Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una persona amb ordinador.

Com fer una bona carta de recomanació i alguns exemples

Les claus per redactar una carta de recomanació que reflecteixi els teus punts forts

Els tediosos processos de selecció de personal s’escullen, de vegades, per detalls. La carta de recomanació és un document complementari al Curriculum vitae que reforça la percepció positiva del recomanat i ofereix informació extra al sol·licitant.

A continuació, t’expliquem quines parts conté i t’ensenyem les claus per a redactar una bona carta de recomanació laboral i acadèmica.

Què és una carta de recomanació?

La carta de recomanació laboral és un tipus de document a l’àmbit del treball que té com a funció la identificació de les capacitats laborals del treballador com a complement al curriculum vitae. Mentre que el currículum és una relació de dades sobre la identificació i la formació educativa i professional, la carta permet una descripció de les habilitats.

Durant el complex procés de selecció laboral els detalls compten, i moltes vegades el currículum no permet distingir de forma clara les qualitats humanes i laborals del sol·licitant. Generalment, la carta de recomanació conté una memòria de la trajectòria professional de la persona i una descripció de les seves habilitats com a treballador.

Per això, les cartes de recomanació solen redactar-se per antics responsables de l’empresa on hagi treballat la persona, per exemple, el cap de departament, el responsable de recursos humans o fins i tot el mandatari de la companyia.

Això, a més de donar objectivitat a la relació de mèrits i èxits, concedeix un pes específic a l’hora de convèncer al responsable de l’entrevista de treball per prendre una decisió. Tot seguit t’explicarem com es fa una carta de recomanació.

I encara que el més comú és que la carta de recomanació sigui a l’àmbit professional, també existeixen cartes de recomanació acadèmiques.

Imatge d'una dona treballant amb un ordinador
Alguns models i exemples de cartes de recomanació| Getty Images

Les 5 parts d’una carta de recomanació

La carta de recomanació sol ser un document formal en què, amb independència de si està escrit d’una forma més oficial o amb un estil més col·loquial, ha de tenir sempre unes parts fonamentals. Així que, para atenció.

1. Identificació

Al document, l’autor de la carta pot detallar una mica més de qui és, però el document ha d’anar encapçalat per una identificació de l’emissor de la carta on consti el nom de la persona, el càrrec que ostenta, l’empresa a la qual pertany i la data en què s’escriu la carta.

2. Encapçalament

És també molt important, perquè assenyalem a qui va dirigida la carta. Bàsicament porta el nom de la persona, el càrrec i l’empresa. Si la carta s’envia a diverses persones o desconeixem les dades del destinatari, simplement posem: «A qui correspongui» o «A la persona corresponent».

3. Context

Pots començar desenvolupant la identitat de l’emissor. Una presentació és una bona forma d’introduir-te i oferir el pes del càrrec i autoritat. Al cos del context, tanmateix, ha de prioritzar la descripció de les habilitats professionals i les qualitats humanes del recomanat, buscant la màxima formalitat i el punt d’equilibri.

L’emissor pot explicar l’experiència de treballar amb el recomanat, especificant quines funcions va realitzar i valorant positivament les seves habilitats especials, allò que el distingeix i el fa especial. Cal evitar caure en excessos, i en canvi és molt positiu emmarcar les seves capacitats en les necessitats de la nova empresa.

Al final pots complementar el context aportant qualitats humanes com el treball en grup, la companyonia, la disciplina, l’energia, la motivació, etc.

4. Recomanació

És una recomanació, no una súplica. No convé que t’allarguis massa ni siguis molt vehement. En un paràgraf has de valorar allò apropiat del lloc de treball per la persona recomanada, ajudant a la captació d’aquesta mateixa per l’altra empresa.

5. Comiat i contacte

El comiat també ha de ser formal i curt, aprofitant per oferir alguna mena de contacte com, per exemple, el número de telèfon o el correu electrònic. I és que estar a disposició de l’altra persona per qualsevol dubte és sempre un signe de proximitat i professionalitat. Així mateix, no t’oblidis de signar!

