Control policial de la Guàrdia Urbana de Barcelona durant el toc de queda

Les 6 comunitats d'Espanya on podria tornar el toc de queda i tancar l'oci nocturn

Castella i Lleó, Canàries i la Comunitat Valenciana han demanat el toc de queda, mentre que Catalunya, Cantàbria i Navarra han tancat l'oci nocturn

Espanya segueix endavant amb la desescalada tot i el repunt de contagis. L'augment de la incidència entre els més joves, que triplica la incidència nacional, preocupa als governs de diverses comunitats autònomes. 

Castella i Lleó ha demanat un nou toc de queda a tot Espanya. A les Canàries, el govern ha sol·licitat un toc de queda per a les illes que estan en nivell 3 d'alerta, com Tenerife. I a Catalunya s'imposa el tancament de l'oci nocturn.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La Comunitat Valenciana també preveu sol·licitar el toc de queda. D'altra banda, Navarra i Cantàbria ja han aplicat mesures contundents en referència al tancament nocturn. Altres comunitats, com les Balears i Madrid, també es plantegen el tancament dels locals en funció de l'evolució epidemiològica.

Per ara, la resta de les regions estan prenent mesures quirúrgiques per frenar la cinquena onada. La majoria se centren en la limitació d'aforaments en el sector de la restauració. Segueix llegint si vols saber quines són les sis comunitats que demanen el toc de queda i el tancament de l'oci nocturn.

Castella i Lleó

Castella i Lleó es troba en una situació de crisi epidemiològica: 4.748 nous casos en una setmana. Amb les dades sota el braç, la Conselleria de Salut sol·licita al govern de Pedro Sánchez un toc de queda per a tot Espanya.

Proposen que el toc de queda sigui entre les 01:00 i les 06:00 h. Conscients de la dificultat, recorreran a mesures quirúrgiques en l'oci nocturn. Les noves restriccions suposaran tancar les discoteques i els bars de copes a les dues del matí.

Canàries

El repunt de contagis també està amenaçant la desescalada a les Illes Canàries. El govern autonòmic ha demanat al Tribunal Superior de Justícia la recuperació del toc de queda per a les illes que estan en alerta 3. De moment, només Tenerife està en aquesta situació.

El toc de queda a les Illes Canàries seria de 00:30 a les 06:00 h. Mentre s'espera la decisió dels jutges, l'Executiu canari ha pres altres mesures. Es redueix l'aforament en centres comercials i es tanquen els parcs i les platges a les 20:00 hores.

Catalunya

Catalunya és una de les comunitats que ha frenat en sec la seva desescalada. El govern ha decretat el tancament de l'oci nocturn durant 15 dies. La mesura entra en vigor avui divendres, 9 de juliol, i no afectarà els festivals ni actes a l'aire lliure programats per a aquest període.

L'índex de reproducció i de rebrot han assolit màxims històrics a Catalunya. De moment, les autoritats catalanes no aplicaran noves restriccions més enllà de l'oci nocturn.

Cantàbria

Una de les regions que s'ha avançat a l'enduriment de les mesures és Cantàbria. El govern càntabre ha retornat a 36 municipis al nivell d'alerta. En aquestes localitats s'ha decretat el tancament de l'oci nocturn i s'han aplicat limitacions d'aforament.

A més, Cantàbria és una de les comunitats que ha criticat la retirada de la mascareta a l'aire lliure. Tot i això, se suma a la petició d'altres regions per tornar a l'obligatorietat. En aquesta comunitat hi ha un preocupant repunt dels contagis.

Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana també ha decretat el tancament de l'oci nocturn i l'avançament del tancament de bars i restaurants a les 00:30 hores. També es redueix l'aforament en esdeveniments massius. 

A més, el govern de Ximo Puig ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia la tornada del toc de queda. Seria aplicable només als municipis amb més risc pandèmic. Suposaria una limitació de circulació entre les 01:00 i les 06:00 hores.

Navarra

Dimecres, 7 de juliol, va entrar en vigor a Navarra el tancament de l'oci nocturn a la una de la matinada. És la mesura que ha adoptat el govern foral després del repunt de contagis. La justícia considera que és una mesura «idònia, necessària i proporcionada».

L'últim Consell Interterritorial de Salut ha descartat l'aplicació d'un nou toc de queda a tot Espanya. Conscients de la dificultat de la seva aplicació, les autoritats navarreses no contemplen aquesta mesura i se centren en pubs i discoteques.