Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una terrassa a la plaça de la Font de Tarragona durant el mes de març de 2021

Una nova zona al límit: La Covid-19 s'hi dispara per sobre de la mitjana de Catalunya

Un estudi elaborat per l'observatori INDIKA demostra que la taxa de positius, d'ingressos i defuncions és «significativament major» a l'Alt Empordà que a la resta de Catalunya

L'Alt Empordà ha registrat més casos, ingressos i defuncions per Covid-19 que la mitjana catalana al llarg del 2021. Ho recull un estudi elaborat per l'observatori INDIKA, el Pol de Salut i Social de l'Alt Empordà, que forma part de la Fundació de Salut de l'Empordà (FSE). L'anàlisi se centra en dades dels cinc primers mesos d'any, de manera que inclou les fases de brot i estabilització del coronavirus, i l'estudi que se'n fa recull que la taxa de positius, d'ingressos i defuncions per coronavirus és «significativament major» a l'Alt Empordà que a la resta de la mitjana catalana.

La taxa de contagis, ingressos i defuncions supera la mitjana catalana


D'entrada, l'anàlisi es focalitza en el primer trimestre del 2021, en el qual la taxa de casos detectats a l'Alt Empordà és menor que la mitjana catalana —2.210,29 casos per cada 100.000 habitants davant 2.339,53—. Però tant la taxa d'ingressos com de defuncions —285,13 i 70,04— són superiors a la mitjana del país, que se situa en 235,5 i 50,9, i a la mitjana de la regió sanitària, encara més baixa pel que fa als ingressos. 

Si s'analitza tot el període, totes les taxes són superiors a la mitjana catalana, inclosa també la taxa de casos detectats. Per posar-hi xifres, entre els mesos de gener i maig l'Alt Empordà va registrar una taxa de 3.357,18 positius per cada 100.000 habitants, mentre que a Catalunya és de 3.242 punts. La taxa d'ingressos és de 395,5 punts—seixanta punts més que a Catalunya i noranta més que a la regió—, i la de defuncions, de 82,78 punts, vint més.


L'estudi també concreta que, si només s'analitzen les dades dels mesos d'abril i maig, en què la pandèmia va entrar en fase d'estabilització —i fins i tot, de lent descens— a l'Alt Empordà es va controlar el brot. Però tot i això, «la situació residual d'infeccions» continua sent superior a la del període de confinament del 2020. A l'hora d'analitzar aquestes dades, INDIKA subratlla que s'ha de tenir en compte que, a mitjans juny, la cobertura vacunal a l'Alt Empordà era de les més baixes de Catalunya. Entre altres motius, pel gran volum de segones residències o l'alt índex d'immigració que hi ha a la comarca.


El percentatge de vacunats ha estat més baix a l'Alt Empordà

En aquest sentit, l'estudi recull que el mes de juny un 39,2 % de la població altempordanesa tenia una dosi i un 22,5% la pauta completa. A Catalunya, a les mateixes dates, aquests percentatges se situaven en el 53,9% i el 33,1% respectivament. La investigació conclou que s'ha de valorar que hi va haver un brot just després de les vacances de Nadal i abans que la cobertura vacunal fos considerable a tot Catalunya.