Exemples d’una carta de recomanació

Una carta de recomanació és sempre molt més convincent quan la persona que l’escriu, a més de signar, coneix bé la persona recomanada. Si no és el cas, assegura’t de donar-li unes pautes ben marcades. Segueix aquests dos exemples per fer una carta de recomanació laboral, i una altra d’acadèmica.

Imatge d'un home fent servir el seu ordinador
Aquests cinc senzills passos faran que realitzis una bona carta de recomanació| GTRES

1. Model de carta de recomanació laboral

Arnau Fàbregas Ponsí

Disseny Gràfic GBC

Plaça Real, 34

Barcelona (08230)

A Barcelona, 4 de març de 2023

A l’atenció de:

Enrique Galán Toledo

Director General d’Art-Design 07

Estimat senyor Enrique Galán,

Com a responsable personal de l’empresa Disseny Gràfic GBC i sabent que, en el marc del procés expansiu que experimenta la seva companyia, cosa per la qual li envio les meves felicitacions, estan incorporant nous dissenyadors a la plantilla, desitjo presentar-li els serveis del meu antic treballador Víctor Ponsatí Hernández.

Víctor va treballar durant molts anys en el servei de disseny gràfic i multimèdia, així com en el desenvolupament de projectes. Va formar part de l’equip que va tenir el privilegi de crear la campanya del govern sobre la projecció d’Espanya a l’exterior, i també va planificar, dirigir i desenvolupar la campanya publicitària de 2015 del F.C. Barcelona.

Durant aquests anys no només va demostrar una gran lucidesa per a la creació, aportant idees sempre innovadores, sinó també una gran capacitat per organitzar grups de treball, dirigir les tasques, i aconseguir l’execució d’aquestes amb agilitat i eficàcia.

M’he dirigit especialment a vostè, com a responsable d’Art-Design 07, perquè crec que el perfil de Víctor s’adequa a les necessitats d’una empresa jove i ambiciosa amb voluntat emprenedora com la vostra.

Quedant a la seva disposició per qualsevol dubte o consulta, m’acomiado de vostè i li deixo a continuació el meu contacte.

2. Model de carta de recomanació acadèmica

Francisco Pizarro Carmona

Departament de Psicologia de la Universitat de Granada

Campus Universitari de Cartuja, s/n

A Granada, 12 d’abril de 2023

A l’atenció de José Luis Valverde Sánchez,

Catedràtic de Psicologia de la Universitat Autònoma de Madrid

Excel·lentíssim senyor Valverde,

És un vertader honor comunicar-me novament amb vostè. Fa algun temps vam coincidir a un congrés de psicologia aplicada a Toledo, i per les converses que vam compartir i el respecte intel·lectual que li professo, he pensat immediatament en vostè per recomanar-li la direcció de la tesi d’una alumna meva, Sara Cortés Espinosa.

Per qüestions alienes a la meva voluntat he hagut de renunciar a la direcció de la tesi de l’esmentada llicenciada. No obstant això, he considerat oportú posar en coneixement del seu departament l’opció que pugui desenvolupar-la sota la seva tutela.

Sara Cortés Espinosa va superar tots els estudis de grau amb una nota mitjana de 9,3 sent una de les deu millors de la seva promoció. A més a més, en els estudis de Màster va demostrar una gran capacitat de treball i una especial capacitat per al desenvolupament i aplicació de nous estudis que crec que poden ser molt del seu interès per al seu departament.

En el seu currículum podrà observar amb més detall la seva formació, els seus mèrits i la seva orientació professional. La tesi plantejada és un estudi innovador sobre els efectes de les noves tecnologies en el desenvolupament psicològic dels adolescents.

Per tot això, crec que el departament que podria tutelar amb més garanties l’esmentada tesis és el seu, i crec que les capacitats de Sara podrien aportar una nova empenta a les noves línies d’investigació a la seva càtedra.

Sense més que afegir, quedo com sempre a la seva disposició davant de qualsevol consulta.