació i sotmetiment, podem parlar de violència de gènere.

4. Quines solucions es proposen per a la violència de gènere?

A grans trets hi ha dos tipus de mitjans per a solucionar la violència de gènere: un mètode immediat i dràstic, la llei, i un de més lent i profund, l'educació. A través de l'educació es persegueix un canvi en les relacions socials que generen el domini de l'home sobre la dona. Per això, cal incloure als programes educatius la igualtat entre homes i dones, Ara bé, també són essencials les polítiques de promoció pública de la igualtat i altres iniciatives de caràcter privat. Com que aquest procés és lent, hi ha mesures immediates per a solucionar el problema mitjançant canvis legislatius i l'enduriment del codi penal.

Imatge d'una dona tapant-se les orelles i amb una mà amenaçadora.
La violència psicològica sol ser la més estesa en les pràctiques diàries. | PTK

Els 5 tipus de violència de gènere existeixen

1. Violència psicològica

Sol ser la més estesa en les pràctiques diàries. Es considera violència de gènere psicològica les accions o paraules que produeixen en la dona sofriment o humiliació, per exemple: insults recurrents, control dins de l'àmbit de la parella (com ara, controlar la manera de vestir, els horaris d'arribar a casa, les amistats, l'ús de les xarxes socials) o la pressió psicològica i la vexació.

2. Violència física

En la violència física de gènere l'home s'aprofita de la seva superioritat física o moral per a exercir la força sobre una persona que se sent sotmesa i en inferioritat. El principal element de la violència física és el dolor, que es pot provocar mitjançant bufetades, estirada de pèls, sacsades, pallisses i, fins i tot, l'assassinat. La violència de gènere física és la principal preocupació sobre la qual que es destinen més recursos des del poder públic.

Maltractament masclista.
La violència de gènere física és la principal preocupació sobre la qual que es destinen més recursos . | Consell Comarcal del Baix Penedès

3. Violència sexual

Es produeix sempre que l'home utilitza la seva posició de superioritat física o social per a dur a terme actes de naturalesa sexual no consentits per la dona, per exemple: assetjament sexual, abús sexual, violació, etc. També s'inclou dins d'aquest tipus el trànsit de dones i nenes amb la finalitat de la seva explotació sexual, també anomenat tràfic de blanques.

4. Violència econòmica

En aquest cas la violència s'exerceix aprofitant la vulnerabilitat econòmica de la víctima, mitjançant la privació intencionada de recursos per al seu manteniment. Els exemples més habituals són: l'incompliment del pagament de la pensió a l’exparella i els fills o la discriminació en la disposició dels recursos en l'àmbit conjugal.

5. Violència patrimonial

Es refereix a la destrucció d'objectes personals o patrimoni amb la finalitat de provocar pànic en la víctima. És un dels tipus de violència de gènere menys perceptibles pels altres. Tanmateix, n’és dels més cruels, perquè es pretén dominar l'altra persona mitjançant la destrucció del seu patrimoni, que és l'acumulació d'anys d'esforç i sacrifici.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!