La Serra del Verd, a Fórnols

El poble català que busca habitants: els requisits per anar-hi a viure

L'Ajuntament busca donar vida als carrers del poble

Les iniciatives per fer front al despoblament de les zones rurals són quelcom recurrent. L'èxode rural és una realitat al nostre país, cada cop hi ha més famílies que abandonen el camp per anar a viure a les ciutats.

És tant el problema que són molts els ajuntaments d'aquests territoris els que donen iniciatives per aconseguir famílies que tornin la vida als seus carrers i escoles. Aquest, és el cas de l'Ajuntament de la Vansa i Fórnols, un poble situat a Lleida, a l'Alt Urgell

Les condicions

El petit municipi, la Vansa i Fórnols, té 170 habitants repartits en vuit nuclis. Per a solucionar el despoblament i tornar la vida als seus carrers. Aquest dilluns, ha publicat el conjunt de bases que han de seguir les famílies que vulguin ocupar algun dels set pisos de protecció oficial del municipi.

Segons ha informat RAC1, els pisos es troben al poble de Cornellana, a l'edifici Hortal, situat a 10 min de la Vansa i Fórnols. 
En total es posaran a disposició nou habitatges que compten amb dues habitacions, cuina-menjador, lavabo, traster i una plaça de pàrquing.

El municipi de Cornellada, Lleida
Cornellana està situat a 30km de la Seu d'Urgell. | Ajuntament de la Vansa i Fórnols

Els pisos són nous, però no estan moblats. Es lloguen per 290 euros, amb despeses de subministraments a banda. En unes declaracions per al mitjà esmentat, Mercè Valls, la regidora de cultura, habitatge i repoblament de la Vansa i Fórnols ha indicat que: «Cal tenir en compte la calefacció, tot i que estem mirant opcions sostenibles per condicionar-lo, i també tenen estufa de llenya».

Els requisits

Per optar als apartaments cal estar inscrit al registre de sol·licitants d'habitatge de protecció oficial. Un dels requisits és no tenir un habitatge en propietat, i voler viure al poble durant tot l'any.

Per al procés de selecció, l'Ajuntament donarà prioritat a les famílies que tinguin infants, per tal de donar vida a l'escola del municipi. L'escola, però, no es troba al mateix municipi, a Conrnellana, sinó a 5 quilòmetres, a Tuixent.

A més, Tuixent també compta amb escola bressol i, per al curs que ve ja hi ha 16 infants inscrits. L'arribada d'algun més, seria un gran impuls per retornar la vida a aquests petits pobles lleidatans.

El municipi de Fórnols, Lleida
El lloguer dels habitatges és de 290 euros. | Ajuntament de la Vansa i Fórnols

Amb tot, les famílies que no disposin de fills, també poden presentar la sol·licitud, encara que, en el cas d'haver-hi un excés de demandants, tindrien prioritat les famílies amb fills. 

Durant l'entrevista, la regidora també ha esmentat la qüestió de trobar feina, ja que podria preocupar als nouvinguts. No ha volgut generar expectatives sobre si hi ha facilitats o no, i ha indicat que: «És difícil si tens un projecte propi, però hi ha feines temporals a l'hostaleria, als pobles i a l'estació d'esquí de fons, a l'hivern».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!